• Vitaminkészítmények: sok hűhó semmiért?

    Szerző: WEBBeteg - K. J. fordító

    Egy menopauzán átesett nők bevonásával készített amerikai tanulmány szerint a vizsgált alanyok által fogyasztott multivitamin-készítmények semmiféle hatással nem voltak a szív- és érrendszeri, vagy daganatos megbetegedések kialakulásának valószínűségére.

    Az amerikai Women”s Health Initiative (WHI) egészségügyi szervezet egyik legújabb, összesen 160 ezer a menopauzán átesett nő bevonásával elkészített tanulmánya szerint az elfogyasztott multivitamin-készítmények semmiféle hatással nem voltak a szív- és érrendszeri vagy daganatos megbetegedések kialakulásának valószínűségére.

    Hirdetés

    A kutatás megállapításai szerint a rendszeresen szedett vitaminok a várható élettartamra sincsenek kimutatható hatással - sőt, korábbi klinikai vizsgálatok során az bizonyosodott be, hogy a vitamintartalmú étrend-kiegészítők kifejezetten negatívan befolyásolják az egészségi állapotot.

    A kutatók ugyanakkor hangsúlyozzák, hogy eredményeik a tekintélyes mintavétel ellenére sem vetíthetők ki egy az egyben a népesség egészére, mivel a vizsgálatokat nem ismételték meg egy placebo-csoport bevonásával, hanem csak egyetlen, de nagy társaságot elemeztek - így konkrét viszonyítási alap nem áll rendelkezésükre.

    A WHI kutatásában 50 és 79 év közötti, többnyire felsőfokú végzettségű és egészségére nagy figyelmet fordító nő vett részt. Több mint 40 százalékuk már tizenöt évnél hosszabb ideje szed multivitamin-készítményeket, s a tudósok valószínűsítik, hogy ez a csoport semmit sem bíz a véletlenre: a betegségeket tudatosan kívánja megelőzni.

    ”Ha valaki ilyen jellegű életmódot folytat, egészségesen és kiegyensúlyozottan táplálkozik, tulajdonképpen semmi oka nincs arra, hogy vitaminkészítményeket fogyasszon” - mondja Sylvia Wassertheil-Smoller a tanulmány egyik szerzője.

    A kutatók összesen tizenöt év adatait gyűjtötték össze a résztvevők által szedett multivitaminok dózisairól, a fogyasztás gyakoriságáról és időtartamáról, de eközben természetesen a készítmények pontos összetevőit is nyilvántartásba vették.

    Az adatbázis elkészültekor pontos számaik voltak arról, hogy a résztvevők körében melyek a leggyakoribb daganatos megbetegedések, vagy hány nőnek volt szívinfarktusa, de a trombózisos esetek számát is leolvashatták a számokból.

    A nyilvántartásból ugyanakkor kimaradtak az egyéb, külső környezeti hatások és életkörülmények.

    „Az adathalmaz elemzése után egyértelműen megállapítottuk, hogy a résztvevők esetében az elfogyasztott vitaminkészítmények semmiféle egészségi előnyt nem jelentettek - de legalább hátrányt sem” - hangsúlyozza Smoller a tanulmány egyik legfontosabb megállapítását.

    (WEBBeteg - K. J., forrás: süddeutsche.de, Lektorálta: Dr. Jóna Angelika, gyermekorvos)

    Módosítva: 2010.11.14 05:17, Megjelenés: 2010.11.14 05:17
   • Nyomtatás
   • Cikkajánló

    A prosztata egészsége

    A prosztata egészsége

    Cs. K., fordító

    Egészséges táplálkozással és életmóddal bizonyítottan sokat tehet prosztatája védelméért.

    Alvási apnoe

    Alvási apnoe

    Dr. Vincze Dóra

    Miért alakul ki magas vérnyomás az alvási apnoe során?

    A kézmosás fontos: Hogyan mossuk helyesen?

    A rendszeres kézmosással csökkenthetjük az olyan fertőző betegségek esélyét, mint amilyen a nátha, az influenza és a hasmenés. Nem elég azonban a rendszeres kézmosás. Nagyon sokan nem használnak szappant, vagy túl rövid ideg mossák a kezüket.

    A túlzott C-vitamin-fogyasztás okozhat-e vesekövet?

    A C-vitamin a szervezetünk számára nélkülözhetetlen tápanyag, ezért fontos odafigyelnünk a folyamatos és megfelelő mennyiségű bevitelére. Azonban nem mindegy, hogy milyen formában és mennyiségben fogyasztunk C-vitamint, mivel egyes vizsgálatok eredményei alapján a túlzott C-vitamin-bevitellel nemcsak, hogy jót nem teszünk szervezetünknek, de akár még árthatunk is.

    Hogyan válasszunk multivitamint?

    A tavaszi időszak kezdetén jellemzően még kevesebb friss zöldséghez, gyümölcshöz jutunk, emellett a napfény és a mozgás hiányának hatására immunrendszerünk támogatásra szorul, hiszen fokozottan ki vagyunk téve a különböző fertőzések veszélyeinek. Ráadásul nem ritka jelenség az ún. tavaszi fáradtság sem, ami kedvtelenséggel, aluszékonysággal nehezíti a mindennapjainkat. Ezek megoldásában lehetnek segítségünkre a multivitamin-készítmények.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA