• Recept és korhatár nélkül árusítható az esemény utáni tabletta

    Szerző: MTI

    A jövőben recept és korhatár nélkül minden gyógyszertárban beszerezhető lesz Spanyolországban az úgynevezett esemény utáni tabletta, amely a szexuális együttlét utáni közvetlen időszakban képes megakadályozni a terhességet.

    Az eljárás nem terhességmegszakítás, hanem a nem tervezett és védekezés nélkül lezajlott szexuális együttlét utáni szükségmegoldás - mondta Trinidad Jimenez egészségügyi miniszter. A tervek szerint három hónapon belül az egész országban foganatosítják az új szabályozást.

    Hirdetés

    A katolikus Spanyolország egyes régióiban már most is ingyenesen beszerezhető az esemény utáni tabletta, a konzervatív kormányzás alatt álló országrészekben eddig azonban a nőknek több orvost kellett felkeresniük, mielőtt megkaphatták volna a szükséges receptet.

    A miniszter hangsúlyozta, hogy a szer engedélyezése révén Franciaországban és az Egyesült Államokban jelentősen csökkent az abortuszok száma.

    A politikus arra is felhívta a figyelmet, hogy az országban 2007-ben végrehajtott 112 ezer terhességmegszakításból hatezer kiskorú lányoknál történt. Több mint négyezer baba született 18 év alatti anyától, összesen 10 500, 18 év alatti lány esett teherbe.

    (MTI)

    Módosítva: 2009.05.12 13:17, Megjelenés: 2009.05.12 13:17
   • Cikkajánló

    Koronavírus-járvány

    Koronavírus-járvány

    koronavirus.gov.hu

    Aki légúti tüneteket tapasztal, az ne menjen közösségbe!

    Hemokromatózis

    Hemokromatózis

    Dr. Tomonkó Magdolna

    Milyen típusai vannak ennek a betegségnek, és mik lehetnek ezek tünetei?

    Mi a testhőmérséklet normál tartománya?

    A normális testhőmérséklet számos tényezőtől függ, ideértve az adott személy korát, nemét és aktivitási szintjét.

    Növelhetik-e a diétás üdítőitalok a stroke kockázatát idősebb nőknél?

    Egy új kutatás arra figyelmeztet, hogy a diétás vagy mesterségesen édesített üdítőitalok és gyümölcslevek túlzott fogyasztása növelheti a stroke kockázatát idősebb nők esetén.

    Mit kell tudni az esemény utáni tablettákról?

    A fogantatás modern kori definícióját nézve az a petesejt és a spermium találkozásával kezdődik és a megtermékenyített hólyagcsíra méhnyálkahártyába történő beágyazódásával végződik, terhességről csupán az ezt követő időszakban beszélhetünk (amikor tényleges fizikai kapcsolat alakul ki a nő szervezete és a már beágyazódott csíra között).

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.