• A pénzügyi válság hatásai az egészségre

    WEBBeteg - Dr. Kónya Judit, családorvos szakorvosjelölt
    Szerző: WEBBeteg - Dr. Kónya Judit, családorvos szakorvosjelölt

    Talán nem is gondolnánk, de a napjainkban körülöttünk kígyózó globális pénzügyi válság az egészségi állapotunkra is hatással van. A hatás mértéke egyéni hajlamainktól, illetve a válság általi fenyegetettség mértékétől függ.

    A WHO (Egészségügyi Világszervezet) a szociális helyzet romlása miatt megnövekedett szegénységre és az ebből származtatható pszichiátriai zavarok, az öngyilkosságok számának emelkedésére hívja fel a figyelmet.

    Hirdetés

    Amerikában olyan régóta tart a pénzügyi piacok megrendülése, több gyógyszer fogy, mint a válság előtt. A betegforgalom jelentősen megnőtt, a vezető panaszok közé a szorongás, a pszichés labilitás, az alvászavarok, az emésztőrendszeri panaszok (gyomorégés, fájdalom), a mellkasi fájdalom tartoznak. Emellett a szokásos influenzás, megfázásos, fertőzéses eredetű megbetegedések is súlyosabb, makacsabb formában jelentkeznek.

    A stressz a felelős

    A magyarázat a fokozott stressz fennállásában keresendő. Az anyagi és a létbiztonság fenyegetettsége, az alapvető javakhoz való hozzájutás áremelkedés miatti stressz által előidézett betegségek gyakoribbá válnak, vagy súlyosabb formában jelentkeznek. Az immunrendszer gyengül, a szervezet védekezőképessége csökken. A pszichoszomatikus betegségek előfordulása megnövekszik. Ezek olyan kórképek, amelyek kialakulásában az érzelmi tényező bizonyítottan szerepet játszik.

    A stressz bizonyítottan fokozza például a gyomorsav elválasztását, ami a gyomor- és nyelőcsőnyálkahártya irritációjához, esetleges gyulladásához, súlyosabb esetben kifekélyesedéséhez vezet.

    Emellett a stressz hajlamosít a szív- és érrendszeri betegségek kialakulására (szívinfarktus) is. Többek közt erősödnek a neurotikus tünetek, s számos olyan panasz is kialakulhat, amely mögött nem található szervi eltérés.

    Pszichés hatások

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    A pszichés hatások közt az alvászavarok mellett a szorongás, az állandó ingerültség és az ennek következtében kialakuló jelenségek említhetők. Az érzelmileg negatív irányú felfokozottság talaján több az otthoni veszekedés, romlik a munkahelyi teljesítmény, a mentális jóérzés jelentősen csökken. Szélsőséges esetben megnő az öngyilkosság veszélye.

    Mivel a pénzügyi válság hatása a világ számos pontján érzékelhető, annak elhúzódása miatt akár széles körű népegészségügyi krízis alakulhat ki, melynek kezelése ugyanúgy kormányzati lépéseket követel, mint magának a pénzügyi piacnak a helyreállítása.

    (WEBBeteg - Dr. Kónya Judit)

    Legutóbb frissült: 2008.11.07 11:00
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Mellhártyagyulladás

    Mellhártyagyulladás

    Dr. Brugós László

    A betegség tünetei a fájdalmon és nehézlégzésen kívül lehet a láz.

    Ízületi fájdalmak

    Ízületi fájdalmak

    B. M., szakfordító

    A reuma összefoglaló név, gyulladásos és degeneratív folyamatokat foglal magába.

    A stressz növeli az érelmeszesedés kockázatát

    Az erős munkahelyi nyomásból eredő stressz 46 százalékkal növelheti az érelmeszesedés folyamatának előrehaladását azokban az emberekben, akik különösen érzékenyen reagálnak a stresszre - derült ki az amerikai School of Public Health in Berkeley kutatói által elvégzett tanulmányból.

    Egyre többen eszik, jól teszik? A zab szervezetre gyakorolt hatása

    A zab és a zabkása több országban rendkívül elterjedt, például az Egyesült Államokban az emberek jelentős része rendszeresen fogyasztja, elsősorban reggelire. Hazánk étkezési szokásait figyelembe véve érdemes lenne növelni az étrendben betöltött súlyát, mivel rendkívül egészséges, és rendszeres fogyasztása számos hosszú távú előnnyel jár. Ezeket tekintjük át a következőkben.

    Egészséges pajzsmirigy - Mit tehetünk érte?

    Hazánkban a pajzsmirigyproblémák - elsősorban nők körében - népbetegségnek számítanak. Kevesek előtt ismert, hogy a betegség kialakulása helyes életmód és rendszeres vizsgálatok segítségével megelőzhető.

    Élet szívinfarktus után

    A félelem csak az egyike azoknak az érzelmeknek, amiket az infarktuson átesett beteg és családja megtapasztalhat. A szükséges kezelés mellett az életmódváltás és a betegség lelki feldolgozása is komoly kihívás.

    Ezt idézheti elő napjaink népbetegsége: a stressz

    A stressz nem csak a dolgozó emberek betegsége, nem kíméli a fiatalokat és az időseket sem. Eleinte szervezetünk még képes kompenzálni a túlhajszoltságot, de hosszú távon a stresszes életmódnak súlyos következményei lehetnek.

    Tartós fáradtság: ne halogassuk az orvosi kezelést!

    A krónikus fáradtságot gyakran mi okozzuk az életmódunkkal, de van, amikor ez az állapot betegséget jelez. Ha az alábbi tanácsokat megfogadva három hónap után sem érezzük magunkat frissebbnek, akkor érdemes utánajárni, mi okozza a tartós energiahiányt a szervezetben.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.