Mennyire egészségesek a konzerv ételek?

szerző: Cs. K., fordító - WEBBeteg
lektorálta: Dr. Csuth Ágnes, családorvos frissítve:

Ha gyors étkezésről van szó, mindig számíthat a konzerv élelmiszerekre, mint a nélkülözhetetlen tápanyagok kényelmes forrására. De vajon mennyire egészségesek?

Ma már szinte minden élelmiszer konzerválható. A rengeteg rendelkezésre álló lehetőség mellett vajon hogyan tudja eldönteni, bízhat-e abban, amit eszik? És ami még fontosabb, mennyire egészségesek a konzerv élelmiszerek?

Hogyan működik a konzerválás?

Ahhoz, hogy megértse, egészségesek-e vagy sem a konzerv élelmiszerek, először meg kell értenie a konzerválási eljárást. A konzerválás egy olyan módszer, mely célja, hogy hosszú távra megőrizze az élelmiszert légmentesen záródó edényben.

Mivel az élelmiszer légmentesen zárt, kémiai tartósítószerek csak ritkán szükségesek. Ehelyett különböző módszereket alkalmaznak, hogy megakadályozzák a romlását, például melegítést, fagyasztást vagy szárítást.

Általában az alacsony savtartalmú élelmiszerek, mint a zöldségek, a tenger gyümölcsei és a hús magas hőmérsékleten történő sterilizálást igényelnek, mely elpusztítja a káros baktériumokat. Ilyen hőmérsékletet csak gőznyomás használata által lehet elérni. Magas savtartalmú élelmiszerek, mint a gyümölcsök vagy savanyúság, biztonságosan forrásban lévő vízfürdővel konzerválhatóak, mert az élelmiszerek savtartalma további védelmet nyújt a baktériumok ellen.

Mindez nagyszerű, de aligha ad választ a kérdésünkre, hogy a konzerv élelmiszerek fogyasztása egészséges-e.

Soha ne egyen az olyan konzervből, amely:

  • szivárog
  • a fedele domború
  • horpadt
  • repedt
  • elszíneződött
  • rossz szagokat áraszt

Előnyök

A konzervipar olcsó és kényelmes lehetőséget nyújt az élelmiszerek hosszú távú tárolására.

Mivel a konzerv élelmiszerek tömegtermékek, gyakran olcsóbbak, mint a friss. Ráadásul a konzerv élelmiszerek biztonságosan tárolhatók több évig is. A magas savtartalmú ételek, mint a paradicsom és a gyümölcsök legfeljebb 18 hónapig, míg az alacsony savtartalmú húsok és zöldségek kettőtől öt évig tárolhatók.

Ahhoz, hogy biztonsággal fogyaszthassa őket, hűvös, tiszta és száraz helyen kell tárolni, és soha nem a tűzhely felett, a mosogató alatt vagy nedves garázsban, pincében.

Hátrányok

A konzerv élelmiszerek baktériumot tartalmazhatnak.

Szerencsére a konzerválási eljárás során termelt hőmérséklet elég magas ahhoz, hogy elpusztítsa a baktériumokat. Sajnos azonban, ha a konzerv épsége veszélybe kerül valamilyen módon, a szennyeződés még mindig lehetséges.

Tovább A kolbászmérgezés (botulizmus)

WEBBeteg logó Forrás: WEBBeteg
Cs. K., fordító

Lektorálta: Dr. Csuth Ágnes, családorvos

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.