Miért öregszenek egyesek korábban? Kutatás

Szerző: MTI

Olyan génváltozatra bukkantak brit és holland kutatók, amely megmagyarázhatja, miért öregszenek egyes emberek korábban, mint mások; a felfedezés az öregedéssel összefüggő betegségek, ráktípusok megértéséhez is közelebb visz.

A kutatók a Nature Genetics című szakfolyóiratban részletezett tanulmányukban 500 ezernél több genetikai változatot elemeztek, és megállapították, hogy azok az emberek, akiknél a TERC elnevezésű génen bizonyos variációk voltak jelen, nagy valószínűséggel 3-4 évvel idősebbek voltak biológiai koruknál.

Az időskori elbutulás korai előjelei
Német orvosok szerint már korai jelek utalhatnak a Parkinson- vagy az Alzheimer-kórra, még mielőtt a tényleges tünetek jelentkeznek.
Az időskori elbutulás korai előjelei >>
"Tanulmányunk (eredménye) azt sugallja, hogy egyes emberek genetikailag kódolva vannak a gyorsabb ütemű öregedésre" - mondta Tim Spector, a londoni King''s College munkatársa, a kutatás egyik vezetője.

Cikkükben a kutatók leírják, hogy két típusú öregedésről beszélhetünk: az egyik a kronológiai, életkor szerinti öregedés, a másik pedig a biológiai, a sejtek öregedése. A szakemberek úgy vélik, az öregedéssel összefüggő betegségeknél, például egyes ráktípusoknál inkább a biológiai kor számít, mintsem az évek szerinti.

A kutatók a telomereket vizsgálták, azokat a "védőkupakokat", melyek a kromoszómák végén helyezkednek el, és amelyek hossza összefügg a sejt korával: az öregedő sejtben rövidül a telomer szakasz. A telomerek kopása, rövidülése ezáltal a szervezet idő előtti öregedéséhez és rákhoz vezethet. A legutóbbi, 2009-es orvosi Nobel-díjat három tudós megosztva kapta a telomerek kopását megelőző telomeráz nevű enzim felfedezéséért.

További cikkeink
 • A magnéziumhiány gyorsítja az öregedést
 • Hogyan lassítható a szem öregedése?
 • A hosszú élet és az Alzheimer-kór genetikai összefüggései
 • Az elbutulás világveszély
 • Az időskori elesés - Hogyan segíthetünk?
 • Combnyaktörés: végzetes is lehet
 • Hány éves Ön belül? - A vérvizsgálat megállapítja
 • Az összetett munka megelőzheti az elbutulást
 • A tudósok egy ideje tudták már, hogy a TERC gén, amely a telomerek hosszát szabályozza, kulcsfontosságú szerepet játszik az öregedésben és a rák kialakulásában. A mostani tanulmány fontosságát azonban az adja, hogy először találtak kapcsolatot a génváltozat jelenléte és az emberek korábbi öregedése között.

  "Régóta tudtunk a telomerek létéről, ám az, hogy egy embereknél gyakran előforduló (gén)variánst találtunk, amely megváltoztatja azokat, igen fontos lépés" - hangsúlyozta Spector. A kutatók szerint azoknál az embereknél, akik a gén egy meghatározott változatát hordozták, rövidebb volt a telomerszakasz, és biológiailag öregebbek voltak.

  (MTI)

  Hozzászólások (0)

  Cikkajánló

  Köszvényes rohamok Köszvényes rohamok

  Életmódbeli változtatások is szükségesek a tünetek enyhítéséhez.

  Észak-amerikai nagytermésű áfonya Észak-amerikai nagytermésű áfonya

  Milyen előnyös hatásokkal rendelkezik? Milyen formában fogyaszthatjuk?

  Hogyan készítsünk gyógynövényből...

  Ez a kérdés azért is fontos, mert a várt hatás eléréséhez a gyógynövényben lévő hatóanyagoknak kellő mennyiségben ki kell oldódniuk....

  Homoktövis - Mit érdemes tudnunk...

  A homoktövis (Hippophae rhamnoides) narancssárga bogyótermése elsősorban kiemelkedően magas C-vitamin-tartalmáról ismert, azonban számos egyéb...

  Minden, amit az idő előtti...

  Az öregedés egy természetes folyamat, de mindenki számára másként alakul. Idő előtti öregedésről akkor beszélhetünk, ha az már 35 éves kor...

  Lassítsuk a szív- és érrendszer...

  Bár maga az öregedés elkerülhetetlen, nem mindegy, milyen ütemben zajlik a folyamat. Kutatások eredményei szerint korábban „öregszik” az szív...

  Öregedjünk korszerűen!

  A meglepő felszólítás az Egészség Világnapjának mottója is lehetett volna április 7-én, mivel épp ez az esemény fő témája. Világunk...

  Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
  Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.