Hepatitis oltás

Tisztelt Doktor Úr! A sajtó hírekben olvastam, hogy növekedett a hepatitis A megbetegedések száma. Hepatitis B oltást (hbvax II) 2000.11.20 és 2001.03.19 én kaptam meg az iskolában 15 évesen, most 36 éves vagyok, viszont a férjem idejében még nem volt kötelező, most 41 éves. Munkák során egy másik épület szárnyban a munkahelyünkön dolgoznak közterület takarítók, de nem érintkezünk velük közvetlenül, irodai munkát látunk el. Esetünkben sürgető lenne, hogy felvegyük az oltást, akár az A vagy a B törzsre, mit javasolna a Doktor Úr? A higiéniára odafigyelünk gyakran mosunk kezet, és fertőtlenítünk, amikor szükséges. köszönettel és tisztelettel

Dr. Plósz János válasza hepatitis A témában

A hepatitis B vírus vérrel-testváladákkal terjed sérült nyálkahártyán keresztül vagy tűszúrással. Így ez a betegség, bár világszerte igen elterjedt, főként a kockázati csoportba tartozókra jelent veszélyt (iv. kábítószerhasználók, gyakori, védekezés nélküli szexualis kapcsolatot létesítők). A hepatitis A vírus könnyebben elkapható, ez széklettel szenyezett étel-ital illetve kéz útján terjedhet. Utóbbi elterjedése a higiénés fegyelemmel erősen összefügg. Sürgető jelleg nincs az oltásokban, a B vírus ellenit a betegség krónikus volta miatt érdemes beadatni, az A vírus ellenit akkor, ha jelentős kockázatot hordozó területre utazik vagy a közvetlen környezetben megjelenik a fertőzés. Létezik olyan vakcina is, mely mind a 2 betegség megelőzésére alkalmas.

Megválaszolva: 2022. augusztus 17.

Kérdések és válaszok: Emésztőrendszeri megbetegedések

HEPATITIS A OLTÁS
TISZTELT DOKTOR ÚR! A következő 2 évben hosszabb időt fogok Horvátországban tölteni. Először Rab szigetén, majd jövőre Opatíjában. Kérdésem, hogy az Ön...
Hepatitis A
Tisztelt Doktor Úr! Községünkben 2014.szeptember és december hónapban 2 igen nagy létszámú családot is leoltottak Hepatitis A ellen. A szóban forgó család...
Egyiptomi megbetegedés.
Merckformin XR okozta állandósult...
Furcsa hasfájás mitől lehet?
Mikrobiom vizsgálat, hiányzó...