Mikor jelentkezhet fantomfájdalom?

Dr. Bessenyei Mónika
szerző: Dr. Bessenyei Mónika, neurológus - WEBBeteg
frissítve: 2019.02.05.

Paradox módon a különböző testrészek amputációja után, az eltávolított testrésznek megfelelően a betegek több mint fele fájdalmat érez. A különböző testrészek eltávolítása után, az eltávolított testrész helyén megjelenő úgynevezett fantomfájdalom az amputációt követően azonnal, de hetek, hónapok, évek múlva is kialakulhat.

Nemcsak végtagok eltávolítása után, hanem szem, fül, orr, mell, fog, pénisz stb. amputációját követően is felléphet. Jellegét tekintve leggyakrabban folyamatos, máskor rohamokban jelentkező égő, görcsös vagy nyilalló is lehet.

Kialakulásának pontos okára nézve még napjainkban is csak elképzelések vannak. Minden valószínűséggel szerepet játszik benne az adott testrészről a központi idegrendszerbe ingerületet szállító idegek egy részének elvesztése, az adott terület vérkeringésének, izomfeszülésének megváltozása.

 • Feltételezik, hogy az amputációt követően, a korábban az amputált testrész ellátásában szerepet játszó agyi területek funkciója megváltozik, ez vezet részben a fantomfájdalom kialakulásához.

 • Abból kiindulva, hogy a fantomfájdalom intenzitása és időtartama függ az amputációt megelőzően az adott testrészen észlelt fájdalométól, feltételeznek egyfajta „idegsejt-memóriát” a fájdalomra nézve, mely mintegy előhívja az érzést.

 • Fontosnak tartják a pszichés tényezőket is fájdalom kialakulásában, hiszen egy testrész elvesztése komoly lelki traumát okoz a betegnek, melyet sokszor nem tud feldolgozni.

A diagnózis felállítása a tünetek alapján egyszerű, a kezelés viszont annál nagyobb kihívást jelent.

A fájdalom életet menthet - Amit a fájdalomról tudni kell

Miért hasznos, ha testünk fájdalomérzettel jelzi, hogy valami nincs rendben? Miért érzik magukat életveszélyben a fájdalmat nem érző emberek? Van egy inger, amelynek felfogására nem alakult ki külön érzékszerv. Ennek ellenére talpunk csücskétől a fejünk búbjáig mindenhol képesek vagyunk érezni. Jóllehet, különböző változatai léteznek, és az intenzitásuk is különböző lehet, mi csupán egyetlen szóval tudjuk kifejezni az érzést, azt mondjuk: fáj. A fájdalom életet menthet - Amit a fájdalomról tudni kell

Kezelésében az alábbi módszereket alkalmazzák:

 • Gyógyszeres kezelésben lépcsőzetes terápiát javasolnak, azaz az enyhébb fájdalomcsillapítóktól kell az erősebbekig haladni, illetve ezek kombinációit alkalmazni:
  • enyhe esetben a nem szteroid gyulladáscsökkentők hatásosak,

  • később már a triciklikus antidepresszánsok, carbamazepin, gabapentin ajánlottak,

  • majd a baclofen, calcitonin, lidocain,

  • clonidin bőrön keresztül, iontoforezis útján bejuttatva, krém formájában.

 • Hatásos lehet a megfelelő területen alkalmazott idegblokád, azaz az adott terület olyan szerrel történő infiltrációja, mely az idegek működését gátolja az adott területen.

 • TENS készülék használata a csonkolt végtag megfelelő helyén (ezt a betegnek kell megkeresnie) szintén megfelelő fájdalomcsillapító hatású. Előnye, hogy a beteg otthon, önállóan használhatja.

 • Az időben elkészített, megfelelően működő és esztétikus protézis szintén segíthet a fantomfájdalom megelőzésében illetve csillapításában.

 • Semmire nem reagáló esetekben a csonk revíziója válhat szükségessé, esetleg a csonk lágyrészek közé való mélyebb buktatása, a kialakuló kóros idegburjánzás (neuroma) eltávolítása.

 • Fontos a megfelelő pszichés vezetés, a pszichológus által vezetett egyéni és csoportterápia.

 • Amerikai kutatók bizonyították be az úgynevezett „tükör-módszert” hatásosságát, melynek során a tükör elé ültetett beteg, miközben nézi az ép testrészét, próbálja mozgatni a csonkoltat, és ez fájdalomcsillapító hatással bír.

 • A csonk hideg-meleg terápiája is jó hatású lehet.

 • Az időben elkezdett gyógytorna, masszázs a fájdalom megelőzésében fontos tényező.

Mivel a fantomfájdalom nagyon nehezen kezelhető, az életet az amputáció mellett még jobban megkeserítő fájdalomforma, ezért mindent meg kell tenni a beteg fájdalmának időben megkezdett, megfelelő csillapításának érdekében. Sokszor a fantomfájdalom az akadálya a beteg rehabilitációjának, társadalomba való visszailleszkedésének.

Forrás: WEBBeteg
Orvos szerzőnk: Dr. Bessenyei Mónika, neurológus

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

COVID-19 COVID-19

Kiemelt jelentőséggel bír a felelős magatartás.(x)

Gyomorégés Gyomorégés

Gyomorégés a terhesség alatt, reflux is okozhatja.

A stroke utáni fájdalom típusai és kezelésük

A stroke utáni fájdalom a betegség számos váratlan következményeinek egyike, és előfordulhat, hogy csak hetekkel vagy hónapokkal a stroke után...

Diabéteszes láb nyáron: ne várja meg, amíg súlyosabb lesz a betegsége

A cukorbetegekre, főként a 2-es típusú cukorbetegekre lehet veszéllyel a diabéteszes láb, amely az erek elváltozásai és a perifériás neuropátia...

A diabéteszes láb kialakulása, a szövődmények megelőzése

A diabéteszes láb tünetei olyan komplex szövődmények miatt jelentkeznek, melyek az erek elváltozásai és a perifériás neuropátia (idegbántalom)...

Cukorbetegség és érszűkület - Megsokszorozza az amputáció veszélyét

Magyarországon évente mintegy négyezer lábamputációra kerül sor a felnőtt lakosság körében az alsó végtag érszűkülete miatt, pedig a műtétek...

Megelőzhető az amputáció?

Az alsó végtagi, úgynevezett perifériás verőérbetegség, vagyis érszűkület az általános érelmeszesedés egyik formája. Jól ismertek azok a...

Hogyan kell kezelni a diabéteszes sebet?

A cukorbetegség nem csupán az általános egészségre jelenthet veszélyt, hanem a beteg lábára is: akár egy apró vágásnak is végzetes...

Tegyen a cukorbetegség okozta amputáció ellen!

A cukorbetegség két szövődménye, az idegkárosodás (neuropátia) és a rossz vérkeringés, melyek fokozottan hajlamosítanak különböző láb...

Cukorbetegség - Hogyan védje lábait az amputációtól?

Bizonyos esetekben sajnos a cukorbetegség már olyan súlyos lehet, hogy amputálni kell a beteg lábát. Mit tegyen, hogy ez ne következzen be?

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.