A spanyolok többsége ellenzi az abortusz liberalizálását

Szerző: Független Hírügynökség

Komoly nehézségek merültek fel a spanyol abortusztörvény liberalizálásának szándéka előtt azáltal, hogy három felmérés szerint a lakosság többsége ellenzi a kormány szándékát, még a kormányzó szocialisták támogatói között is.

A szocialista vezetésű spanyol kormány áprilisban szivárogtatta ki elképzeléseit az 1985-ben elfogadott abortusztörvény liberalizálásáról.

Eszerint már 16 éves kortól, szülői hozzájárulás nélkül is lehetne kérni a terhesség megszakítását, annak 12-dik hetéig (ezt jelenleg csak nemi erőszak esetén lehet, fiatalkorúak pedig ezt is csak szülői beleegyezéssel), valamint a 22-dik hétig, ha a terhesség súlyosan veszélyezteti az anya egészségét, illetve, ha megállapítható, hogy a magzat rendellenesen fejlődik.

Spanyolországban a 22-dik hét után is elvégezhető az abortusz, ha a terhesség az anya egészségét veszélyezteti. A terhességmegszakítások döntő többségét egyébként ilyen indok alapján végzik Ibériában.

A kormánypártiak többsége is elutasítja

A május 20-a utáni napokban készített mindhárom közvélemény-kutatás azt mutatta, hogy a spanyol lakosság többsége ellenzi a kormány tervét. A legnagyobb spanyol napilap, az El Pais megrendelésére készült felmérés szerint 64, a konzervatív ABC című lap felmérésében 57, a katalán La Vanguardia tesztelése szerint pedig 71 százalék utasítja el "teljes mértékben vagy meglehetősen" a liberalizálási elképzeléseket. Az El Pais kutatása szerint a szocialista támogatók között is 56 százalékos az ellenzők aránya.

Ráadásul a madridi parlamentben a szocialistáknak nincs többségük. Ezt elismerve máris több miniszter jelezte: komolyan figyelembe kell venni a felmérések eredményét.

A katolikus egyház és a konzervatív ellenzék egyaránt hevesen támadja a tervet. José Luis Zapatero kormányfő viszont azzal védekezett néhány héttel ezelőtt, hogy "meg kell adnunk lányainknak és asszonyainknak azt a jogot, hogy ők dönthessenek a terhességük megtartásáról, és meg kell bíznunk bennük, hogy elég érettek a megfontolt döntéshez".

(FH)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Körömgomba Körömgomba

Hogyan ismerhető fel és hogyan kezelhető a körömgomba?

Az emberek örülnek a hálapénz...

Aktuális, átfogó és reprezentatív kutatást készített az egészségügyi változásokról, annak lakossági megítéléséről a Szinapszis Kft. "A...

Az abortusztabletta

Alig két hete, a gyártó több éve tartó próbálkozása után, hazánkban is engedélyezték az ún. abortusz tablettát.

Hogyan történik a terhesség...

Hogyan működik az abortusz? Valamilyen nyilatkozatot, kérvényt kell aláírni?Altatással csinálják? - Válogatás a WEBBeteg Orvos válaszol rovatának...

Mikortól végezhető abortusz? - Az...

Három hetes terhes vagyok: látható a petezsák, pozitív lett a teszt és a méhszájon is látható már a változás. Hüvelyi ultrahang vizsgálat is...

Lehet-e magánügy az abortusz? -...

Minden második magyar egyetért azzal, hogy a magzatnak a fogantatástól joga van az élethez, ugyanakkor a többség mégis megfelelőnek tarja a jelenleg...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.