Recept és korhatár nélkül árusítható az esemény utáni tabletta

MTI
megjelent:

A jövőben recept és korhatár nélkül minden gyógyszertárban beszerezhető lesz Spanyolországban az úgynevezett esemény utáni tabletta, amely a szexuális együttlét utáni közvetlen időszakban képes megakadályozni a terhességet.

Az eljárás nem terhességmegszakítás, hanem a nem tervezett és védekezés nélkül lezajlott szexuális együttlét utáni szükségmegoldás - mondta Trinidad Jimenez egészségügyi miniszter. A tervek szerint három hónapon belül az egész országban foganatosítják az új szabályozást.

A katolikus Spanyolország egyes régióiban már most is ingyenesen beszerezhető az esemény utáni tabletta, a konzervatív kormányzás alatt álló országrészekben eddig azonban a nőknek több orvost kellett felkeresniük, mielőtt megkaphatták volna a szükséges receptet.

A miniszter hangsúlyozta, hogy a szer engedélyezése révén Franciaországban és az Egyesült Államokban jelentősen csökkent az abortuszok száma.

A politikus arra is felhívta a figyelmet, hogy az országban 2007-ben végrehajtott 112 ezer terhességmegszakításból hatezer kiskorú lányoknál történt. Több mint négyezer baba született 18 év alatti anyától, összesen 10 500, 18 év alatti lány esett teherbe.

(MTI)

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.