• Konizáció vagy amputáció

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Tisztelt Doktor úr! Az elmúlt 2,5 évben két hidegkéses konizáción estem túl (2016.12.hó és 2017.02.hó) majd a második után több méhnyak tágításon összetapadások miatt. Szerencsére 2018.02.hónap óta minden rendben a menszesszel. A két konizáció alatt összesen 28 mm-ert vágtak ki a szövettanok alapján. Most kistesót tervezünk. A családban van nőgyógyász és ő elmondta, hogy a vetélés és koraszülés esélye fokozott hidegkéses konizációknál. Az orvosom akihez az operációk óta járok rákszűrésre 4 havonta (szerencsére negatív és a HPV is azóta) mindig azt mondja nekem hogy ez méhnyak amputáció volt gyakorlatilag a nagy vágások miatt. Viszont nekem van a műtétek utánról két ultrahangom amin: "cervix hossza 23 mm". Ezt nem látta az orvos.Érsemes lenne újra megméretni az ultrahangon ezt az értéket? Most akkor konizáciom volt vagy amputáció? A kórházi leleteken konizáció van feltüntetve de ha jól gondolom nagyon nem mindegy hogy melyik a terhesség kiviselése szempontjából? Illetve kérdésem még hogy a 23 mm-es cervix az külső vagy középső vagy belső lehet? Vállalható ezzel az értékkel egy újabb terhesség? Nagyon szépen köszönöm hogy időt fordít rám.

        Dr. Kiss György válasza a Konizació vagy Amputáció ? témában

        Tisztelt Hölgyem ! Kérem figyelembe venni a családban levő nőgyógyász véleményét, csak jót akar és nagy tapasztalattal rendelkezhet. Kicsit bővebben: minden méhnyakon végzett mütéti beavatkozás, mely a nyakcsatorna megrövidülésével jár növelheti a tervezett várandóság zavartalanságát, mivel a nyakcsatorna könnyebben kinyilhat és vetélés, a 24. hét után már koraszülés következhet be. Ezzel tisztában kell lennie , és a babavállalás előtt ezeket a kockázatokat alaposan végiggondolni. Talán ebből a szempontból érthető, hogy semmi akadálya mérni a nyakcsatorna hossszát , vagy méltatni, hogy amputáció vagy conisatió történt-e . A 23 mm-s hossz a nyakcsatorna belső méhszájtól a mütét után kialakult külső méhszáj közötti távolságot jelenti. Üdvözlettel: dr.Kiss.


        Kérdés: 2019. július 11., 06:10; Megválaszolva: 2019. július 12., 09:57

      • Kérdések és válaszok a témakörben: