Egészséges táplálkozással a koszorúér betegségek ellen

Szerző: MTI

Kanadai kutatók a világ minden tájáról csaknem 200 tudományos kutatás alapján hangsúlyozzák, hogy a megfelelően étkező területeken mérhetően kisebb a szívinfarktus bekövetkezésének veszélye, mint ott, ahol az étrendnek sok eleme az egészségtelen ennivalók közé tartozik. A vizsgálat eredményeit az Archives of Internal Medicine szakfolyóirat közölte.

Kanadai kutatók Sonia Anand vezetésével 189 vizsgálat anyagait gyűjtötték össze a világ minden tájáról. A tanulmányok 1950 és 2007 között mérték fel egy-egy ország vagy földrajzi terület táplálkozási szokásait és a szív- és érrendszeri betegségek előfordulását.

A munkacsoport 146 olyan cikket talált, melyben megbízhatóan leírták, hogy a vizsgált személyek mit és hogyan ettek a korábbi időszakban, de 43, olyan dolgozatot is értékeltek, amelyben a vizsgálat alanyai vállalták, hogy előre meghatározott ideig kizárólag bizonyos, meghatározott diéta összetevőit fogyasztják.

Győzött a mediterrán konyha

A megfigyelések adatainak összesített értékelése néhány ételre egyértelműen bizonyította, hogy azok rendszeres fogyasztása mérhetően csökkenti a szívinfarktus kockázatát. Ide tartozik a bőséges zöldség- és gyümölcsfogyasztás, a dió, mandula és mogyoró ropogtatása, a telítetlen zsírsavak, olajok, például az olívaolaj használata a konyhában.

Az étkezési szokások közül ennek megfelelően a mind többet idézett mediterrán konyha győzött - amelyben az előbbi alapanyagok mellett szerepel, hogy hetenként legalább egyszer halétel is kerüljön az asztalra -, valamint a mérsékelt borfogyasztás.

Kerülendő transzzsírok

A követendő példák mellett viszont néhány olyan tétel is előtérbe került, amelyet egyértelműen ajánlatos kerülni. Ide tartoznak az olajok hidrogénezésével előállított transzzsírok, amelyeket sokfelé használ az élelmiszeripar, illetve a gyors vércukorszint emelkedéshez vezető szénhidrátok, mint például a finomított cukrok, vagy a cukros üdítőitalok.

Nem volt meggyőzően kedvező hatása a táplálékkiegészítők vagy gyógyszerkészítmények formájában bevett E-, C-vitaminnak vagy a bétakarotinnak. Itt is győztek a természetes anyagok.

(MTI)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Myeloma multiplex Myeloma multiplex

Az új gyógyszerekkel sokat javult a túlélés és az életminőség.

Modern menopauza Modern menopauza

Segít az életmód-változtatás és a modern orvostudomány.

Hogyan állapítja meg orvosunk az...

A szívinfarktus során az emberek gyakran értékes perceket vesztegetnek el, mert nem ismerik fel a fontos tüneteket, vagy késlekednek segítséget hívni...

Élet szívinfarktus után

A félelem csak az egyike azoknak az érzelmeknek, amiket az infarktuson átesett beteg és családja megtapasztalhat. A szükséges kezelés mellett az...

A szívinfarktus okai, rizikófaktorai

A férfiak általában nagyobb kockázatnak vannak kitéve, menopauza után azonban a nők rizikója is megemelkedik. Bár a nem és a genetikai adottság nem...

Szívinfarktus és rehabilitáció

A szívinfarktus korunk gyakori, életet veszélyeztető betegsége, mely sajnos sok aktív korú embert érint, akiknek minél hamarabb vissza kell térniük...

Mi az infraszauna? Vannak...

Az infraszauna egy olyan szaunatípus, ami a fény felhasználásával állít elő hőt. Ezt a szaunatípust néha távoli-infravörös szaunának is nevezik...

Mi a teendő szívinfarktus esetén?

Bárkivel előfordulhat, hogy környezetében valaki szívinfarktust kap, vagy éppen ő maga szenvedi el azt. Nem árt tisztában lenni az alapvető...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.