A minőségi csokoládéról - Milyen a jó csokitojás?

Szerző: Magyar Édességgyártók Szövetsége

Bizonyított tény, hogy 100 gramm étcsokoládé olyan mértékben csökkentheti a vérnyomást, hogy ennek eredményeképpen a szívinfarktus vagy a szélütés kockázata kb. 21 százalékkal lehet alacsonyabb. A csokoládé frissítő hatású theobromintartalmának köszönhetően hangulatjavító - nem hiába emlegeti a köznyelv boldogsághormonként is ezt az édes falatot.

A csokoládék dúsítására gyakran használt olajos magvak gazdagok B1-, B2-, B6 vitaminokban, amelyek pedig erősítik az immunrendszert.

E-vitamin és ásványi anyag (magnézium, kálium, kalcium és réz) tartalmuk hatékony antioxidáns (szerepet játszik a szervezetben lévő szabad gyökök káros hatásai ellen való védelemben), a réz, mint nyomelem, elengedhetetlen a vérképzéshez és a központi idegrendszer működéséhez.

A mértékletes csokoládéfogyasztás pozitív hatásai miatt különös figyelmet érdemel az a tény, hogy 2009 húsvéti időszakában a magyar fogyasztók a válság ellenére is kiemelten figyeltek a minőségre, hiszen kétszer annyi minőségi csokoládéból készült szezonális figurás édességet tettek a kosarukba, mint bevonómasszából készült terméket. A különböző húsvéti szimbólumokra utaló figurák közül továbbra is a csoki tojás volt a legkelendőbb.

Az édességre költött összeg nem változott a válság hatására

Antioxidáns-forrásaink
Az antioxidánsok egy része csak növényi táplálékkal kerülhet be szervezetbe (vitaminok, flavonoidok), mások az emberi szervezetben is képződnek, pl.: az antioxidáns hatású enzimek (kataláz, glutation-peroxidáz, szuperoxiddizmutáz, stb.), a szőlőcukor, vagy a húgysav. Közismert antioxidánsok az A-, a C-, és az E-vitamin, a béta-karotin, a flavonoidok, az izoflavonoidok, a fenolsavak, a szelén, a Q10 (más néven ubikinon) molekula.

A tavaly eladott szezonális figurás édességekből befolyt összeg a 2008-as évhez hasonlóan 2009-ben is 2, 7 milliárd forint körül alakult (kb. 890 tonnányi édesség), vagyis a gazdasági világválság ellenére közel ugyanannyit költöttünk édességre a 2009-es húsvéti időszakban. Ezzel párhuzamosan szívesebben vásárolunk minőségi csokoládét, azaz folytatódik az egyre tudatosabb vásárlói magatartásnak köszönhető -2007 óta tartó- tendencia, ami a minőséget részesíti előnyben.

2006-ban még 547 tonna alacsonyabb beltartami értékkel rendelkező bevonómasszás terméket fogyasztottunk és ezzel szemben csak 467 tonna csokoládét. Az elmúlt 3 évben már egyértelműen a magasabb kakaótartalmú csokoládék felé billen a mérleg nyelve: így 2009-ben 588 tonna csokoládéval szemben mindössze 303 tonna bevonómasszából készült édességet tettünk a kosarunkba.

A minőségi csokoládéról

A minőségi csokoládé szigorú nemzetközi szabványok szerint készül, legdrágább alkotóelemei a kakaómassza és a kakaóvaj. Míg az ét vagy tej bevonómasszából készült termékek esetén a kakaóvajat egyéb, olcsóbb növényi zsírokkal helyettesítik. Természetesen a bevonómasszából gyártott figurák is megfelelnek az élelmiszeripari követelménynek, amely alapján forgalomba kerülhetnek, azonban beltartalmi és élvezeti értékük alacsonyabb, mint a csokoládéból készülteknek.

Egyre inkább a minőségre szavaznak a vásárlók

Édesség és cukorbetegség
"Ha sok édességet eszem, cukorbeteg leszek?" - Az orvos válaszol

A magyar lakosság körében is egyre népszerűbbek a minőségi csokoládéból készült, megbízható márkájú húsvéti figurák.

A tavalyi húsvéti időszakban a szezonális édességek közül húsvéti nyúlból és tojásból értékesítették a legtöbbet, 2,3 milliárd forint értékben (tojás: 400 000 tonna; nyúl: 350 000 tonna).

Továbbra is kedveltek a több, különböző terméket tartalmazó, illetve ajándékokkal kiegészített csomagok, melyek együttes értéke több mint 400 millió forint.

Csoki, mint afrodiziákum?
Az afrodiziákumok olyan anyagok, amelyeket szexuálisan vágyfokozóként használhatunk, a csoki azonban - sajnos - nem tartozik ezek közé. A kakaó magában tartalmazza a feniletilalanin - úgynevezett boldogsághormon - nevű endorfint, amelyet szervezetünk például akkor is nagy mennyiségben termel, amikor igazán szerelmesek vagyunk, ám a csoki önmagában csak kis mennyiség képzését eredményezi.
Tények és tévhitek a csokoládéról

„Úgy tűnik, a vásárlók egyre inkább látják, értik és nem utolsó sorban érzik a bevonómassza és a csokoládé közti minőségi különbséget, emiatt egyre inkább a magasabb élvezeti értékkel bíró édességeket részesítik előnyben. Ezért is fontos, hogy vásárláskor az összetételre vonatkozó információt alaposan szemügyre vegyük a termékek címkéjén.” – nyilatkozta Sánta Sándor, az Édességgyártók Szövetségének elnöke.

Nem véletlenül vásárolunk a húsvétot megelőző hetekben több édességet az év más időszakaihoz képest (kivétel ez alól a csupán karácsony): a hagyományoknak megfelelően a festett tojások és a sonka mellett a húsvét elengedhetetlen részét képezik az ajándékba adott figurás édességek. „A mindössze 2-3 hetes ünnepi szezonban közel 900 tonna édességet vásárolunk, azaz fejenként közel 10 dekagramm, vagyis 2-3 csokoládé figurát fogyasztunk el ebben az időszakban.” – mondta Sánta Sándor, az Édességgyártók Szövetségének elnöke.

(Magyar Édességgyártók Szövetsége, www.edestenyek.hu)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Angolkór Angolkór

A kóros D-vitamin-hiány tünetei, kezelése és megelőzése.

A magnézium kismértékben...

Az American Heart Association folyóiratában publikált kutatások szerint a magnézium, amely az emberi test számára nélkülözhetetlen elem...

Fitoterápiás készítmények -...

A nemrég megjelent patikai gyógyszerkészítést szabályozó Szabványos Vénygyűjtemények VIII. kötete több mint 50 fitoterápiás cikkelyt tartalmaz....

A csokoládé: hasznos vagy káros?

Tejcsokoládé, keserű csokoládé, fehér csokoládé, töltött vagy töltetlen: a csokoládé ma már számos változatban kapható. Gyerekek, felnőttek...

Jól teszi-e, hogy csokit hoz a...

A csokoládé felemás érzéseket kelt bennünk: egyrészt élvezetet nyújt, másrészt pedig egészségtelen és hizlaló. Olykor úgy érezzük, csak a...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.