Reptéri átvilágítók: Mekkora sugárzás éri a testet?

Szerző: MTI

Brit, holland és kanadai repülőterek a detroiti járaton karácsonykor történt terrorkísérlet után jelentették be, hogy teljes testet átvilágító szkennereket helyeznek üzembe.

Igen kicsi a sugárzási kockázata a repülőterek biztonságának növelése érdekében alkalmazott, teljes testet átvilágító készülékeknek, és nem valószínű, hogy növeli az egyéni rákkockázatot - adták hírül szerdán amerikai szakértők.

Brit, holland és kanadai repülőterek a detroiti járaton karácsonykor történt terrorkísérlet után jelentették be, hogy teljes testet átvilágító szkennereket helyeznek üzembe. Az Egyesült Államokban ezt megelőzően - a szeptember 11-i merénylet után - 40 hasonló készüléket teszteltek. Az átvilágító berendezésnek két típusa van, az egyik milliméteres hullámhosszúságú sugárral, a másik röntgensugárral dolgozik.

Mindkettő alkalmas arra, hogy a ruhák alá lásson, és szokatlan tárgyakat azonosítsanak vele. Az első típusú készülék rádióhullámok segítségével alkot háromdimenziós képet a testről. A másik eszköz sugárzási szintje is jóval az egyén számára kockázatosnak ítélt érték alatt van, mondta el James Thrall, a bostoni Massachusetts General Hospital vezető radiológusa.

Számos módon csökkenthető a sugárterhelés

A szív CT vizsgálata során számos mód van arra, hogy a sugárterhelést csökkentsük; ezen lehetőségek használatában illetve a CT készülék típusában volt jelentős különbség a laboratóriumok között. Amennyiben a sugárcsökkentő lehetőségekkel nem éltek, úgy akár 600 mellkas röntgen dózisának megfelelő sugárzás is érhette a beteget.
Számos módon csökkenthető a sugárterhelés

Alacsony sugárterhelés

"A sugárterhelés extrém alacsony, és a használt röntgensugár energiája is nagyon-nagyon kicsi" - tette hozzá. Az orvosi alkalmazással ellentétben ugyanis itt nem szükséges, hogy áthatoljon a testen a sugárzás, ezért energiája olyan kicsi, hogy szó szerint visszaverődik a bőrről.

Az átvilágítással kapott sugárdózis mintegy 0,1 mikrosievert, míg egy mellkasröntgen 100 mikrosievert, egy CT-felvétel pedig 10 ezer mikrosievert sugárterhelést okoz.

Számítások szerint a biztonsági átvilágítással kapott sugárdózis kétperces repülőúttal egyenértékű sugárterhelést jelent az emberi szervezetnek.

(MTI)

Módosítva: 2010.01.07 16:07, Megjelenés: 2010.01.07 16:07
Címkék: Sugárzás, Röntgen
Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Macskajaj - Mi az, ami segíthet?

Az ünnepnapok, a szilveszter, a születésnapi partik, az esküvők és még számos esemény alkalmat szolgáltathat arra, hogy a résztvevők igyanak...

Egészségügyi és biztonsági tippek...

A szilveszter minden szempontból különleges ünnep, sajátos varázsa, az új kezdet és az új lehetőségek ígérete miatt még a visszahúzódóbbak is...

Növeli-e a rák kockázatát a...

Mindennap ki vagyunk téve természetes forrásokból származó sugárzásnak (ilyen pl.: a földkéregből származó radon gáz, a Napból, csillagokból...

Helyi sugársérülések

Az sugárzás különféleképpen károsítja a szöveteket a sugárzás típusától, dózisától és az expozíció (a sugárterhelésnek való kitettség)...

Szedjünk-e jódot? - Az...

A Japánban történt tragédia hatására világszerte megkezdődött a jódkészítmények pánikszerű felvásárlása. Milyen esetekben indokolt a jód...

Röntgen terhesség alatt -...

Gyakori kérdés, hogy vajon biztonságos-e a röntgen terhesség alatt. Talán meglepő, de a várandósság alatt elvégzett röntgenvizsgálat általában...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.