Sertésinfluenza téma

Megfejtették az 1918-ban több tízmillió emberéletet követelő influenzajárvány pusztító erejének rejtélyét amerikai kutatók, akik a vírus eredetére, valamint arra keresték a választ, hogy miért volt olyan gyilkos a kór, amelynek főként fiatalok estek áldozatául.
A betegség valószínűsége átlagosan 7-10-szeres lehet a terhes nők körében világszerte, Magyarországon a H1N1 miatt intenzív osztályon ápolt betegek 20 százaléka volt másállapotban a járvány csúcspontján - közölte sajtótájékoztatóján Falus Ferenc.

H1N1 fertőzés és a bakteriális tüdőgyulladás

WEBBeteg - Dr. Rákóczi Éva, belgyógyász-infektológus - 2009-12-17 04:50
Az Infektológiai Szakmai Kollégium közzétette a H1N1 fertőzéssel kapcsolatos terápiás ajánlását. Az eddigiekben a legnagyobb bizonytalanságot az okozta, kinek, mikor, hogyan kezdjék el a vírus elleni kezelést.

Új influenza: Mit ne tegyen?

WEBBeteg - Bodó Mariann, fordító - 2009-10-12 21:30
A H1N1 vírus már nem számít akkora rémhírnek, mint amilyennek tavasszal tüntették fel. Jóllehet, voltak és vannak halálos áldozatai, és sokan kerültek kórházba szerte a világon, a rögzített esetek nagy része azonban nem volt súlyos.

H1N1 vakcina: hol a szavatossági idő?

Független Hírügynökség - 2009-10-12 12:28
Keszthelyi Gyula háziorvos szerint a szavatossági idő feltüntetésének hiánya törvénybe ütközik, az ugyanis alapkövetelmény egy gyógyszer esetében.

Svájcban mindenkinek ingyenes az oltás

Független Hírügynökség - 2009-09-19 18:33
Svájc pénteken bejelentette, hogy 13 millió adag oltóanyagot vásárolt a világjárványos új influenza ellen. A kiszállítás szeptember végén kezdődik - közölte az egészségügyi minisztérium.

Már 82 új influenzás Magyarországon - Hol fertőződtek meg?

Független Hírügynökség - 2009-07-31 16:51
Az elmúlt 24 órában Magyarországon 5 fertőzöttnél igazolták az új influenza vírus jelenlétét, így az eddig megerősített esetek száma 82, amelyek közül egy halálos kimenetelű volt - áll az ÁNTSZ legutóbbi közleményében.

Csak a gazdag országoknak jut az oltóanyagból?

Független Hírügynökség - 2009-07-27 13:45
A világ tehetősebb országai több száz millió adagot rendeltek már az egyelőre csak készülő újinfluenza-vakcinákból. Szakértők szerint a szegényebb országoknak nem marad majd a szűkös készletekből.
Nagy-Britanniában meghalt az első olyan újinfluenzás, akinek semmilyen más baja nem volt, jelentették be a hét végén. A hozzátartozók kívánsága szerint csak annyit közöltek, hogy a páciens az essexi Basildon and Thurrock Egyetemi Klinikán hunyt el.
Először bizonyult ellenállónak a Tamiflu nevű, jelenleg legfontosabb vírusellenes gyógyszerrel szemben az új influenza vírusa - közölték hétfőn nemzetközi egészségügyi tisztviselők. A rezisztenciát egy dán páciensnél tapasztalták, aki azóta felépült az influenzából.

Felkészültek az új influenzavírus megjelenésére

WEBBeteg - Krasznai Éva, újságíró - 2009-06-24 19:05
Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) jelentése szerint több mint 30 ezer megbetegedést okozott világszerte az áprilisban felbukkant H1N1 vírus. Június 11-én a pandémiás riasztást 6-os fokozatra emelte, ami azt jelenti, hogy ezzel az influenza-világjárványt kihirdette.

Elkészült a H1N1 influenza elleni első védőoltás

WEBBeteg összeállítás - 2009-06-15 12:06
A Novartis svájci gyógyszergyártó vállalat pénteken jelentette be, hogy előállították az új influenza vakcinájának első, kísérleti adagját a németországi Marburgban lévő üzemükben.
Kétezer-ötszázra emelkedett világszerte a bizonyított újinfluenzás esetek száma. Miután Argentína és Brazília is bejelentette első újinfluenzás eseteit, huszonhatra nőtt az érintett országok száma.

Hamarosan tesztelik az új influenza elleni védőoltást

Független Hírügynökség - 2009-05-08 13:16
Az Egyesült Államok már 2-3 hét múlva kipróbálhatja egereken az új A/H1N1-es influenza elleni védőoltást. Suresh Mittal és munkatársai azt a módszert alkalmazzák, amelyet a professzor a H5N1-es madárinfluenza elleni védőoltáshoz dolgozott ki.

Ne védekezz! - javasolja két járványkutató

Független Hírügynökség - 2009-05-07 14:19
Lehet, hogy nem kellene minden áron védekezni a mostani új influenza ellen, mert ezzel rontjuk az esélyünket a következő, veszélyesebb fertőzéshullámmal szemben - ezt állítja két amerikai kutató, akik az 1918-19-es spanyol náthával példálóznak.
A tervek szerint jövő héten érkezhet meg a A/H1N1-es vírustörzs az Egészségügyi Világszervezet (WHO) magyarországi referencialaborjába, és ezzel megkezdődhet az ellenszérum elkészítése - mondta kedden az Országgyűlésben napirend előtt az egészségügyi miniszter.

Influenzás ember kerülje a sertéseket!

Független Hírügynökség - 2009-05-04 11:50
A világon mindenütt figyelni kell arra, hogy nem bukkan-e fel az új H1N1 influenzavírus sertésekben. Ha igen, a járványokat fel kell tartóztatni, mert a vírus a sertésekről átkerülhet az emberre - hívta fel a figyelmet az Egészségügyi Világszervezet (WHO) egy szakértője.

WHO: Új hullámban támadhat a sertésinfluenza

WEBBeteg összeállítás - 2009-05-04 10:02
Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) vezetője hétfőn arra figyelmeztetett, hogy az új típusú influenzajárvány visszatérhet, és a második hullámban akár nagyobb pusztítást is végezhet.

A vírus Európát vette célba - összefoglalónk

Független Hírügynökség - 2009-05-03 20:00
A következő néhány nap sorsdöntő lesz a sertésinfluenza, vagy más néven újfajta influenza európai elterjedésében és annak mértékében - ezt nyilatkozták a szakértők. Összefoglaltuk az elmúlt 24 óra eseményeit.
Franciaországot is elérte a Mexikóból kiindult új influenzavírus: két betegnél azonosították a kórokozót, egy harmadik páciens esetében pedig "nagy a gyanú", hogy a következő napokban nála is kimutatják a fertőzést - közölte péntek este a francia egészségügyi miniszter. Roselyne Bachelot hozzátette: mindhárman a közelmúltban tértek haza Mexikóból, Párizsban kezelik őket, és "jól vannak".

Világjárvány: A sertésinfluenza terjedőben

Független Hírügynökség - 2009-05-01 18:00
Május első napján az alábbi hírek kerültek szerkesztőségünkbe a mostanában elhíresült A/H1N1 vírusról, vagy ismertebb nevén: sertésinfluenzáról.