• Az intelligens férfiaknak jobbak a spermáik

    Szerző: WEBBeteg - Cs. K. fordító

    Egy új angol kutatás szerint a magasabb intelligenciájú férfiak általában jobb minőségű spermákat termelnek. A tanulmány, mely az Intelligence című lapban jelent meg, alátámasztja azt a korábbi tézist, mely szerint az intelligenciáért felelős géneknek egyéb biológiai hatásaik is vannak.

    A Pszichiátriai Intézet egy csoportja a vietnámi háborúban szolgálatot teljesítő férfiak adatait vizsgálva arra a megállapításra jutott, hogy azoknak, akik az intelligencia -teszteken jobban teljesítettek, általában gyorsabb spermáik vannak.

    Hirdetés

    A tanulmány, mely az Intelligence című lapban jelent meg, alátámasztja azt a korábbi tézist, mely szerint az intelligenciáért felelős géneknek egyéb biológiai hatásaik is vannak. Így aztán, ha egy egészen enyhe kis mutáció befolyásolja az intelligenciát, az károsan hathat a sperma-minőségre is. Ez fordítva is igaz, azok, akiknek stabil, erős génjeik vannak, úgy tűnik, egyfajta biológiai "fitnessz faktorral" is rendelkeznek, mely hozzásegíti őket ahhoz, hogy fittek, egészségesek és okosak legyenek.

    Korábban a tudósok úgy vélték, hogy az életformának van köze az intelligencia és egészség közötti összefüggéshez. Például az okosabb emberek kevésbé hajlamosak dohányozni, illetve sokkal nagyobb arányban mozognak rendszeresen, s köztudott, hogy mindkét dolognak jelentős hatása van a mentális teljesítményre.

    Mindhárom kritériummal összefügg

    A vizsgálatban 425 férfi vett részt, akik intelligencia-tesztet töltöttek ki, majd spermamintát adtak.
    A kutatók azt tapasztalták, hogy életkorra és életformára való tekintet nélkül, az intelligencia összefüggésben áll a sperma-minőség mindhárom kritériumával (spermaszám, sperma-koncentráció és mozgásképesség).

    A kutatást vezető Dr. Rosalind Arden szerint ez természetesen nem jelenti azt, hogy a kevésbé intelligenseknek csak kevésbé jó spermáik vannak. Mindenesetre további kutatásokat szeretnének végezni az intelligencia és annak egyéb biológiai hatásait illetően.

     

    (WEBBeteg - Cs.K. fordító, lektorálta: Dr. Jóna Angelika, gyermekorvos; Forrás: BBC News)
    Módosítva: 2008.12.11 12:40, Megjelenés: 2008.12.11 12:40
   • Nyomtatás
   • Cikkajánló

    Férfiegészség

    Férfiegészség

    Balogh Mária, újságíró

    A férfiak szív- és érrendszeri betegségei megelőzhetők lehetnének.

    Fejfájások elterjedtsége

    Fejfájások elterjedtsége

    Dr. Ertsey Csaba PhD, Med. Habil

    Melyek a legjelentősebb fejfájástípusok? Cikkünkből kiderül.

    Mindig fáradt? - A 7 leggyakoribb ok

    Ha sokszor elgondolkozik azon, vajon miért olyan fáradt mindig, nincs egyedül. Felmérések szerint minden öt megkérdezettből kettő érzi magát a hét nagy részében fáradtnak, és minden harmadik ember alváshiánnyal küzd.

    Ezért fázékonyabbak a nők, mint a férfiak

    A lakásban hosszú melegítőben és pulóverben lévő hölgy mellett kényelmesen megfér a pólós és rövid nadrágos férfi. Ha ismerős a kép, nem meglepő, már tudományos magyarázat is van arra, hogy miért fáznak jobban a nők.

    A sperma minősége és a testsúly kapcsolata

    Az elhízott férfiaknak gyengébb minőségű spermáik vannak, ami azzal magyarázható, hogy a herék körüli zsírpárnák felmelegítik, illetve állandóan melegen tartják azokat.

    Figyeljen rá, hol hordja a mobiltelefonját!

    Egy kutatás eredményei megerősítik azt a korábbi feltételezést, miszerint a mobiltelefon által kibocsátott sugárzás káros hatással van a spermiumokra.

    Mit kell tudni a spermáról?

    Az ondó sejtes állományát a spermiumok alkotják, ami az ondónak csupán 0,5 százaléka, míg a maradék 95 százalék a spermaplazma, melyet a nemi mirigyek termelnek. Pontos összetételét tekintve 3-5 százaléka keletkezik csupán a herében és a mellékherében, 45-80 százaléka az ondóhólyagban, 10-30 százaléka a prosztatában és 2-5 százaléka a Cowper-féle mirigyekben.

    Mi lesz a halál után a lefagyasztott sperma sorsa?

    Megtagadta egy magyar klinika, hogy egy özvegynek kiadja halott férje lefagyasztott spermiumát. Ezt azzal indokolja, hogy Magyarországon nem végezhető posztumusz megtermékenyítés.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA