A sok C-vitamin csökkenti a fiatal nők vérnyomását

MTI
megjelent:

Azoknak az amerikai lányoknak a legalacsonyabb a vérnyomása, akiknek vérében sok a C-vitamin. A minél több gyümölcs, zöldség fogyasztását tanácsoló tudományos vizsgálat eredményeit a táplálkozástudomány vezető folyóirata, a Nutrition Journal közölte.

A világ leggyakoribb szív- és érrendszeri betegsége a magas vérnyomás és ez sokszor igen fiatal korban kezdődik. Jó lenne tudni, milyen tényezők játszanak szerepet a vérnyomás emelkedésének hátterében, és hogyan lehetne a betegséget már az indulása előtt megállítani.

Gladys Block és munkatársai 242 amerikai lánykát vizsgáltak tíz évvel ezelőtt, majd évente, eredetileg azért, hogy megfigyelhessék, manapság milyen módon és mértékben nőnek, híznak a gyerekek. A vizsgálat tizedik, utolsó évében kiemelték a laboratóriumi leletekből a vér C-vitamin tartalmának minden alkalommal megmért szintjét és összehasonlították a 18-21 éves ifjú hölgyek vérnyomásával.

Azoknak a lányoknak a vérnyomása volt a legalacsonyabb, akiknek a vérében a legtöbb C-vitamint találták, vagyis akik a legtöbb zöldséget, gyümölcsöt vagy C-vitamin tablettát fogyasztották. A kutatók azt is megnézték, hogy az előző esztendő óta ezek az adatok miképpen alakultak.

Az összehasonlítás is hasonló eredménnyel járt: azoknak a lányoknak csökkent a vérnyomása, akiknek a tavalyihoz képest a C-vitamin szintje növekedett. A munkacsoport arra is figyelt, hogy az önkéntes vizsgálati alanyok között megfelelő arányban legyenek fehérek és afroamerikaiak.

Tabletták helyett egészséges táplálkozás

Elég volna, ha a különböző vérnyomáscsökkentő gyógyszerek pontos bevétele helyett növelnénk étrendünkben a C-vitaminban gazdag élelmiszerek mennyiségét, vagy C-vitamin tablettákat szednénk marékszám? Az utóbbit már többször megvizsgálták és nem működik: a legkülönbözőbb vitaminok éveken át történő szedése nem előzte meg sem az agyvérzést vagy infarktust, sem a rosszindulatú daganatok kifejlődését.

A szaksajtóban a magas vérnyomás kezelésének egyik legismertebb amerikai szakértője, az eredetileg svájci szívgyógyász, Franz Messerli úgy nyilatkozott, hogy az eredmény érdekes, de további vizsgálatokat igényel. Például nyilvánvaló, hogy aki egészségesebben táplálkozik, sokkal több zöldséget, gyümölcsöt fogyaszt, az kevesebb konyhasót eszik és akkor a vérnyomása alacsonyabb. Az egészséges étrend mindenképp egészségesebb.

(MTI)

Cikkajánló

Alacsony vagyok
Alacsony vagyok

Ha ez zavar, alkalmazható növekedési hormon?

Magas trigliceridszint?
Magas trigliceridszint?

Hogyan csökkenthető étkezéssel?

WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Dr. Csuth Ágnes, családorvos
WEBBeteg - Dr. Kovács Anikó, gyógyszerész
WEBBeteg - Dr. Kovács Anikó, gyógyszerész
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.