Konizáció vagy amputáció

Tisztelt Doktor úr! Az elmúlt 2,5 évben két hidegkéses konizáción estem túl (2016.12.hó és 2017.02.hó) majd a második után több méhnyak tágításon összetapadások miatt. Szerencsére 2018.02.hónap óta minden rendben a menszesszel. A két konizáció alatt összesen 28 mm-ert vágtak ki a szövettanok alapján. Most kistesót tervezünk. A családban van nőgyógyász és ő elmondta, hogy a vetélés és koraszülés esélye fokozott hidegkéses konizációknál. Az orvosom akihez az operációk óta járok rákszűrésre 4 havonta (szerencsére negatív és a HPV is azóta) mindig azt mondja nekem, hogy ez méhnyak amputáció volt gyakorlatilag a nagy vágások miatt. Viszont nekem van a műtétek utánról két ultrahangom, amin: "cervix hossza 23 mm". Ezt nem látta az orvos.Érsemes lenne újra megméretni az ultrahangon ezt az értéket? Most akkor konizáciom volt vagy amputáció? A kórházi leleteken konizáció van feltüntetve, de ha jól gondolom nagyon nem mindegy, hogy melyik a terhesség kiviselése szempontjából? Illetve kérdésem még, hogy a 23 mm-es cervix az külső vagy középső vagy belső lehet? Vállalható ezzel az értékkel egy újabb terhesség? Nagyon szépen köszönöm, hogy időt fordít rám.

Dr. Kiss György válasza Konizació vagy Amputáció ? témában

Tisztelt Hölgyem! Kérem figyelembe venni a családban levő nőgyógyász véleményét, csak jót akar és nagy tapasztalattal rendelkezhet. Kicsit bővebben: minden méhnyakon végzett mütéti beavatkozás, mely a nyakcsatorna megrövidülésével jár növelheti a tervezett várandóság zavartalanságát, mivel a nyakcsatorna könnyebben kinyilhat és vetélés, a 24. hét után már koraszülés következhet be. Ezzel tisztában kell lennie, és a babavállalás előtt ezeket a kockázatokat alaposan végiggondolni. Talán ebből a szempontból érthető, hogy semmi akadálya mérni a nyakcsatorna hossszát, vagy méltatni, hogy amputáció vagy conisatió történt-e . A 23 mm-s hossz a nyakcsatorna belső méhszájtól a mütét után kialakult külső méhszáj közötti távolságot jelenti. Üdvözlettel.

Megválaszolva: 2019. július 12.

Kérdések és válaszok: Nőgyógyászati betegségek

Barna ovulációs folyás antibiotikumtól
Gardasil-9 hpv elleni oltás / teherbe...
Multiplex myoma
Hashimoto és Betadine
NA HPV pozitivitás
LSIL eredmény
Tisztelt Doktor Úr! Nőgyógyászati rákszűrésem eredménye kóros hámelváltozást mutatott, LSIL (enyhe). A rákszűréssel egyidejűleg kértem a HPV vizsgálatot,...