Hepatitis-E vírust mutattak ki egy nagyáruház dolgozójánál

MTI
megjelent:

Hepatitis-E vírussal fertőződött meg a siófoki Tesco áruház egyik munkatársa, ezt egy július elején végzett rutinellenőrzés után a kaposvári kórház fertőzőosztályán állapították meg - tudatta a Tesco-Globál Áruházak Zrt. kommunikációs vezetője szerdán az MTI-vel.

Hackl Mónika a fertőzéssel kapcsolatosan kiadott közleményben azt írta: az esetről haladéktalanul értesítették az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálatot (ÁNTSZ), az érintett dolgozó jelenleg is betegszabadságon van, visszatérte előtt egy kontrollvizsgálaton vesz részt.

Tájékoztatása szerint további megbetegedést nem regisztráltak, a hatóság által kért fertőtlenítéseket elvégezték, amit az ÁNTSZ ellenőrzött és mindent rendben talált. A Tesco kommunikációs vezetője azt közölte: az amúgy enyhe lefolyású betegség nem terjed emberről emberre, és - a megjelent hírekkel ellentétben - nyers hústól sem lehet elkapni.

A betegség lappangási ideje 2-4 hét, kezelése egy gyógyszeres kúrával történik. Az áruházi dolgozók a rendszeres oktatások mellett külön képzést kaptak a kiemelt higiénés szabályok betartására és a betegség tüneteire vonatkozóan - áll a közleményben. A hepatitis a máj gyulladásos megbetegedése.

A hepatitis vírusok két fő formában terjednek: az A és E a tápcsatornán keresztül (például fertőzött élelmiszerrel), a B, C, D és a többi vírus vérrel és testnedvekkel.

A hepatitis-E fertőzések jelentős része tünetmentes, de terhes nőknél súlyos, gyakran halálos megbetegedést okozhat. A fertőzés forrása a beteg vagy a tünetmentes fertőzött, valamint valószínűleg egyes állatok. A megelőzéshez szükséges az általános higiénés szabályok betartása.

Amit a hepatitis E-r?l tudni kell

A hepatitis E vírus a széklet útján és szájon keresztül terjed, valamint elkaphatják azok is, akik fertőzött vizet fogyasztottak, illetve fertőzött nyers sertés, vaddisznó vagy rágcsáló húsától lehet elkapni. Nem bizonyított, hogy a hepatitis E vírus szexuális úton, vagy a vér útján terjed.
A hepatitis E fertőzés leginkább azokban a régiókban jellemző, ahol alacsony a higiéniai- és a szennyvízkezelési színvonal. A hepatitis E például Közép- és Délkelet-Ázsiában, Észak- és Nyugat-Afrikában, valamint Mexikóban a leggyakoribb. Ausztráliában az elmúlt 6 év folyamán, körülbelül 10-30 hepatitis E fertőzéses esetet diagnosztizáltak. A hepatitis E akut betegséget okoz, s nem krónikus fertőzést.
A fertőzés tünetei: A fertőzés elkapása és a tünetek megjelenése között eltelt idő 15-60 nap, átlagosan 40 nap. Az akut hepatitis E fertőzés tünetei hasonlóak a vírusos májgyulladás egyéb típusainak tüneteihez: láz, gyengeség, kimerültség, étvágytalanság, hányinger, hányás, és
sárgaság (a szem és a bőr besárgul, a vizelet sötét sárga színűvé, a széklet halványszínűvé válik).
Prognózis: A legtöbb esetben a hepatitis E fertőzés hamar elmúlik. Nagyon kicsi annak a valószínűsége (1-4 %), hogy életveszélyes májgyulladás alakuljon ki. A hepatitis E vírussal megfertőződött terhes nők esetében nagyobb valószínűséggel jelennek meg súlyos betegségek, májkárosodás, és 20 százalékuk belehalhat a fertőzésbe.
Vizsgálat: A hepatitis E vírus diagnosztizálása vérvizsgálat segítségével történik. A vérvizsgálat kimutatja az antitesteket és magát a vírust is.
Kezelés: Még nincs kezelési mód a hepatitis E vírus megfékezésére. Mivel a fertőzést vírus okozza, az antibiotikumok nem alkalmasak a kezelésre. A megfertőződött személynek ágyban kell pihennie és sok folyadékot kell innia.
Megelőzés: Jelenleg nincs védőoltás a hepatitis E vírus ellen. Mivel a fertőzés a széklet útján és szájon keresztül terjed, ezért a megelőzéshez hozzátartozik a magas színvonalú higiénia betartása és a tiszta víz fogyasztása. A fejlődő országokba utazóknak tanácsos óvintézkedéseket tenni a szennyezett víz, a nyers kagyló és a nyers zöldségek és gyümölcsök fogyasztása ellen. Tanácsos még továbbá az alapos kézmosás, és információk szerzése azokról az országokról, ahol a hepatitis E népbetegségnek számít.

(MTI)

Cikkajánló

Hepatitis C

Dr. Horváth Balázs, Dr. Árki Ildikó
Hepatitis
Magyarországon körülbelül 100 ezer hepatitis C vírushordozó él. A HCV felelős hazánkban évente körülbelül 3000 beteg májzsugorának kialakulásáért és 600 májrákos esetért.
Szürke hályog
Szürke hályog

A C-vitamin segíthet és árthat is.

Fáradékonyság
Fáradékonyság

Legtöbbször az életmódból fakadó okai vannak.

WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Dr. Plósz János, gasztroenterológus
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Dr. Horváth Balázs, általános orvos
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Dr. Gócs Viktor, infektológus
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.