Sertés téma

Afrikai sertéspestis - Az ukrán határ mellett mutatták ki egy vaddisznóban

Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih)

Az ukrán határ melletti Tiszakerecseny község határában elhullottan talált vaddisznóból mutatta ki tegnap az afrikai sertéspestis (ASP) vírusát a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) laboratóriuma.

A H1N1 alvírusát mutatták ki sertésekben egy állatkiállításon

Független Hírügynökség

Az Egyesült Államokban, Minnesota államban egy állatkiállításon találtak olyan sertéseket, melyek fertőzöttek voltak az emberi H1N1 alvírusával. A kimutatott vírus megegyezett az emberi pandémiás kórokozóval.

Emberre is veszélyes lehet a sertésekben felfedezett Ebola vírus

MTI

Aggasztja a tudósokat a Fülöp-szigeteki sertések körében terjedő Ebola vírus; a szakértők attól tartanak, hogy a vírus mutálódhat, és az emberekre is fokozottan veszélyes lehet.

Felnőtt sertésből őssejtet

Független Hírügynökség

Kínai tudósok szerdán bejelentették, hogy a világon elsőként sikerült nekik felnőtt sertésből őssejteket előállítaniuk. Ez új utakat nyithat emberi betegségek gyógyítása felé.

Új influenza - a malacoknál ugyanolyanok a tünetek

Független Hírügynökség

Thaiföldi tudósok kísérletileg új H1N1-es influenzával fertőztek meg újszülött malacokat. Azt találták, hogy az állatoknál pontosan ugyanolyan tüneteket okozott a vírus, mint az embereknél.

Emberi szervátültetésre alkalmas disznót klónoztak

Független Hírügynökség

Dél-koreai tudósok szerdán bejelentették, hogy klónozással olyan genetikailag módosított malacokat állítottak elő, amelyek szervei könnyebben használhatók emberi transzplantációhoz.