Étteremben is elkapható a H1N1? Így védekeznek a pincérek...

MTI
megjelent:

A spanyol külvárosok aligha tűnhetnek az új influenza elleni küzdelem harcmezejének, viszont egy vendéglő a Madridhoz közeli Alcobendas városkában azt állítja magáról, hogy a világ első olyan étterme, amelynek saját terve van a betegség elleni védelemre.

A Silk and Soya nevű étterem felszolgálói műszakkezdéskor megmérik testhőmérsékletüket, az étlapokat minden használat után megmossák és az étkezőteremben az asztalokat a szokásosnál egy kissé távolabb helyezik el egymástól.

Megfázás? Influenza? H1N1? Hogyan különböztethet?ek meg?
Honnan is tudható, hogy van-e aggodalomra okunk, ha tüsszögünk? Noha a megfázás, a szezonális influenza és a H1N1 mind felső légúti megbetegedések, különböző vírusok okozzák azokat.
Tovább a cikkhez >>

Az épületben a mellékhelyiségeket úgy alakították ki, hogy a vendégeknek ne kelljen bajlódniuk az ajtókilincsek, a vízcsapok vagy a villanykapcsolók megérintésével. Az ajtó mindig nyitva van, a víz megindul, amikor valaki a mosdóhoz lép és a világítás bekapcsolódik, amikor valaki belép.

A felszolgálók sohasem érintik meg puszta kézzel az ételes tányérokat, helyette textilszalvétákat használnak. A tetőétterembe vezető felvonóban egy olyan adagolót szereltek be, amely fertőtlenítőt permetez szét, ha valaki a kezét nyújtja irányító gombjaihoz. Az ebéd és a vacsora csúcsidőszak között az étteremben több órán át szellőztetnek.

Cipri Quintas, az étterem 43 éves tulajdonosa elmondta, hogy 1.500 dollárt (280 ezer forint) fizetett egy spanyol tanácsadó cégnek a vírus elleni harc megtervezéséért, ráadásul a tágasabb termek kevesebb asztallal kisebb bevételt hoznak.

Tucatnyi étteremtulajdonos és más üzletember is érdeklődött azonban már nála a program beindítása óta. Fernando Blazquez, Madrid egyik leghíresebb étteremtulajdonosának, Lucio Blazqueznek a fia hasonló lépések bevezetését tervezi a vendéglőjében, miután beszélt Quintasszal. A megelőzés minden módja pozitív hatással van a fejleményekre - állapította meg ifjabb Blazquez.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) és a Világkereskedelmi Szervezet (WTO) képviselői augusztus végén Madridban jártak egy új influenzával kapcsolatos tanácskozáson és felkeresték a Silk and Soya éttermet is, hogy pillantást vessenek az akciótervre.

Helyes irányban haladnak a dolgok és jó lenne, ha más éttermek is ilyen intézkedéseket foganatosítanának - állapította meg Guenael Rodier, a WHO egyik igazgatója, a helyszínen járt képviselők egyike.

Quintas hangsúlyozta, hogy minden tőle telhetőt megtesz, és reméli, hogy más éttermek és vendéglátóipari vállalkozások is követni fogják a példáját. Nem fedeztük fel a penicillint, csak megpróbálunk a dolgokon javítani - hangoztatta.

(MTI)

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.