Hormonális fogamzásgátlók - a háromhavi kiszerelés a legnépszerűbb

WEBBeteg, Szinapszis
megjelent:

Dinamikus fejlődés és növekvő gyógyszerforgalom, bővülő kínálat jellemzi a hazai hormonális fogamzásgátlók piacát. A piacon 2003-tól 2008-ig több mint 70 százalékos növekedést könyvelhettek el a piac szereplői termelői érték tekintetében. A gyógyszerpiaci trendeket a WEBBeteg.hu megbízásából a Szinapszis Kft. elemezte.

Az első hormontartalmú fogamzásgátló tablettákat az 1970-es években vezették be. Piacra kerülésük óta a hormontartalmú tabletták jelentik az egyik legnépszerűbb fogamzásgátlási módszert.

Működési elvük lényege, hogy női nemi hormonokat juttatnak be a női szervezetbe, ezáltal megakadályozzák a peteérést.

A tablettáknak több típusuk van attól függően, hogy milyen hormonokat tartalmaznak és milyen arányban (egy-, két-, háromfázisú tabletták, csak gesztagént tartalmazó készítmények).

Folyamatosan növekvő forgalom

Bár az OC készítmények a társadalombiztosítás támogatási rendszerén kívül eső gyógyszerek, a hormonális fogamzásgátlók piaca dinamikusan fejlődik. A termelői értéken számított gyógyszerforgalom az elmúlt hat évben folyamatosan növekedett.

Az elemzésről

A Szinapszis Piackutató és Tanácsadó Kft. rendszeresen elemzi a magyarországi gyógyszerpiac helyzetét partnere, az IMS Health Kft. gyógyszeripari információs társaság adatszolgáltatása, továbbá saját kutatásai alapján.

Míg a hazai vényköteles és nem vényköteles gyógyszerek piacát nézve 2007-hez képest 2008-ban a készítményekre fordított összeg tekintetében 6,5 százalékos növekedést lehetett elkönyvelni, addig ezen egyéves időszak alatt a hormonális fogamzásgátlók piacán 10,3 százalékos volt a növekedés.

Ugyanezt a tendenciát ötéves ciklusban vizsgálva a fogamzásgátlók piacán 2003-tól 2008-ig több, mint 70 százalékos növekedést könyvelhettek el a piac szereplő, míg a vényköteles és nem vényköteles termékek összpiacán ez a növekmény alig 40 százalék a gyógyszerekre fordított összeg tekintetében.

A hormonális fogamzásgátlók piaca

Havi egységre átszámítva a fogyasztói ár hétszáz forintnál kezdődik, de a havi gyógyszerköltség elérheti a 2-3 ezer forintot is.

A dobozforgalmi elemzések szerint a legnépszerűbb formának a háromhavi kiszerelések számítanak.

Egyhavi kiszerelésből valamivel több, mint 32000 doboz fogyott, míg a háromhavi kiszerelésű készítményekből közel 120 ezer doboz fogyott az idei év februárjában.

A mai hölgyek immár közel 30 készítmény közül választhatják ki szakorvos segítségével a számukra legideálisabb gyógyszert.

Mára már nem csak tabletta formában kapható hormonális fogamzásgátló eszközök érhetők el a nők számára (hüvelygyűrű, bőr alá ültethető eszköz, injekció).

A hormonális fogamzásgátlók hazai piacán négy gyógyszercég osztozik.

(WEBBeteg)

Széles választék, személyre szabott védekezés

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.