Változnak a táppénz szabályai: mit érdemes feltétlenül tudni?

Szerző: Független Hírügynökség

10 százalékkal csökken a különböző jogcímeken járó táppénz mértéke szombattól, így például a 15 napos betegszabadság után a tb már csak a kereset 60 százalékát fizeti.

Bogdán Zsuzsanna az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) főosztályvezetője csütörtökön elmondta: további változás, hogy az új jogszabály szerint maximalizálva lesz az egy napra adható táppénz összege, ez augusztus 1-től bruttó 9 ezer 533 forint.

A táppénzről - Nem véd meg a felmondástól

Még mindig él az általános vélekedés, hogy a táppénz megvéd a felmondástól, és a táppénz lejárta után sem lehet felmondani. A határozatlan idejű munkaviszonyt valóban nem lehet megszüntetni rendes felmondással a táppénz időtartama alatt, ám a közös megegyezésnek és a rendkívüli felmondásnak nem akadálya.
A táppénz és felmondás

A szakember kérdésre válaszolva hozzátette: a válság miatt idén 100 százalékkal nőtt az úgynevezett passzív táppénzt igénylők aránya.

A főosztályvezető elmondta: 80 százalékról 70 százalékra csökken a munkáltatók által fizetett, a betegség első 15 napjára járó távolléti díj. 70 százalék helyett 60 százalék lesz az OEP által fizetett táppénz mértéke azoknál, akik legalább 2 évig folyamatos alkalmazásban álltak és ezalatt lettek keresőképtelenek.

Ha ennél rövidebb ideig alkalmazták őket, akkor a kórházi ellátás idejére kapnak táppénzt, viszont a korábbi 60 százalék helyett csak 50-et.

A passzív táppénz szabályai

Az új jogszabály szerint nemcsak az aktív táppénz 1 napra járó összegét maximalizálják, hanem a passzív táppénzét is.

Szombattól tehát legfeljebb 3575 forintot fizetnek ki egy napra azoknak, akik a biztosítotti jogviszonyuk megszünte után, 3 napon belül igénylik a táppénzt. Tehát csak azután kérik a passzív táppénzt, hogy például megszűnt a munkahelyük. A jogszabály szerint egyébként ezt a passzív táppénzt az eddigi 45 nap helyett már csak 30 napig folyósítják.

Például abban az esetben, ha valaki táppénre megy, de betegsége alatt megszűnik a munkahelye, az aktív táppénze passzívvá változik.

Ez azt jelentheti, hogy a biztosítotti jogviszony megléte alatt megkapja a maximum napi 9533,33 forintot, a jogviszony megszűnte utáni első naptól viszont már csak 3575 frointot és azt is csak 30 napig.

Bogdán Zsuzsanna felhívta a figyelmet arra, hogy a táppénzhez hasonlóan kiszámolható terhességi gyermekágyi segélyre nem vonatkoznak a változások, azt továbbra is ugyanúgy fizetik, mint eddig.

(FH)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Felfekvés Felfekvés

Hogyan kezelhető? Mit lehet tenni a sebgyógyulás érdekében?

Fogamzásgátlás Fogamzásgátlás

Érdemes átgondolni, milyen módszert részesítünk előnyben!

Egy közkedvelt gyógynövény: a...

Az utóbbi évtizedek egyik legismertebb gyógynövénye lett a valódi keskenylevelű levendula, latinul: Lavandula angustifolia P. Mill. (más néven L....

A Listeria a hűtőben jobban túlél...

A sajtok tárolásával kapcsolatos élelmiszerbiztonsági kutatás szerint a Listeria baktérium alacsony hőmérsékleten jobban túlél, mint...

"Infarktus után elküldik a férjem!...

"A férjem júliusban kapott két szívinfarktust. Október közepétől dolgozott, azonban most közölték vele, hogy az új esztendőben nem számítanak...

A táppénzről - Nem véd meg a...

Még mindig él az az általános vélekedés, hogy a táppénz megvéd a felmondástól, és a táppénz lejárta után sem lehet felmondani. A határozatlan...

A táppénzellátás alapszabályai

A táppénz az egészségbiztosítás rendszerében nyújtott pénzbeli ellátások egyike. A keresőképtelenség első 15 napjára betegszabadság jár...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.