Gazdasági válság - mire költünk kevesebbet?

WEBBeteg, Szinapszis
megjelent:

Annak ellenére, hogy a gazdasági válság miatt a lakosság döntő többségének jelentősen csökkenteni kell a kiadásait, az egészségügyi költések tekintetében kevésbé fogjuk vissza magunkat – derült ki a WEBBeteg és a Szinapszis Kft. közös felméréséből, mely a lakosság egészségtudatosságát és egészségügyi kiadásait vizsgálta.

A magyar lakosság 85 százaléka érzi a gazdasági válság hatását, és csökkenti kisebb-nagyobb mértékben kiadásait.

A kutatásról

A Szinapszis Kft. rendszeresen méri a magyar lakosság egészségtudatosságát. Legutóbb 2009 februárjában vizsgálták az egészséggel, életmóddal kapcsolatos szokásokat, attitűdöket. A kutatás során 1000, véletlenszerűen kiválasztott embert kérdeztek meg. A minta életkor, nem, régió és településtípus alapján reprezentálta a 18 év feletti magyar lakosságot.

Míg azonban tartós fogyasztási cikkekre, ruházati termékekre és szórakozásra fordított havi kiadások mértéke a válság hatására csökken, addig azt tapasztalhatjuk, hogy a spórolási hajlandóság az egészségügyi kiadások tekintetében a legalacsonyabb.

Mindössze a lakosság 13 százaléka fogta vissza az ilyen jellegű költéseit.

Még a leggyakrabban vásárolt élelmiszerek esetében is hamarabb mérséklődnek a kiadások, mint gyógyszerek, gyógyhatású készítmények, vitaminok vásárlásakor.

Nem tapasztalható jelentős kiadáscsökkenés a krónikus betegek és a nem betegek esetében sem, azaz függetlenül attól, egészségesek vagy betegek vagyunk, az egészségünkön vagyunk a legkevésbé hajlandók spórolni.

lakossági költés kimutatás
A válság hatására viszafogott kiadások

Legjelentősebb mértékben az 56 év felettiek esetében csökkentek az egészségügyi kiadások, közülük minden ötödik megkérdezett költ kevesebbet egészségére. Regionális bontásban a Dél-Alföldön és a Dél-Dunántúlon élők körében a legnagyobb a visszaesés.

Vényköteles gyógyszerek: kevesebben, de többet

A legnagyobb mértékű csökkenés a nem vényköteles készítmények forgalmában mutatkozik, ám ez sem jelentős, mivel a lakosságnak mindössze 8 százaléka nyilatkozott úgy, hogy kevesebbet költ ezen termékekre.

A spórolás mértéke sem jelentős, teljes lakosságra nézve átlagosan mindössze 40 forinttal fogjuk vissza kiadásainkat. Ugyanezzel az összeggel fordítunk kevesebbet vitaminokra és táplálék-kiegészítőkre is.

A vényköteles gyógyszereken kevesebben, de többet spórolnak. Az egészségügyi kiadásaink legjelentősebb tételét kitevő vényköteles gyógyszereken a teljes lakosságra lebontva átlagosan havi 100 forintot takarítunk meg.

Nem elhanyagolható tény azonban, hogy a vényköteles készítményeken spóroló szűk réteg megtakarításai igen tág határok közt mozognak. (500-tól akár 10 ezer forinttal is kevesebbet költhetnek havonta vényköteles patikaszereikre.)

Hasznos linkek

Mindenkit érint

A kutatás során megkérdezettek közül - a munkanélküliektől a vezető beosztásban dolgozókig - szinte mindenki úgy nyilatkozott, hogy érzi a válság hatását. A legtöbben a ruházati cikkeken spórolnak, de a lakosság több mint fele költ kevesebbet háztartási cikkekre és élelmiszerekre is.

Leginkább a 46-55 év közöttieket és az észak-alföldi régió lakosait érinti a gazdasági helyzet megváltozása. Az említett korcsoportba tartozók nem kevesebb mint 94 százaléka mondja azt, hogy kisebb-nagyobb mértékben kénytelen visszafogni kiadásait.

(WEBBeteg)

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.