• Vitaminkészítmények: sok hűhó semmiért?

    Szerző: WEBBeteg - K. J. fordító

    Egy menopauzán átesett nők bevonásával készített amerikai tanulmány szerint a vizsgált alanyok által fogyasztott multivitamin-készítmények semmiféle hatással nem voltak a szív- és érrendszeri, vagy daganatos megbetegedések kialakulásának valószínűségére.

    Az amerikai Women”s Health Initiative (WHI) egészségügyi szervezet egyik legújabb, összesen 160 ezer a menopauzán átesett nő bevonásával elkészített tanulmánya szerint az elfogyasztott multivitamin-készítmények semmiféle hatással nem voltak a szív- és érrendszeri vagy daganatos megbetegedések kialakulásának valószínűségére.

    Hirdetés

    A kutatás megállapításai szerint a rendszeresen szedett vitaminok a várható élettartamra sincsenek kimutatható hatással - sőt, korábbi klinikai vizsgálatok során az bizonyosodott be, hogy a vitamintartalmú étrend-kiegészítők kifejezetten negatívan befolyásolják az egészségi állapotot.

    A kutatók ugyanakkor hangsúlyozzák, hogy eredményeik a tekintélyes mintavétel ellenére sem vetíthetők ki egy az egyben a népesség egészére, mivel a vizsgálatokat nem ismételték meg egy placebo-csoport bevonásával, hanem csak egyetlen, de nagy társaságot elemeztek - így konkrét viszonyítási alap nem áll rendelkezésükre.

    A WHI kutatásában 50 és 79 év közötti, többnyire felsőfokú végzettségű és egészségére nagy figyelmet fordító nő vett részt. Több mint 40 százalékuk már tizenöt évnél hosszabb ideje szed multivitamin-készítményeket, s a tudósok valószínűsítik, hogy ez a csoport semmit sem bíz a véletlenre: a betegségeket tudatosan kívánja megelőzni.

    ”Ha valaki ilyen jellegű életmódot folytat, egészségesen és kiegyensúlyozottan táplálkozik, tulajdonképpen semmi oka nincs arra, hogy vitaminkészítményeket fogyasszon” - mondja Sylvia Wassertheil-Smoller a tanulmány egyik szerzője.

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    A kutatók összesen tizenöt év adatait gyűjtötték össze a résztvevők által szedett multivitaminok dózisairól, a fogyasztás gyakoriságáról és időtartamáról, de eközben természetesen a készítmények pontos összetevőit is nyilvántartásba vették.

    Az adatbázis elkészültekor pontos számaik voltak arról, hogy a résztvevők körében melyek a leggyakoribb daganatos megbetegedések, vagy hány nőnek volt szívinfarktusa, de a trombózisos esetek számát is leolvashatták a számokból.

    A nyilvántartásból ugyanakkor kimaradtak az egyéb, külső környezeti hatások és életkörülmények.

    „Az adathalmaz elemzése után egyértelműen megállapítottuk, hogy a résztvevők esetében az elfogyasztott vitaminkészítmények semmiféle egészségi előnyt nem jelentettek - de legalább hátrányt sem” - hangsúlyozza Smoller a tanulmány egyik legfontosabb megállapítását.

    (WEBBeteg - K. J., forrás: süddeutsche.de, Lektorálta: Dr. Jóna Angelika, gyermekorvos)

    Módosítva: 2010.11.14 05:17, Megjelenés: 2010.11.14 05:17
   • Nyomtatás
   • Cikkajánló

    Az égető lábfájdalom okai

    Az égető lábfájdalom okai

    Dr. Kerekes Éva

    A fájdalom jellegéből, kisugárzásából lehet következtetni az okokra.

    Szájüregi gyulladások

    Szájüregi gyulladások

    Dr. Lajtos Melinda

    Hátterében sokszor valamilyen általános megbetegedés is állhat.

    Időjárás-változás, fronthatások, nyári meleg

    A testnek és a léleknek is a tavaszi, majd a nyári napsütés, a napfény, a kellemes hőmérsékleten, szerencsés esetben, a tiszta, szabad levegőn való tartózkodás, a fürdőzés, a kirándulás a legideálisabb feltöltődések egyike. Csakhogy a légköri hatások ingadozásával, a hirtelen változó hőmérséklettel, az időjárási fronthatások állandósulásával, a globális felmelegedés következményeivel nagy tehernek van kitéve minden korosztály szervezete már magzati kortól.

    Szapora légzés - Hiperventilláció, tachypnoe

    Légzésünk anélkül működik, hogy gondolni kellene a lélegzetvételre, nem tudatosan irányítjuk. Egy felnőtt ember 12-15-ször vesz levegőt egy perc alatt, ha ennél többször, akkor azt orvosi szakkifejezéssel élve tachypnoénak nevezzük. A tachypnoét el kell különítenünk a hiperventillációtól, ami szintén egyfajta szapora légvétel.

    Hogyan válasszunk multivitamint?

    A tavaszi időszak kezdetén jellemzően még kevesebb friss zöldséghez, gyümölcshöz jutunk, emellett a napfény és a mozgás hiányának hatására immunrendszerünk támogatásra szorul, hiszen fokozottan ki vagyunk téve a különböző fertőzések veszélyeinek. Ráadásul nem ritka jelenség az ún. tavaszi fáradtság sem, ami kedvtelenséggel, aluszékonysággal nehezíti a mindennapjainkat. Ezek megoldásában lehetnek segítségünkre a multivitamin-készítmények.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA