Magyarországon is kimutatták az új influenzavírust!

Szerző: MTI/FH
Megjelent: 2009.05.29

Magyarországon is kimutatták az új influenzavírust, mégpedig egy brazil állampolgárnál; a férfi időközben meggyógyult - közölte az MTI-vel Székely Tamás egészségügyi miniszter pénteken.

A brazil férfi Egerben lett beteg, beutalták a helyi kórházba, ahol mintát vettek tőle, ami negatív volt. A mintát elküldték az Országos Epidemiológiai Központba. Ott a további laboratóriumi vizsgálatok kimutatták a H1N1 vírust a szervezetében - mondta.

A sertésinfluenza tünetei és terjedése

A betegség gyakorlatilag ugyanolyan tünetekkel jár, mint a már korábban beazonosított infuenza vírusok. A különbség az, hogy ezzel szemben nincs az embereknek védettségük. Falus Ferenc szerint a betegség lappangási ideje 1-10 nap között mozog. Tünetei a láz, a köhögés, a tüsszögés, esetleg hasmenés, izomfájdalmak. Ez azt jelenti, hogy a vírus cseppfertőzéssel terjed; ennivalóval nem lehet elkapni, így sertéshús fogyasztásával sem nő a kockázat - mondta. Védekezni gyakori kézmosással, a tömeg illetve a másokkal történő közvetlen kontaktus elkerülésével, valamint a sokak által használt felületek fertőtlenítésével lehet.

A brazil állampolgárságú férfi New Yorkban él és három nappal ezelőtt turistaként érkezett Magyarországra. Akkor még nem volt beteg. Később belázasodott, s felső légúti tünetekkel háziorvoshoz fordult. Az orvos megvizsgálta és tünetei alapján beutalta az egri kórházba.

A brazil fiatalember időközben meggyógyult. Felvették vele a kapcsolatot, hogy segítségével felkutassák azokat az embereket, akikkel betegsége alatt találkozott - mondta a miniszter.

Már 103 halálos áldozata van az új járványnak világszerte

Már 103 halálos áldozata van az új típusú influenzának. Az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC) legutóbbi adatai szerint az utóbbi 24 órában 4 mexikói és egy amerikai halt meg az A(H1N1) vírus fertőzésének következtében.

Jelenleg a világ 54 országában regisztráltak igazolt eseteket, az utóbbi egy napban a legtöbbet a trópusokról és a Föld déli féltekéről jelentették.

Az ECDC adatai szerint Európában 21 órszágban van jelen az új típusú influenza, összesen 456 európai betegedett meg. Legutóbb Szlovákiában azonosították a vírust, egy San Franciscóból Torontón és Bécsen keresztül hazatért 37 éves férfinél. Az járványügyi központ adataiban még nem szerepel az a másik szlovák eset, amelyet péntek délután jelentettek be. A Magyarországgal szomszédos országok közül egyébként már Ausztriában (1 eset) és Romániában (3 eset) is jelen van a vírus.

Az ECDC összesítése szerint a legfertőzöttebb európai ország továbbra is Nagy-Britannia (203 eset) és Spanyolország (143 eset), az utóbbi 24 órában is ebből a két államból jelentették a legtöbb új fertőzést. Az adatok alapján egyébként az európai esetek 44 százaléka már nem utazással függ össze, 200 beteg országon belül, egymástól kapta el a kórt.

Európán kívül 33 országban, öszesen már 15010 esetben regisztrálták az új vírust, az utóbbi egy napban a legtöbbet a trópusokról és a déli féltekéről: Uruguay és a Dominikai Köztársaság először talált 1-1 A(H1N1) vírusfertőzést, Chilében 46, Argentínában 18, Brazília 1, Ecuadorban 4 és Panamában 3 új esetet regisztráltak. Az esetek száma Ausztráliában egy nap alatt 61-ről 147-re nőtt.

Az ECDC adatai szerint a fertőzött országok listáján továbbra is az USA az első 7928 regisztrált fertőzéssel, a második Mexikó 4910 esettel, harmadik Kanada 1118 esettel és Japán a negyedik 364 influenzás beteggel.

(MTI/FH)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Fűtési szezon Fűtési szezon

Évente legalább egyszer mindenki ellenőriztesse a fűtőeszközét!

A túlhajszoltság átka A túlhajszoltság átka

Potenciagondokkal is szembesülhetnek a stresszes életmódú férfiak. (x)

Adj vért a légimentőkkel, hogy...

Immár 2. alkalommal indít rendhagyó közösségi véradókampányát a Magyarországi Légimentésért Alapítvány a Magyar Légimentő Nonprofit Kft.-vel...

Az egészségünknek sem mindegy...

Nem is gondolunk bele, hogy egy falfesték kiválasztása milyen jelentőséggel bír. Azon túl ugyanis, hogy jól fedjen, legyen kopásálló és...

H1N1 - Természetes módszerek a...

A H1N1 típusú influenzavírus igencsak népszerű téma mostanában. Sokan állnak ki a védőoltás mellett és ellen, a napi hírekben rengeteget hallunk a...

H1N1: mi fog velem történni? (Az új...

A legtöbb új influenzás beteg egy héten belül javulást tapasztal az állapotában. Ám vannak, akiknél a betegség sokkal jobban elhúzódik, vagy...

Influenzás volt? Valószínűleg...

Amerikai kutatók szerint azok, akik többször voltak influenzások vagy többször is kaptak influenza elleni védőoltást, egyfajta védelmet élveznek az...

H1N1-kérdőív - Ismerje meg a...

Új influenzára utalnak a tünetei? Mit tegyen, ha elképzelhető, hogy H1N1 vírussal fetőződött meg? Tesztünk segítségével közelebb kerülhet a...

H1N1 kisokos - Tünetek, kezelés...

A H1N1 az A típusú influenzavírus egyik altípusa, az emberi influenza leggyakoribb okozója. Tudjon meg mindent a védőoltásról és a betegségről itt...

Hogyan gondozzuk a H1N1-es beteget?

A H1N1 vírussal fertőzött betegek gondozásánál nagyon fontos, hogy úgy ápoljuk a beteget, hogy mi lehetőleg ne kapjuk el a betegséget. Az...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.