Ortorexia - Amikor az egészség-mánia tesz beteggé

Szerző: hvg.hu

Lehet-e az egészséges életmódot, azon belül is az egészséges táplálkozásra való törekvést túlzásba vinni? Nagyon úgy tűnik, hogy igen.

Ez a felismerés késztette a táplálkozási problémákkal foglalkozó szakorvost, Steven Bratmant arra, hogy létrehozza az ortorexia nervosa kifejezést, amely egy napjainkban egyre terjedő táplálkozási zavar megragadására szolgál.

Az új civilizációs betegség tünetegyüttese és a háttérben meghúzódó okok leírásakor Steven Bratman saját tapasztalataiból táplálkozott, hiszen évekig maga is a kényszeresen egészséges táplálkozás rabja volt, amelynek látszólag pozitív hozadékai mögött csak akkor ismerte fel a negatívumokat, amikor az egyik táplálkozási filozófiából a másikba „esett”.

Észrevette ugyanis, hogy e filozófiák között gyakorlatilag semmilyen közös nevező nincs, míg az egyik egy bizonyos táplálék vagy elkészítési mód jótékony hatásait hangsúlyozza, addig a másik egy teljesen másfajta táplálék vagy módszer mellett kardoskodik. Hogy ki melyikhez csatlakozik, tulajdonképpen hit kérdése.

Az egészséges életmódra, azon belül pedig az egészséges táplálkozásra való törekvés napjainkban teljes mértékben érthető, sőt fontos is, és erre a mesterséges adalékokkal dúsított, élelmiszerként árusított termékek silány minősége is elegendő racionális indokot szolgáltat. Problémáról akkor beszélhetünk, amikor valaki számára a szigorú „bioétrend” betartása kényszeres cselekvéssé válik. A probléma gyökerét itt is – mint a kényszerbetegségeknél általában – a mérték és a kiegyensúlyozottság szem elől tévesztése jelenti.

A cikk partnerünk, a egészség oldalán olvasható.
A teljes cikk olvasásához kattintson ide!

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Miként változtatja meg az eltérő...

Nem egyszerű meghatározni és megmagyarázni a csökkenő nemi vágy jelentését a párok közt, mivel el kell fogadni, hogy annak ereje, intenzitása egy...

Inverz anorexia, ortorexia nervosa -...

A férfiak többsége csak legyint, ha a táplálkozási zavarokról hall. Bár a táplálkozás leggyakoribb zavaraiban - az anorexiában és a bulimiában -...

Az orthorexia nervosa tünetei

Az orthorexiában szenvedő páciensek betegesen, kényszeresen sokat foglalkoznak az egészséges táplálkozással. A beteg, az anorexiásokkal és a...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.