Gyermekkori botulizmus

Tisztelt Doktornő! Kisfiam 3 hónapos múlt és egy teáskanálnyi mézet adtam az almához. Ez volt az első alkalom. Kérdésem az lenne, hogy ezért kialakulhat e nála gyermekkori botulizmus? Ha igen ez, mennyi idő múlva jelentkezik és mire figyeljek mik a tünetek? Nagyon aggódom! Köszönöm gyors válaszát

Dr. Balogh Andrea válasza botulizmus témában

Kedves Kérdező! Igen, sajnos a botulizmus kialakulhat, a gyerekek 1 éves koráig nem szabad mézet adni. A botulizmus tünetei akár órák, napok alatt is kialakulhatnak, legtöbbször úgynevezett petyhüdt bénulást okoznak, amikor az izmok elernyednek, nem képesek összehúzódni, a baba pl. nem képes a kezében fogni dolgokat, markolni stb. Ezek a kezdeti tünetek. Emellett hányás, hasmenés is jelentkezhet. Reméljük, nem alakul ki ilyen, hiszen nem minden méz tartalmazza ezt a baktériumot, illetve ennek a toxinját. Ha bármi szokatlant tapasztalnak azonnal forduljanak orvoshoz. Tisztelettel: Dr. Balogh Andrea gyermekorvos

Dr. Balogh Andrea
Dr. Balogh Andrea gyermekgyógyász
Megválaszolva: 2016. május 09.

Kérdések és válaszok: Egyéb

Idősember tenyerének erességéről
Zsibbadó kéz. A tárgyak megfogásakor nem érzi azokat. A képen látható erességgel összefüggésben van? Szinte feketéllik; a tenyér és az ujjak. Kell-e rá kenőcs...
Nyaki gerinc elváltozás okozhat...
Combcsontores Z szegezés
Fáradtság oka
Helyi érzéstelenítéses műtét után...
Trombózis félelem mellműtét után