Miért vágyódunk a cigaretta után?

MTI
megjelent:

Bizonyos helyzetekben - étkezések után, baráti társaságban - az egykori dohányosok erősen vágyódnak egy szál cigaretta után. Amerikai kutatók most megfejtették ennek az okát.

A nikotin a dopamin nevű hírvivőanyag segítségével gondoskodik arról, hogy az emberek a dohányzásról kellemes emlékeket raktározzanak el.

Erre úgy jöttek rá a houstoni Baylor Orvosi Főiskola idegkutatói, hogy egereket engedtek egy járatrendszerbe, amelynek egyik részén nikotin várta az állatokat, egy másik fertályon pedig sóoldat. Az egerek a kísérlet folyamán az elvárásoknak megfelelően a nikotinkamrát részesítették előnyben.

A kutatók ezután elemezték az egéragy emlékekért felelős régiójának, a hippocampusnak az aktivitását, és rájöttek a jelenség okára is: az agyi aktivitás drasztikusan megváltozott a nikotin hatására - olvasható az osztrák televízió honlapjának tudományos részlegén.

A sóoldathoz képest a nikotin olykor akár 200 százalékkal is megerősítette az idegi összeköttetéseket, márpedig az idegsejtek közötti kapcsolat ilyen mértékű fokozásán alapul az új emlékek kialakulása. A folyamat elindulásáért az agy jutalomközpontjai voltak felelősek, amelyek a dopamin hírvivőanyag segítségével jelet bocsátottak ki. Úgy tűnik, hogy ez az úgynevezett neurotranszmitter központi szerepet tölt be az emlékek elraktározásában.

Az új ismeretek nem csupán a dohányosok számára érdekesek, hanem a kóros emlékezetkieséssel jellemezhető betegségek - mint az Alzheimer-kór - és a dopaminháztartás zavarával járó bajok - így a Parkinson-kór - kutatásához is hozzájárulnak.

(MTI)

Cikkajánló

A dohányzás káros hatásai

Dr. Diószegi Judit, pszichiáter
Dohányzás
Aki dohányzik, számos káros tényezőnek és következményes negatív hatásnak, betegségnek teszi ki magát. Vajon minden dohányos tisztában van az összes következménnyel? Tekintsük át részletesen.
Alacsony vagyok
Alacsony vagyok

Ha ez zavar, alkalmazható növekedési hormon?

Magas trigliceridszint?
Magas trigliceridszint?

Hogyan csökkenthető étkezéssel?

WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta szakorvos
WEBBeteg - Dr. Bene Orsolya, kardiológus
WEBBeteg - Dr. Lajtos Melinda, tüdőgyógyász
WEBBeteg - Dr. Dinya Zoltán, pszichiáter
WEBBeteg - Dr. Diószegi Judit, pszichiáter
WEBBeteg - Dr. Dinya Zoltán, pszichiáter
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.