A sok C-vitamin csökkenti a fiatal nők vérnyomását

Szerző: MTI
Megjelent: 2009.01.31

Azoknak az amerikai lányoknak a legalacsonyabb a vérnyomása, akiknek vérében sok a C-vitamin. A minél több gyümölcs, zöldség fogyasztását tanácsoló tudományos vizsgálat eredményeit a táplálkozástudomány vezető folyóirata, a Nutrition Journal közölte.

A világ leggyakoribb szív- és érrendszeri betegsége a magas vérnyomás és ez sokszor igen fiatal korban kezdődik. Jó lenne tudni, milyen tényezők játszanak szerepet a vérnyomás emelkedésének hátterében, és hogyan lehetne a betegséget már az indulása előtt megállítani.

Gladys Block és munkatársai 242 amerikai lánykát vizsgáltak tíz évvel ezelőtt, majd évente, eredetileg azért, hogy megfigyelhessék, manapság milyen módon és mértékben nőnek, híznak a gyerekek. A vizsgálat tizedik, utolsó évében kiemelték a laboratóriumi leletekből a vér C-vitamin tartalmának minden alkalommal megmért szintjét és összehasonlították a 18-21 éves ifjú hölgyek vérnyomásával.

Vitamin- és ásványi anyag teszt

Tesztelje, hogy szervezete kellően el van-e látva vitaminokkal és ásványi anyagokkal! Töltse ki vitamin- és ásványi anyag tesztünket!

Azoknak a lányoknak a vérnyomása volt a legalacsonyabb, akiknek a vérében a legtöbb C-vitamint találták, vagyis akik a legtöbb zöldséget, gyümölcsöt vagy C-vitamin tablettát fogyasztották. A kutatók azt is megnézték, hogy az előző esztendő óta ezek az adatok miképpen alakultak.

Az összehasonlítás is hasonló eredménnyel járt: azoknak a lányoknak csökkent a vérnyomása, akiknek a tavalyihoz képest a C-vitamin szintje növekedett. A munkacsoport arra is figyelt, hogy az önkéntes vizsgálati alanyok között megfelelő arányban legyenek fehérek és afroamerikaiak.

Tabletták helyett egészséges táplálkozás

Elég volna, ha a különböző vérnyomáscsökkentő gyógyszerek pontos bevétele helyett növelnénk étrendünkben a C-vitaminban gazdag élelmiszerek mennyiségét, vagy C-vitamin tablettákat szednénk marékszám? Az utóbbit már többször megvizsgálták és nem működik: a legkülönbözőbb vitaminok éveken át történő szedése nem előzte meg sem az agyvérzést vagy infarktust, sem a rosszindulatú daganatok kifejlődését.

A szaksajtóban a magas vérnyomás kezelésének egyik legismertebb amerikai szakértője, az eredetileg svájci szívgyógyász, Franz Messerli úgy nyilatkozott, hogy az eredmény érdekes, de további vizsgálatokat igényel. Például nyilvánvaló, hogy aki egészségesebben táplálkozik, sokkal több zöldséget, gyümölcsöt fogyaszt, az kevesebb konyhasót eszik és akkor a vérnyomása alacsonyabb. Az egészséges étrend mindenképp egészségesebb.

(MTI)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Fűtési szezon Fűtési szezon

Évente legalább egyszer mindenki ellenőriztesse a fűtőeszközét!

A túlhajszoltság átka A túlhajszoltság átka

Potenciagondokkal is szembesülhetnek a stresszes életmódú férfiak. (x)

Adj vért a légimentőkkel, hogy...

Immár 2. alkalommal indít rendhagyó közösségi véradókampányát a Magyarországi Légimentésért Alapítvány a Magyar Légimentő Nonprofit Kft.-vel...

Az egészségünknek sem mindegy...

Nem is gondolunk bele, hogy egy falfesték kiválasztása milyen jelentőséggel bír. Azon túl ugyanis, hogy jól fedjen, legyen kopásálló és...

Magas vérnyomást mért az orvosom...

Magasvérnyomás-betegségről akkor beszélünk, ha 3 különböző időpontban, nyugodt körülmények között mért érték átlaga meghaladja a 140 Hgmm...

Amit rosszul tudunk a magas...

Mind a mai napig számos tévhit kering a köztudatban a magas vérnyomással kapcsolatban. Az alábbiakban ezeket a félreértéseket oszlatjuk el.

Homoktövis - Tápanyagtartalma és...

A homoktövis (Hippophae rhamnoides) narancssárga bogyótermése elsősorban kiemelkedően magas C-vitamin-tartalmáról ismert, azonban számos egyéb...

C-vitamin - Miért fontos és miben...

A C-vitamin (aszkorbinsav) az emberi szervezetben sokrétű védőszerepet tölt be. Fontos szerepe van a kötőszövet, a fogak, az íny és a csontok...

Magas vérnyomás - Mikor forduljak...

A fokozatosan kialakuló magas vérnyomás évekig semmilyen panaszt nem okoz, ezzel hamis biztonságérzetben tarthatja elszenvedőjét. A kezeletlen magas...

C-vitamin - Milyen szerepet tölt be...

Szent-Györgyi Albert 1928-ban felfedezett egy addig ismeretlen vegyületet, melyet azután sikeresen a paprikából is kivont. Később ezt nevezték el C...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.