Új influenza - a malacoknál ugyanolyanok a tünetek

Szerző: Független Hírügynökség

Thaiföldi tudósok kísérletileg új H1N1-es influenzával fertőztek meg újszülött malacokat. Azt találták, hogy az állatoknál pontosan ugyanolyan tüneteket okozott a vírus, mint az embereknél.

Az új influenza - tünetek és terjedés

A betegség gyakorlatilag ugyanolyan tünetekkel jár, mint a már korábban beazonosított infuenza vírusok. A különbség az, hogy ezzel szemben nincs az embereknek védettségük. Falus Ferenc szerint a betegség lappangási ideje 1-10 nap között mozog. Tünetei a láz, a köhögés, a tüsszögés, esetleg hasmenés, izomfájdalmak. Ez azt jelenti, hogy a vírus cseppfertőzéssel terjed; ennivalóval nem lehet elkapni, így sertéshús fogyasztásával sem nő a kockázat - mondta. Védekezni gyakori kézmosással, a tömeg illetve a másokkal történő közvetlen kontaktus elkerülésével, valamint a sokak által használt felületek fertőtlenítésével lehet.

A bangkoki Csulalalongkorn Egyetem kutatói szerint négy nap után a kis malacoknál szintén láz, köhögés, tüsszögés, orrfolyás és kötőhártya-gyulladás lépett fel.

De 22 nap után a malacok egyike sem pusztult el. A kutatók megállapították, hogy az új vírus csak a légutakban terjedt el, nem találták nyomát a vérben vagy más szövetekben.

Tudományos feltételezések szerint az új H1N1-es vírus úgy jött létre, hogy sertésekben találkoztak és keveredtek madár- és humán vírusok. Az így keletkezett új H1N1-es törzs eltérő genetikai tulajdonságokkal rendelkezik.

Mindkét irányban

Május elején Kanadában felfedezték, hogy egy sertésfarm állatai embertől elkapták az új influenzát.

Ez újabb bizonyítékkal szolgált arra, hogy az új influenzavírus képes az állatok és az emberek között mozogni, mindkét irányban.

Az új vírust kezdetben sertésinfluenzának nevezték, de április vége óta az Egészségügyi Világszervezet (WHO) a H1N1-es megjelölés mellett döntött, mivel az első elnevezés megtévesztő volt, és indokolatlanul sújtotta a sertéstenyésztő ágazatot.

(Független Hírügynökség)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Körömgomba Körömgomba

Hogyan ismerhető fel és hogyan kezelhető a körömgomba?

Mi lesz velünk a járvány után? Az...

Ki ne álmodozott volna arról gyerekkorában, hogy egyszer bezár az iskola, és soha többé nem kell bemenni, vagy hogy a nyári szünet örökké tart....

Mi lesz, ha az élet visszatér a...

Tavaly ilyenkor úgy tűnt, hogy nem látni a COVID-19-pandémia végét. A védőoltások széles körben történő alkalmazásával kapcsolatos...

Veszélyes-e a H1N1 vírus mutációja?

A H1N1 vírussal kapcsolatos hatalmas információmennyiség ellenére még mindig sok a kérdés a betegség diagnózisával, kezelésével kapcsolatosan.

Az idősek védettebbek a...

Amerikában a 65 év felettieket oltják be utoljára. Ez elsőre furcsán hangozhat, hiszen évek óta minden ősszel ők az elsők, akik influenza elleni...

Új influenza: segít vagy árt a...

Ha a hideg és a száraz levegőben könnyebben terjed az influenza, akkor a lakás vagy az iroda hidegen tartása a nyár folyamán, elősegítheti az...

A semminél több - Mennyire véd a...

A sertésinfluenza miatti pánik mélyülésével egyre többen viselnek orvosi maszkot. Mexikó város főterén a hadsereg maszkokat osztogatott és az...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.