Ha sok édességet eszem, cukorbeteg leszek? - Az orvos válaszol

WEBBeteg
megjelent:

Ha sok édességet eszem, akkor utána 1-2 óra múlva rosszul leszek, szédülök, felmegy a pulzusom és mintha meg lennék zavarodva. Kicsit émelygek, hányingert is érzek. A rosszullét egy-két órán át tart. Kissé túlsúlyos is vagyok. Nem leszek, esetleg nem vagyok cukorbeteg? A WEBBeteg Oros válaszol rovatának kérdéseiből.

Tisztelt Kérdező!

Az sok édesség evése nem egészséges, nem ajánlatos, mert egyrészt hízlal, másrészt ingadozóvá teszi a vércukorszintet.

A cukorbetegség tünetei

A 2-es típusú cukorbetegség első tünetei ártalmatlannak tűnnek, sőt előfordulhat, hogy a már évek óta 2-es típusú cukorbetegségben szenvedő nem is tud róluk.
A cukorbetegség tünetei

Ön, ahogy írja enyhén túlsúlyos, ilyen esetben már csökkenhet az inzulinérzékenység. Az édesség vércukoremelő hatását csak nagyobb mennyiségű inzulinelválasztás tudja ellensúlyozni, amelynek hatására néhány óra múlva vércukoresés következhet be, amely rosszulléttel, rossz közérzettel járhat.

Annak eldöntése, hogy cukorbeteg-e vagy sem, csak vércukorméréssel történhet. Tájékozódásra megfelelő a gyógyszertárakban elvégzett ujjbegyes vércukorellenőrzés.

Amennyiben magasabbat mérnek, szükséges vénás vérvételből is vércukormegállapítás, ugyanis csak ebből állítható fel diagnózis.

Esetleg szükséges lehet a diagnózis felállításához cukorterheléses vizsgálat is.

A cukorbetegség elkerülése céljából javasolt lassú fogyás, rendszeres testmozgás, illetve a finomított szénhidrátok (édességek) kerülése, helyettesítése egészségesebb elhúzódó szénhidrátot tartalmazó ételekkel.

(WEBBeteg - Dr. Laczkó Andrea, diabetológus)

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.