HDL-koleszterin - Sokkal jobb, mint gondoltuk

MTI
megjelent:

Koleszterinből azonban kétféle létezik. Az egyik az általánosan emlegetett "rossz" LDL-koleszterin, amely lerakódik a verőerek belső felszínén, és zsírszerű párnákat képezve beszűkíti az ereket, nehezíti a véráramlást. A másik koleszterinváltozat a "jó" HDL-koleszterin. Ez kifejezetten védi az érrendszert a kedvezőtlen elváltozások ellen.

A koleszterin emlegetésére mindenkinek az infarktus jut eszébe, illetve az, hogy minél kevesebb kerül ebből az anyagból a szervezetünkbe, annál védettebbek vagyunk a szív- és érrendszeri betegségek ellen.

Érthető, hogy az orvostudomány és a gyógyszerkutatás mindent megtesz, hogy az LDL-koleszterin vérszintjét csökkentse, a HDL-szintet pedig emelje. Az előbbit gyógyszerek kifejlesztésével sikerült elérni: a sztatin gyógyszercsoport hatékonyan leszorítja a vérben keringő LDL-koleszterin mennyiségét. A HDL-koleszterin szintjét megbízhatóan emelő készítményt azonban még nem sikerült előállítani.

Pedig az utóbbi a korábbinál is fontosabbnak tűnik, ugyanis amerikai kutatók azt találták: minél magasabb a HDL-koleszterin szintje, annál kisebb a rosszindulatú daganatos betegségek kockázata.

A tudósok 24 átfogó vizsgálat adatait összesítették és elemezték abból a szempontból, hogy van-e összefüggés a HDL-koleszterinérték és a rákos elváltozások gyakorisága között. Kiderült, hogy ha valakinek a vérében a HDL-koleszterin szintje jelentősen magasabb, 36 százalékkal kisebb a rosszindulatú daganat kockázata.

A munkacsoport gondosan felmérte azt is, hogy ez a kedvező hatás nem valamelyik, már régóta ismert kockázati tényező befolyásának mérséklődése alapján jön-e létre. A statisztikai elemzés azonban egyértelműen igazolta, hogy a HDL-koleszterin daganatos betegségek elleni hatása a dohányzástól, elhízástól és életkortól független.

"Ez a megfigyelés nem bizonyítja, hogy a HDL-koleszterin szintjének növelése rákellenes hatású volna, ám azt jelzi, hogy magas értéke a rosszindulatú daganatos betegségek szempontjából bizonyos védettsége utal" - írják a dolgozat szerzői.

(MTI)

Frissítve: 2010.06.27. 09:15, Megjelent: 2010.06.27. 09:15
Címkék: Koleszterin téma

Cikkajánló

Koleszterin: összkoleszterin, HDL, LDL

Dr. Borsi-Lieber Katalin, Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
Koleszterin
A koleszterin minden emberi és állati sejtben megtalálható vegyület. Kisebb részének összetevőit táplálékokból vesszük magunkhoz, a másik, nagyobb hányada a májban képződik (szintetizálódik). Részt vesz a sejtmembránok felépítésében, az epesavak egyik alkotója, számtalan hormon előállításának kiindulási anyaga, szerepe nélkülözhetetlen az emberi szervezetben.
Ízületi fájdalmak
Ízületi fájdalmak

Milyen okai lehetnek? Hogyan kezelhető?

Tavasz és fájdalom
Tavasz és fájdalom

Mit tehetünk a fájdalom ellen? (x)

WEBBeteg - Dr. Vajda Orsolya, háziorvos és Huszár Zsoltné dr., szakgyógyszerész
WEBBeteg összeállítás - Dr. Vajda Orsolya, háziorvos
WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus
WEBBeteg - Dr. Bene Orsolya, kardiológus
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.