Hasznos tudnivalók az új influenzáról

Dr. Farkas Ágnes
szerző: Dr. Farkas Ágnes, szülész-nőgyógyász - WEBBeteg
megjelent: 2009.09.12.

Honnan ered a betegség neve? Melyek a legfontosabb tünetei? Milyen szövődményeket okozhat? Cikkünkből többek között ezekre a kérdésekre kapunk választ.

Miért nevezzük sertésinfluenzának?

A sertésinfluenza egy olyan légúti betegség, melyet a sertéseket megfertőző vírus okoz. A vírus a levegő útján, közvetett és közvetlen érintkezéssel, beteg vagy tünetmentes hordozók útján terjed a sertések között.

Hazánkban májusban mutatták ki először a vírust

Magyarországon május 29-én jelentette be Székely Tamás egészségügyi miniszter, hogy először mutatták ki az új influenzavírust, mégpedig egy brazil állampolgárnál.

A H1N1 az A csoportú influenzavírusok közé tartozik, az emberi influenza egyik leggyakoribb kórokozója, de különböző változatai a sertésekben, madarakban is kórokozóként jelennek meg. Az eddigi, korábban azonosított sertésinfluenza-vírustörzseket vagy az Influenzavírus C, vagy az Influenzavírus A csoport különböző altípusai közé sorolták be.

A szezonális influenzát okozó vírus az influenzavírus A, vagy B csoportjába tartozik. Ebből láthatjuk, hogy a mostani vírus is hasonló az eddigi, influenzás megbetegedéseket okozó vírusokhoz. Azt, hogy miért különleges a vírus, és az általa okozott fertőzés az alábbiakban olvashatják.

A fertőzés

A sertésinfluenzát a múltban az emberek általában a sertésekkel való érintkezés útján kapták meg, de voltak olyan esetek, amikor nem volt kimutatható sertésekkel való érintkezés és a környezetben sem voltak sertések. A WHO szerint a legtöbb ember, különösen akik nem érintkeznek sertésekkel, nem rendelkeznek védettséggel a sertésinfluenzával szemben. Ha a sertésinfluenza úgy módosul, hogy hatékonyan átterjedhet emberről emberre, megvan a veszélye, hogy nagyméretű járványt okozzon.

Nehéz megjósolni egy ilyen járvány erejét: függ attól, mennyire virulens a vírus, mekkora az ellene való immunitás és mennyire jelent védettséget ellene a más influenzavírusok elleni védettség. A sertésinfluenza a sertéshússal, táplálékkal nem terjed! A vírus 70 Celsius fokon elpusztul, így gyakorlatilag lehetetlen a megfelelően főzött étellel a szervezetbe juttatni.

Tünetek

Az eddigi megfigyelések szerint, a sertésinfluenza az idei fertőzések során gyakrabban okozott hányásos és hasmenéses tüneteket. Csecsemőknél nem jellemző a köhögés inkább a levertség, étvágytalanság és aluszékonyság. Súlyosabb esetben légzési problémák (szapora légvétel, nehezített légzés, kékes bőrszín) jellemző.

Az új influenza tünetei és terjedése

A betegség gyakorlatilag ugyanolyan tünetekkel jár, mint a már korábban beazonosított infuenza vírusok. A különbség az, hogy ezzel szemben nincs az embereknek védettségük. Falus Ferenc szerint, a betegség lappangási ideje 1-10 nap között mozog. Tünetei a láz, a köhögés, a tüsszögés, esetleg hasmenés, izomfájdalmak.
Ez azt jelenti, hogy a vírus cseppfertőzéssel terjed; ennivalóval nem lehet elkapni, így sertéshús fogyasztásával sem nő a kockázat - mondta. Védekezni gyakori kézmosással, a tömeg, illetve a másokkal történő közvetlen kontaktus elkerülésével, valamint a sokak által használt felületek fertőtlenítésével lehet.

Mi a teendő fertőzés esetén?

A tünetek észlelésekor érdemes háziorvoshoz fordulni, mert szükség szerint (nem minden betegnél) a tünetek megjelenését követő 48 órán belül, antivirális kezelést lehet kezdeni, ami a betegség lefolyását enyhíti, és meggyorsítja. Indokolt esetben a fertőzött beteggel való kontaktust követőn profilaxis (megelőző kezelés) is adható.

Lehetséges komplikációk

Felső légúti megbetegedések (arc-, homloküreg gyulladás, középfül-fertőzés), alsó légúti megbetegedések (tüdőgyulladás, hörghurut, asztma), nagyon ritkán lázgörcs, agyvelőgyulladás, szívizomgyulladás, szívhártyagyulladás. A légúti, és hematológiai alapbetegségek fellángolására, ezzel az állapot rosszabbodására lehet számítani.

Hogyan védekezhetünk a fertőzés ellen?

A járványügyi hatóság ajánlása alapján a következő intézkedéseket kell megtenni magunk, és mások érdekében is.

  • Köhögéskor, tüsszentéskor használjon papírzsebkendőt a szája és orra elé tartva, amit ezt követően dobjon ki a szemétbe.
  • Gyakran mosson kezet szappannal, és vízzel (köhögést, és tüsszentést követően, betegekkel való kontaktust követően).
  • Kerülje a szoros kapcsolatot fertőzött személyekkel.
  • Amennyiben Ön beteg, inkább maradjon otthon, és kerülje a kapcsolatot az emberekkel.
  • Ha beteg van a családban, akkor a szájmaszk használata segíthet megelőzni a fertőződést.

A védőoltás a leghatékonyabb módszer

Amikor a vakcina elérhető lesz, az ÁNTSZ ajánlását kell követni a védőoltások beadásának ütemében, csak meghatározott számú megbetegedés esetén lesz ajánlott szélesebb körben az alkalmazása.

Kérje ki háziorvosa tanácsát!

(WEBBeteg - Dr. Farkas Ágnes, szülész-nőgyógyász)

Hozzászólások (1)

Cikkajánló

A dohányzás káros hatása A dohányzás káros hatása

A dohányzás és a szív-érrendszeri betegségek összefüggése.

Mit mutat a szívultrahang? Mit mutat a szívultrahang?

Milyen formái vannak a vizsgálatnak? Milyen esetekben indokolt?

H1N1 - Természetes módszerek a fertőzés ellen

A H1N1 típusú influenzavírus igencsak népszerű téma mostanában. Sokan állnak ki a védőoltás mellett és ellen, a napi hírekben rengeteget hallunk a...

H1N1: mi fog velem történni? (Az új influenza prognózisa)

A legtöbb új influenzás beteg egy héten belül javulást tapasztal az állapotában. Ám vannak, akiknél a betegség sokkal jobban elhúzódik, vagy...

Influenzás volt? Valószínűleg védettebb a H1N1 ellen

Amerikai kutatók szerint azok, akik többször voltak influenzások vagy többször is kaptak influenza elleni védőoltást, egyfajta védelmet élveznek az...

H1N1-kérdőív - Ismerje meg a fertőzés tüneteit és a tennivalókat!

Új influenzára utalnak a tünetei? Mit tegyen, ha elképzelhető, hogy H1N1 vírussal fetőződött meg? Tesztünk segítségével közelebb kerülhet a...

H1N1 kisokos - Tünetek, kezelés, információk a védőoltásról

A H1N1 az A típusú influenzavírus egyik altípusa, az emberi influenza leggyakoribb okozója. Tudjon meg mindent a védőoltásról és a betegségről itt...

Hogyan gondozzuk a H1N1-es beteget?

A H1N1 vírussal fertőzött betegek gondozásánál nagyon fontos, hogy úgy ápoljuk a beteget, hogy mi lehetőleg ne kapjuk el a betegséget. Az...

Az idősek védettebbek a sertésinfluenzával szemben

Amerikában a 65 év felettieket oltják be utoljára. Ez elsőre furcsán hangozhat, hiszen évek óta minden ősszel ők az elsők, akik influenza elleni...

H1N1 és terhesség - Mennyire veszélyes?

A terhesség és a H1N1 vírus kombinációja komoly veszélyforrást jelent. Amennyiben terhes, és úgy gondolja elkaphatta aH1N1-et, mert közeli...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.