• Légcsőátültetés Spanyolországban

    Szerző: Független Hírügynökség

    Korszakos szervátültetést hajtottak végre Spanyolországban - írta a Lancet brit orvosi hetilap szerdai száma. A műtét során halott donortól vett légcsődarabot ültettek be egy nő szervezetébe úgy, hogy nem volt szükség az immunrendszer gátlására.

    A páciensnek - a szervátültetések gyakorlatától eltérően - nem kell élete végéig súlyos mellékhatásokkal járó immunszupresszív szereket szednie. Az idegen szervet ugyanis saját testéből vett őssejtekkel programozták át. A műtétet Paolo Macchiarini vezetésével a barcelonai Hospital Clínic klinikán végezték, de az eljárásban olasz és brit intézmények is részt vettek.

    Hirdetés

    A beteg egy 30 éves kolumbiai asszony, Claudia Castillo volt, akinek TBC támadta meg a baloldali hörgőjét, azaz a légcsőnek a bal tüdőhöz vezető elágazását. Hagyományos módszerrel egyetlen megoldás lett volna: az egész baloldali tüdő eltávolítása. Orvosai ehelyett egy még kipróbálatlan megoldást ajánlottak: egy halottból operálták ki a légcsövet.

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    A Padovai Egyetem olasz tudósai által kifejlesztett módszerrel speciális vegyszerekkel eltávolították a légcsőről az összes élő szövetet, csak a kollagénváz maradt meg. A beteg csontvelőjéből, orrából és a légcsöve egészséges szakaszából ezután Barcelonában őssejteket vettek ki, amiket Nagy-Britanniába, a Bristoli Egyetemre szállították, ahol őssejtszakértők porc- és más szöveteket növesztettek belőlük.

    A szöveteket végül visszaszállították Spanyolországba, ahol az olasz tudósok által kifejlesztett bioreagens-fürdőbe helyezték. A fürdőben forgó idegen légcsővázon megtelepedtek a Bristolban kitenyésztett sejtek. Utána a már megfelelő szövetekkel burkolt idegen légcsőből akkora részletet vágtak ki, amely illett az eltávolítandó hörgő helyére. A beteg károsodott bronchusát eltávolították, és helyére az idegen légcsőből szabott darabot ültették be.

    A műtét néhány hónapja történt, a páciens 10 nappal később hazamehetett két gyermekéhez. Azóta jó egészségnek örvend, és újra normális életet él. Ráadásul egyetlen pillanatra sem kellett immunszupresszív gyógyszert szednie, mivel a beültetett légcsődarab a saját szervezetének sejtjeiből áll.

    (FH)

    Legutóbb frissült: 2008.11.19 15:15
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Alzheimer-kór kezelése

    Alzheimer-kór kezelése

    Dr. Zsuga Judit

    A nyugodt és stabil otthoni környezet csökkenti a viselkedési zavarokat.

    Ízületi fájdalmak

    Ízületi fájdalmak

    B. M., szakfordító

    A reuma összefoglaló név, gyulladásos és degeneratív folyamatokat foglal magába.

    Őssejtek - Tároltassuk-e a köldökzsinórvért?

    A közeljövő egyik legkecsegtetőbb terápiás lehetősége az őssejtekkel kapcsolatos. Szinte nincs olyan nap, amikor a világ különböző sajtótermékei ne számolnának be újabb és újabb lehetőségekről, eredményekről.

    Mi történik a holttesttel?

    Egy ember a hozzátartozójának a halálakor nem azzal foglalkozik, hogy mi történik a holttesttel, hanem legfőképp az elhunyt személy békés-nyugodt eltemetése az elsődleges. Ám a gyász enyhültével esetleg már sokan elgondolkodtak azon, hogy amikor valaki meghal a kórházban vagy kórházon kívül - legyen ez magánterületen, közterületen - hova kerül a holtteste, hol és hogyan őrzik? Mi történik vele?

    Mit tudunk az őssejtbankokról?

    Igen sokan, százból 91 ember hallott már az őssejtekről, minden hetedik megkérdezett komolyan fontolgatja, hogy eltárolja születendő gyermeke őssejtjeit.

    Őssejtbank a koraszülött gyermekekért

    Ingyenesen elérhető köldökzsinórvér eredetű őssejt levétel a legveszélyeztetettebb korcsoportok számára.

    Gondoskodni már a születéskor gyermekünk egészséges jövőjéről?!

    Nemzetközi kutatások is bizonyítják, hogy mi magyarok erősen család- és gyermekközpontú társadalom vagyunk: a gyermek születése ősidők óta a család legnagyobb öröme, melynél talán csak a fokozódó féltés nagyobb. Mindegy, hogy fiú vagy lány, csak egészséges legyen, és ez egy életen át így is maradjon - vallja a szülők többsége.

    Az őssejt tárolás és felhasználás nyomában

    Ha kiderül, hogy gyermeket várunk, előbb-utóbb kérdésként felmerül, hogy szükséges-e az őssejt megőrzés lehetőségével élnünk? Hogy, teljesebb képet kapjunk és tisztázzunk néhány felmerült kérdést összegyűjtöttük a ma rendelkezésre álló összes fontos információt, hogy segítsük a cikk olvasóit.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.