Az intelligens férfiaknak jobbak a spermáik

szerző: Cs. K., fordító - WEBBeteg
megjelent:

Egy új angol kutatás szerint a magasabb intelligenciájú férfiak általában jobb minőségű spermákat termelnek. A tanulmány, mely az Intelligence című lapban jelent meg, alátámasztja azt a korábbi tézist, mely szerint az intelligenciáért felelős géneknek egyéb biológiai hatásaik is vannak.

A Pszichiátriai Intézet egy csoportja a vietnámi háborúban szolgálatot teljesítő férfiak adatait vizsgálva arra a megállapításra jutott, hogy azoknak, akik az intelligencia -teszteken jobban teljesítettek, általában gyorsabb spermáik vannak.

A tanulmány, mely az Intelligence című lapban jelent meg, alátámasztja azt a korábbi tézist, mely szerint az intelligenciáért felelős géneknek egyéb biológiai hatásaik is vannak. Így aztán, ha egy egészen enyhe kis mutáció befolyásolja az intelligenciát, az károsan hathat a sperma-minőségre is. Ez fordítva is igaz, azok, akiknek stabil, erős génjeik vannak, úgy tűnik, egyfajta biológiai "fitnessz faktorral" is rendelkeznek, mely hozzásegíti őket ahhoz, hogy fittek, egészségesek és okosak legyenek.

Korábban a tudósok úgy vélték, hogy az életformának van köze az intelligencia és egészség közötti összefüggéshez. Például az okosabb emberek kevésbé hajlamosak dohányozni, illetve sokkal nagyobb arányban mozognak rendszeresen, s köztudott, hogy mindkét dolognak jelentős hatása van a mentális teljesítményre.

Mindhárom kritériummal összefügg

A vizsgálatban 425 férfi vett részt, akik intelligencia-tesztet töltöttek ki, majd spermamintát adtak.
A kutatók azt tapasztalták, hogy életkorra és életformára való tekintet nélkül, az intelligencia összefüggésben áll a sperma-minőség mindhárom kritériumával (spermaszám, sperma-koncentráció és mozgásképesség).

A kutatást vezető Dr. Rosalind Arden szerint ez természetesen nem jelenti azt, hogy a kevésbé intelligenseknek csak kevésbé jó spermáik vannak. Mindenesetre további kutatásokat szeretnének végezni az intelligencia és annak egyéb biológiai hatásait illetően.

(WEBBeteg - Cs.K. fordító, lektorálta: Dr. Jóna Angelika, gyermekorvos; Forrás: BBC News)

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.