A pénzügyi válság hatásai az egészségre

Dr. Kónya Judit
Szerző: WEBBeteg - Dr. Kónya Judit, családorvos

Talán nem is gondolnánk, de a napjainkban körülöttünk kígyózó globális pénzügyi válság az egészségi állapotunkra is hatással van. A hatás mértéke egyéni hajlamainktól, illetve a válság általi fenyegetettség mértékétől függ.

A WHO (Egészségügyi Világszervezet) a szociális helyzet romlása miatt megnövekedett szegénységre és az ebből származtatható pszichiátriai zavarok, az öngyilkosságok számának emelkedésére hívja fel a figyelmet.

Amerikában olyan régóta tart a pénzügyi piacok megrendülése, több gyógyszer fogy, mint a válság előtt. A betegforgalom jelentősen megnőtt, a vezető panaszok közé a szorongás, a pszichés labilitás, az alvászavarok, az emésztőrendszeri panaszok (gyomorégés, fájdalom), a mellkasi fájdalom tartoznak. Emellett a szokásos influenzás, megfázásos, fertőzéses eredetű megbetegedések is súlyosabb, makacsabb formában jelentkeznek.

A stressz a felelős

A magyarázat a fokozott stressz fennállásában keresendő. Az anyagi és a létbiztonság fenyegetettsége, az alapvető javakhoz való hozzájutás áremelkedés miatti stressz által előidézett betegségek gyakoribbá válnak, vagy súlyosabb formában jelentkeznek. Az immunrendszer gyengül, a szervezet védekezőképessége csökken. A pszichoszomatikus betegségek előfordulása megnövekszik. Ezek olyan kórképek, amelyek kialakulásában az érzelmi tényező bizonyítottan szerepet játszik.

A stressz bizonyítottan fokozza például a gyomorsav elválasztását, ami a gyomor- és nyelőcsőnyálkahártya irritációjához, esetleges gyulladásához, súlyosabb esetben kifekélyesedéséhez vezet.

Emellett a stressz hajlamosít a szív- és érrendszeri betegségek kialakulására (szívinfarktus) is. Többek közt erősödnek a neurotikus tünetek, s számos olyan panasz is kialakulhat, amely mögött nem található szervi eltérés.

Pszichés hatások

A pszichés hatások közt az alvászavarok mellett a szorongás, az állandó ingerültség és az ennek következtében kialakuló jelenségek említhetők. Az érzelmileg negatív irányú felfokozottság talaján több az otthoni veszekedés, romlik a munkahelyi teljesítmény, a mentális jóérzés jelentősen csökken. Szélsőséges esetben megnő az öngyilkosság veszélye.

Mivel a pénzügyi válság hatása a világ számos pontján érzékelhető, annak elhúzódása miatt akár széles körű népegészségügyi krízis alakulhat ki, melynek kezelése ugyanúgy kormányzati lépéseket követel, mint magának a pénzügyi piacnak a helyreállítása.

(WEBBeteg - Dr. Kónya Judit)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

A változékony időjárás hatásai A változékony időjárás hatásai

Fronthatások, nyári meleg - Minden korosztály szervezetének megterhelő.

Utazás tömegközlekedéssel Utazás tömegközlekedéssel

Hogyan maradjon fitt hosszú utazáskor buszon vagy vonaton?

10 ok, ami ujjdagadást okozhat

Az ujjak dagadása általában ártalmatlan, de van, amikor egy súlyosabb, háttérben meghúzódó állapotra utal. Íme, az ujjdagadás (dactylitis)...

Szívbarát táplálkozás - Hogyan...

A szív- és érrendszeri megbetegedések kialakulásában számos kockázati tényező vesz részt, amelyek közül a táplálkozás az egyik...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.