Magyarországon is kimutatták az új influenzavírust!

Szerző: MTI/FH

Magyarországon is kimutatták az új influenzavírust, mégpedig egy brazil állampolgárnál; a férfi időközben meggyógyult - közölte az MTI-vel Székely Tamás egészségügyi miniszter pénteken.

A brazil férfi Egerben lett beteg, beutalták a helyi kórházba, ahol mintát vettek tőle, ami negatív volt. A mintát elküldték az Országos Epidemiológiai Központba. Ott a további laboratóriumi vizsgálatok kimutatták a H1N1 vírust a szervezetében - mondta.

A sertésinfluenza tünetei és terjedése

A betegség gyakorlatilag ugyanolyan tünetekkel jár, mint a már korábban beazonosított infuenza vírusok. A különbség az, hogy ezzel szemben nincs az embereknek védettségük. Falus Ferenc szerint a betegség lappangási ideje 1-10 nap között mozog. Tünetei a láz, a köhögés, a tüsszögés, esetleg hasmenés, izomfájdalmak. Ez azt jelenti, hogy a vírus cseppfertőzéssel terjed; ennivalóval nem lehet elkapni, így sertéshús fogyasztásával sem nő a kockázat - mondta. Védekezni gyakori kézmosással, a tömeg illetve a másokkal történő közvetlen kontaktus elkerülésével, valamint a sokak által használt felületek fertőtlenítésével lehet.

A brazil állampolgárságú férfi New Yorkban él és három nappal ezelőtt turistaként érkezett Magyarországra. Akkor még nem volt beteg. Később belázasodott, s felső légúti tünetekkel háziorvoshoz fordult. Az orvos megvizsgálta és tünetei alapján beutalta az egri kórházba.

A brazil fiatalember időközben meggyógyult. Felvették vele a kapcsolatot, hogy segítségével felkutassák azokat az embereket, akikkel betegsége alatt találkozott - mondta a miniszter.

Már 103 halálos áldozata van az új járványnak világszerte

Már 103 halálos áldozata van az új típusú influenzának. Az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC) legutóbbi adatai szerint az utóbbi 24 órában 4 mexikói és egy amerikai halt meg az A(H1N1) vírus fertőzésének következtében.

Jelenleg a világ 54 országában regisztráltak igazolt eseteket, az utóbbi egy napban a legtöbbet a trópusokról és a Föld déli féltekéről jelentették.

Az ECDC adatai szerint Európában 21 órszágban van jelen az új típusú influenza, összesen 456 európai betegedett meg. Legutóbb Szlovákiában azonosították a vírust, egy San Franciscóból Torontón és Bécsen keresztül hazatért 37 éves férfinél. Az járványügyi központ adataiban még nem szerepel az a másik szlovák eset, amelyet péntek délután jelentettek be. A Magyarországgal szomszédos országok közül egyébként már Ausztriában (1 eset) és Romániában (3 eset) is jelen van a vírus.

Az ECDC összesítése szerint a legfertőzöttebb európai ország továbbra is Nagy-Britannia (203 eset) és Spanyolország (143 eset), az utóbbi 24 órában is ebből a két államból jelentették a legtöbb új fertőzést. Az adatok alapján egyébként az európai esetek 44 százaléka már nem utazással függ össze, 200 beteg országon belül, egymástól kapta el a kórt.

Európán kívül 33 országban, öszesen már 15010 esetben regisztrálták az új vírust, az utóbbi egy napban a legtöbbet a trópusokról és a déli féltekéről: Uruguay és a Dominikai Köztársaság először talált 1-1 A(H1N1) vírusfertőzést, Chilében 46, Argentínában 18, Brazília 1, Ecuadorban 4 és Panamában 3 új esetet regisztráltak. Az esetek száma Ausztráliában egy nap alatt 61-ről 147-re nőtt.

Az ECDC adatai szerint a fertőzött országok listáján továbbra is az USA az első 7928 regisztrált fertőzéssel, a második Mexikó 4910 esettel, harmadik Kanada 1118 esettel és Japán a negyedik 364 influenzás beteggel.

(MTI/FH)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Hogyan maradjunk egészségesek...

Karácsony van, és szeretnénk jól érezni magunkat - ez csak természetes. Ezt illetően adunk néhány gyors tanácsot, ami lehetővé teszi, hogy...

Veszélyes-e a H1N1 vírus mutációja?

A H1N1 vírussal kapcsolatos hatalmas információmennyiség ellenére még mindig sok a kérdés a betegség diagnózisával, kezelésével kapcsolatosan.

Az idősek védettebbek a...

Amerikában a 65 év felettieket oltják be utoljára. Ez elsőre furcsán hangozhat, hiszen évek óta minden ősszel ők az elsők, akik influenza elleni...

Új influenza: segít vagy árt a...

Ha a hideg és a száraz levegőben könnyebben terjed az influenza, akkor a lakás vagy az iroda hidegen tartása a nyár folyamán, elősegítheti az...

A semminél több - Mennyire véd a...

A sertésinfluenza miatti pánik mélyülésével egyre többen viselnek orvosi maszkot. Mexikó város főterén a hadsereg maszkokat osztogatott és az...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.