Vitaminkészítmények: sok hűhó semmiért?

Szerző: WEBBeteg - K. J. fordító

Egy menopauzán átesett nők bevonásával készített amerikai tanulmány szerint a vizsgált alanyok által fogyasztott multivitamin-készítmények semmiféle hatással nem voltak a szív- és érrendszeri, vagy daganatos megbetegedések kialakulásának valószínűségére.

Az amerikai Women”s Health Initiative (WHI) egészségügyi szervezet egyik legújabb, összesen 160 ezer a menopauzán átesett nő bevonásával elkészített tanulmánya szerint az elfogyasztott multivitamin-készítmények semmiféle hatással nem voltak a szív- és érrendszeri vagy daganatos megbetegedések kialakulásának valószínűségére.

A kutatás megállapításai szerint a rendszeresen szedett vitaminok a várható élettartamra sincsenek kimutatható hatással - sőt, korábbi klinikai vizsgálatok során az bizonyosodott be, hogy a vitamintartalmú étrend-kiegészítők kifejezetten negatívan befolyásolják az egészségi állapotot.

A kutatók ugyanakkor hangsúlyozzák, hogy eredményeik a tekintélyes mintavétel ellenére sem vetíthetők ki egy az egyben a népesség egészére, mivel a vizsgálatokat nem ismételték meg egy placebo-csoport bevonásával, hanem csak egyetlen, de nagy társaságot elemeztek - így konkrét viszonyítási alap nem áll rendelkezésükre.

A WHI kutatásában 50 és 79 év közötti, többnyire felsőfokú végzettségű és egészségére nagy figyelmet fordító nő vett részt. Több mint 40 százalékuk már tizenöt évnél hosszabb ideje szed multivitamin-készítményeket, s a tudósok valószínűsítik, hogy ez a csoport semmit sem bíz a véletlenre: a betegségeket tudatosan kívánja megelőzni.

”Ha valaki ilyen jellegű életmódot folytat, egészségesen és kiegyensúlyozottan táplálkozik, tulajdonképpen semmi oka nincs arra, hogy vitaminkészítményeket fogyasszon” - mondja Sylvia Wassertheil-Smoller a tanulmány egyik szerzője.

A kutatók összesen tizenöt év adatait gyűjtötték össze a résztvevők által szedett multivitaminok dózisairól, a fogyasztás gyakoriságáról és időtartamáról, de eközben természetesen a készítmények pontos összetevőit is nyilvántartásba vették.

Az adatbázis elkészültekor pontos számaik voltak arról, hogy a résztvevők körében melyek a leggyakoribb daganatos megbetegedések, vagy hány nőnek volt szívinfarktusa, de a trombózisos esetek számát is leolvashatták a számokból.

A nyilvántartásból ugyanakkor kimaradtak az egyéb, külső környezeti hatások és életkörülmények.

„Az adathalmaz elemzése után egyértelműen megállapítottuk, hogy a résztvevők esetében az elfogyasztott vitaminkészítmények semmiféle egészségi előnyt nem jelentettek - de legalább hátrányt sem” - hangsúlyozza Smoller a tanulmány egyik legfontosabb megállapítását.

(WEBBeteg - K. J., forrás: süddeutsche.de, Lektorálta: Dr. Jóna Angelika, gyermekorvos)

Hozzászólások (6)

Cikkajánló

A száraz szem kezelése A száraz szem kezelése

Műkönnyek és egyéb megoldások - Mit kell tudnunk róluk?

Magas vérnyomás Magas vérnyomás

Az egészséges étrend hozzájárulhat kordában tartásához.

Mit tehetünk a szívbetegségek...

A szívbetegség az egyik vezető haláloknak számít hazánkban, hozzájárulva akár rokkantsági és egyéb megváltozott munkaképességgel együtt járó...

Hatás mellékhatás nélkül? A...

A betegek a recept nélkül vásárolható termékek közül sokszor a növényi készítményeket választják, abban a meggyőződésben, hogy az nem...

Hogyan válasszunk multivitamint?

A tavaszi időszak kezdetén jellemzően még kevesebb friss zöldséghez, gyümölcshöz jutunk, emellett a napfény és a mozgás hiányának hatására...

Multivitaminok: eltérő a...

A vitaminok a táplálék útján kis mennyiségben a szervezetbe jutó szerves anyagok, melyek jelenléte nélkülözhetetlen az emberi szervezet számára...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.