Recept és korhatár nélkül árusítható az esemény utáni tabletta

Szerző: MTI

A jövőben recept és korhatár nélkül minden gyógyszertárban beszerezhető lesz Spanyolországban az úgynevezett esemény utáni tabletta, amely a szexuális együttlét utáni közvetlen időszakban képes megakadályozni a terhességet.

Az eljárás nem terhességmegszakítás, hanem a nem tervezett és védekezés nélkül lezajlott szexuális együttlét utáni szükségmegoldás - mondta Trinidad Jimenez egészségügyi miniszter. A tervek szerint három hónapon belül az egész országban foganatosítják az új szabályozást.

A katolikus Spanyolország egyes régióiban már most is ingyenesen beszerezhető az esemény utáni tabletta, a konzervatív kormányzás alatt álló országrészekben eddig azonban a nőknek több orvost kellett felkeresniük, mielőtt megkaphatták volna a szükséges receptet.

A miniszter hangsúlyozta, hogy a szer engedélyezése révén Franciaországban és az Egyesült Államokban jelentősen csökkent az abortuszok száma.

A politikus arra is felhívta a figyelmet, hogy az országban 2007-ben végrehajtott 112 ezer terhességmegszakításból hatezer kiskorú lányoknál történt. Több mint négyezer baba született 18 év alatti anyától, összesen 10 500, 18 év alatti lány esett teherbe.

(MTI)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Hypertonia Hypertonia

Mire számíthat a magas vérnyomással kezelt beteg?

Plazmaferezis Plazmaferezis

A plazmaadás a véradás egyik speciális formája.

A magnézium kismértékben...

Az American Heart Association folyóiratában publikált kutatások szerint a magnézium, amely az emberi test számára nélkülözhetetlen elem...

Fitoterápiás készítmények -...

A nemrég megjelent patikai gyógyszerkészítést szabályozó Szabványos Vénygyűjtemények VIII. kötete több mint 50 fitoterápiás cikkelyt tartalmaz....

Mit kell tudni az esemény utáni...

A fogantatás modern kori definícióját nézve, az a petesejt és a spermium találkozásával kezdődik és a megtermékenyített hólyagcsíra...

Sürgősségi fogamzásgátlás:...

Magyarországon továbbra is vényköteles maradt az a sürgősségi fogamzásgátló készítmény, amelyet – az Európai Bizottság januári döntése...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.