Egészséges táplálkozással a koszorúér betegségek ellen

MTI
megjelent:

Kanadai kutatók a világ minden tájáról csaknem 200 tudományos kutatás alapján hangsúlyozzák, hogy a megfelelően étkező területeken mérhetően kisebb a szívinfarktus bekövetkezésének veszélye, mint ott, ahol az étrendnek sok eleme az egészségtelen ennivalók közé tartozik. A vizsgálat eredményeit az Archives of Internal Medicine szakfolyóirat közölte.

Kanadai kutatók Sonia Anand vezetésével 189 vizsgálat anyagait gyűjtötték össze a világ minden tájáról. A tanulmányok 1950 és 2007 között mérték fel egy-egy ország vagy földrajzi terület táplálkozási szokásait és a szív- és érrendszeri betegségek előfordulását.

A munkacsoport 146 olyan cikket talált, melyben megbízhatóan leírták, hogy a vizsgált személyek mit és hogyan ettek a korábbi időszakban, de 43, olyan dolgozatot is értékeltek, amelyben a vizsgálat alanyai vállalták, hogy előre meghatározott ideig kizárólag bizonyos, meghatározott diéta összetevőit fogyasztják.

Győzött a mediterrán konyha

A megfigyelések adatainak összesített értékelése néhány ételre egyértelműen bizonyította, hogy azok rendszeres fogyasztása mérhetően csökkenti a szívinfarktus kockázatát. Ide tartozik a bőséges zöldség- és gyümölcsfogyasztás, a dió, mandula és mogyoró ropogtatása, a telítetlen zsírsavak, olajok, például az olívaolaj használata a konyhában.

Az étkezési szokások közül ennek megfelelően a mind többet idézett mediterrán konyha győzött - amelyben az előbbi alapanyagok mellett szerepel, hogy hetenként legalább egyszer halétel is kerüljön az asztalra -, valamint a mérsékelt borfogyasztás.

Kerülendő transzzsírok

A követendő példák mellett viszont néhány olyan tétel is előtérbe került, amelyet egyértelműen ajánlatos kerülni. Ide tartoznak az olajok hidrogénezésével előállított transzzsírok, amelyeket sokfelé használ az élelmiszeripar, illetve a gyors vércukorszint emelkedéshez vezető szénhidrátok, mint például a finomított cukrok, vagy a cukros üdítőitalok.

Nem volt meggyőzően kedvező hatása a táplálékkiegészítők vagy gyógyszerkészítmények formájában bevett E-, C-vitaminnak vagy a bétakarotinnak. Itt is győztek a természetes anyagok.

(MTI)

Segítség

Orvos válaszol

orvos válaszol piktogram
Belgyógyászati leletértelmezés 24h

Belgyógyászati leletértelmezés 24h

Dr. Szabó Roxana belgyógyász szakorvosjelölt

Orvoskereső

orvoskereső piktogram
Varga Dóra

Varga Dóra

Dietetikus

Budapest

Cikkajánló

Szívinfarktus
A szívinfarktus gyakran nem jár olyan drámai tünetekkel, mint ahogy azt a tévében vagy a moziban láthatjuk. Sokaknál a tünetei kevésbé kifejezettek, sőt vannak olyanok, akiknél egyáltalán nincsenek észlelhető jelek.