• Tévedésből mindkét lábát amputálták

    Szerző: MTI

    A férfi jobb lába volt a beteg, életveszélyes fekély alakult ki rajta, ezért nem maradt más megoldás, mint az amputálás. Csakhogy a műtét "balul sikerült".

    Előbb ugyanis a jó lábát vágták le, azután hamarjában a rosszat is az orvosok egy 86 éves betegnek Peruban.

    Hirdetés

    Az orvosok csupán másnap kaptak észbe, és amputálták a másik - a valóban beteg - lábat is. Az idős férfi lánya, amikor felhajtotta apja takaróját, szörnyülködve szembesült azzal, hogy egy lábat sem lát.

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    A család pert fontolgat. Az Alberto Sabogal kórház felfüggesztette a műtétben részt vevő orvosokat munkájuk alól, és vizsgálatot indított.

    (MTI)

    Legutóbb frissült: 2010.01.26 14:57
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Fogzás és fogápolás

    Fogzás és fogápolás

    Dr. Szendrey Gábor

    A fogzás megviseli a csecsemőket. Mit tehet a szülő és mit ne tegyen?

    Ízületi fájdalmak

    Ízületi fájdalmak

    B. M., szakfordító

    A reuma összefoglaló név, gyulladásos és degeneratív folyamatokat foglal magába.

    Az időjárás-érzékenység

    Időjárás-érzékenységről akkor beszélhetünk, ha az időjárás már valamilyen kialakult betegségre fejt ki negatív hatást, például ízületi porckopásra vagy reumára.

    Megelőzhető az amputáció?

    Az alsó végtagi, úgynevezett perifériás verőérbetegség, vagyis érszűkület az általános érelmeszesedés egyik formája. Jól ismertek azok a befolyásolható kockázati tényezők, amelyeknek szerepük van az alsó végtagi verőérbetegség kialakulásában. A négy legfontosabb ezek közül a magasvérnyomás-betegség, a dohányzás, a cukorbetegség és a vér magas koleszterinszintje. Az is egyértelmű, hogy időseknél, a 65 év feletti korosztálynál gyakorisága ugrásszerűen megnő.

    Nemzetközi viszonylatban Magyarországon háromszor annyi az amputáció!

    A magas és nem javuló amputációs arány mint az érelmeszesedés egyik végpontja a magyar egészségügy indikátora. Megfelelő statisztikai módszerekkel az EU egyéb országainak adataival összevetve a major amputációk száma kiemelkedően magas, közel háromszorosa más EU országok adataihoz képest.

    "Nem akarok több amputációt"

    Orvosai Gábor Zsazsa bal lábának amputálását javasolják, ám a magyar származású amerikai színésznő elutasította a beavatkozást.

    Gábor Zsazsa jobb lábának háromnegyedét amputálták

    Amputáción esett át Gábor Zsazsa. A 93 éves színésznő jobb lába üszkösödésnek indult, ezért volt szükség a jobb láb háromnegyed részét eltávolító beavatkozásra.

    "Lábujjtörés után amputáció - Orvosi mulasztás?"

    "Cukorbeteg édesapám eltörte a lábát, és szerintem nem kapott megfelelő kezelést. Ennek eredménye az lett, hogy sajnos amputálni kell az egyik lábát. Mit gondol erről az esetről?" Válogatás a WEBBeteg Orvos válaszol rovatából.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.