Parainfluenza-vírusok veszélyei

MTI
megjelent:

Egy kísérleti szer, amelyet az influenza ellen fejlesztettek ki, egy gyakori, ám kevéssé ismert vírus, a parainfluenza vírusa ellen is hatásos lehet - közölték a fejlesztőcég kutatói a hétvégén.

Amint a Journal of Infectious Diseases című szakfolyóiratban a szakemberek írták, a NexBio elnevezésű magáncég által kifejlesztett szer egértesztekben megakadályozta a parainfluenza-vírus sokszorozódását.

A DAS181 jelű, fludase-ként is ismert hatóanyagot Anne Moscona, a New York-i Weill Cornell orvostudományi központ munkatársa és csoportja laboratóriumban és egereken tesztelte. "Sürgősen szükség van parainfluenza elleni terápiákra" - hangsúlyozta közleményében Moscona, aki a parainfluenza szakértője. Mint kiemelte, a humán parainfluenza-vírus elleni hatékony antivirális szerek és vakcinák fejlesztése jóval elmarad az influenza elleni szerekhez képest, annak ellenére, hogy ez a vírus igen veszélyes gyerekekre, idősekre, valamint a legyengült immunrendszerű emberekre.

Parainfluenza-vírusok veszélyei

A parainflunza-vírusok egész éven át okozhatnak légúti betegségeket. Gyerekeknél például a parainfluenza vírusa hirtelen kialakuló, erős fulladást okozhat, melynek során a gégefedőt borító nyálkahártya megduzzad (Krupp). Ilyenkor sokszor csak a gyors orvosi beavatkozás menti meg a gyerek életét. A fludase már a klinikai tesztek 2-es fázisában van influenza ellen. Amennyiben hozzá lehetne adni javallataihoz a parainfluenzát is, az potenciálisan igen nagy piacot nyitna meg a San Diegó-i székhelyű NexBio előtt.

A parainfluenza ugyanazokat a receptorokat (molekuláris kapukat) használja a sejtek megfertőzéséhez, amelyeken keresztül az influenzavírusok támadnak. A fludase ezeket a receptorokat inaktiválja. A kutatók szerint ez azt jelenti, hogy az influenzaszerű tünetekkel jelentkező pácienseknek anélkül adhatnák a szert, hogy előbb letesztelnék: influenza vagy parainfluenza vírusa fertőzte-e meg. A cég úgy véli, hogy mivel a fludase az emberi sejtre hat, amelyet a vírus megfertőzni készül, nem pedig a vírusra, ezért kisebb a rezisztencia kialakulásának kockázata vele szemben.

Az eddig alkalmazott vírusellenes szerek közül hárommal - az amantadinnal, a rimantadinnal és a tamifluval - szemben már kiterjedt rezisztencia fejlődött ki az influenzavírusokban. A negyedik ilyen hatású gyógyszer, a relenza a tamifluhoz hasonló mechanizmussal működik.

(MTI)

Cikkajánló

Penészes élelmiszer
Penészes élelmiszer

Mi bajunk lehet, ha ettünk belőle?

Alacsony vagyok
Alacsony vagyok

Ha ez zavar, alkalmazható növekedési hormon?

WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
WEBBeteg - Dr. Osikóczki Orsolya, háziorvos
WEBBeteg - Dr. Horváth Balázs, általános orvos
WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
WEBBeteg - Dr. Nagy László, infektológus
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.