Esemény utáni fogamzásgátló tabletta: Vényre vagy vény nélkül?

MTI
megjelent:

Nem lesz vény nélkül kapható az esemény utáni fogamzásgátló tabletta – közölte a Gyógyszerészeti és Egészségügyi Minőség- és Szervezetfejlesztési Intézet (GYEMSZI) csütörtökön az MTI-vel.

Mennyire hatékony az esemény utáni tabletta?

A sürgősségi fogamzásgátlót - esemény utáni tablettát - a szexuális együttlétet követő 72 órán belül kell alkalmazni. A tabletták hatékonysága 84 százalékos.
Mennyire hatékony az esemény utáni tabletta?

Ugyanis a GYEMSZI csütörtökön hivatalból módosította azt a korábban módosított forgalomba hozatali engedélyt, amelynek értelmében a közeljövőben vény nélkül kapható lett volna az egyik esemény utáni tabletta. "A szervezet az anya és magzat egészségvédelmét messzemenőkig szem előtt tartva döntött így" - indokolták.

A szóban forgó esemény utáni tabletta vény nélküli kiadhatóságához szükséges osztályozás-változtatási eljárás értékelési és döntési folyamata még 2009 novembere és 2011 márciusa között, az akkor még önálló szervezetként működő Országos Gyógyszerészeti Intézet előző vezetése alatt zajlott.

Egyelőre nem engedélyezik

Fogamzásgátló módszerek II.

Cikkünk második részében az orvosi közreműködéssel alkalmazható - rendszerint hatékonyabb, bár esetenként nagyobb kockázattal járó - fogamzásgátlási eljárásokat mutatjuk be.
Fogamzásgátló módszerek II.

A GYEMSZI főigazgatója, Török Krisztina miután tudomást szerzett erről az eljárásról, áttekintette az eljárás eddigi szakmai folyamatát. Ezt követően az intézet előírására a gyártónak a vény nélküli kiadhatóság mellett olyan, úgynevezett kockázatkezelési tervet kellett kidolgoznia, amely a készítmény orvosi javaslat nélküli szedésével kapcsolatos kockázatokat mérsékli.

Ezen felül a GYEMSZI főigazgatója tájékoztatást kért a szakmai kollégium nőgyógyászati és gyógyszerellátási gyógyszerészeti tagozatától is, hogy vény nélküli átminősítés esetében az elvárt biztonsági feltételek teljesíthetőek-e, illetve milyen további módosítások válhatnak szükségessé, amelyek a nők és a magzat egészségének védelmét szem előtt tartva szükségesek.

Török Krisztina kérésére azt is vizsgálták, miként garantálható a gyógyszer kiadásakor, illetve a készítmény alkalmazásakor, hogy azt kizáró egészségi állapot nem áll fent, továbbá hogy az illető egy hónapon belül nem veszi-e be ismét a gyógyszert, és hogyan ellenőrizhető, hogy a kiadást megfelelő felkészültségű szakember végzi. Mindezek alapján a GYEMSZI a forgalomba hozatali engedélyt hivatalból módosította, így nem lesz vény nélkül kapható a tabletta.

Ugyanakkor a GYEMSZI nem zárja ki annak további vizsgálatát, hogy - figyelembe véve a szakmai kollégium javaslatait is - vény nélküli kiadhatóság esetén is megteremthetők-e a gyógyszer biztonságos alkalmazásának feltételei – olvasható a szervezet közleményében.

Kérdőív alapján döntött volna a gyógyszerész a kiadásról

A Népszabadság csütörtöki számában írt arról, augusztustól Magyarországon is recept nélkül, öt- és hatezer forint között áron hozzáférhető lesz a patikákban egy, szexuális esemény utáni fogamzásgátló tabletta; a gyártó ugyanis sikeresen kezdeményezte az országos gyógyszerügyi hatóságnál a szer törzskönyvmódosítását.

A cikk arra is kitért: a gyógyszerész a vásárlóval kitöltött kérdőív alapján dönt majd arról, hogy kinek adja ki a tablettát. Például a kiadást tiltó listán szerepelnek a 16 évnél fiatalabbak, a terhesek, illetve a termékre allergiások, vagy a máj-, illetve a bélbetegek.

A gyógyszert havonta csak egyszer lehet alkalmazni, tehát nem szedhető fogamzásgátló helyett. A gyártó társaság szerint a tabletta a szexuális aktust követő 72 órán belül hatásos, viszont hatástalan a már megtermékenyült és beágyazódott petesejtre, azaz terhesség-megszakításra alkalmatlan.

(MTI)

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.