Légcsőátültetés Spanyolországban

Független Hírügynökség
megjelent:

Korszakos szervátültetést hajtottak végre Spanyolországban - írta a Lancet brit orvosi hetilap szerdai száma. A műtét során halott donortól vett légcsődarabot ültettek be egy nő szervezetébe úgy, hogy nem volt szükség az immunrendszer gátlására.

A páciensnek - a szervátültetések gyakorlatától eltérően - nem kell élete végéig súlyos mellékhatásokkal járó immunszupresszív szereket szednie. Az idegen szervet ugyanis saját testéből vett őssejtekkel programozták át. A műtétet Paolo Macchiarini vezetésével a barcelonai Hospital Clínic klinikán végezték, de az eljárásban olasz és brit intézmények is részt vettek.

A beteg egy 30 éves kolumbiai asszony, Claudia Castillo volt, akinek TBC támadta meg a baloldali hörgőjét, azaz a légcsőnek a bal tüdőhöz vezető elágazását. Hagyományos módszerrel egyetlen megoldás lett volna: az egész baloldali tüdő eltávolítása. Orvosai ehelyett egy még kipróbálatlan megoldást ajánlottak: egy halottból operálták ki a légcsövet.

A Padovai Egyetem olasz tudósai által kifejlesztett módszerrel speciális vegyszerekkel eltávolították a légcsőről az összes élő szövetet, csak a kollagénváz maradt meg. A beteg csontvelőjéből, orrából és a légcsöve egészséges szakaszából ezután Barcelonában őssejteket vettek ki, amiket Nagy-Britanniába, a Bristoli Egyetemre szállították, ahol őssejtszakértők porc- és más szöveteket növesztettek belőlük.

A szöveteket végül visszaszállították Spanyolországba, ahol az olasz tudósok által kifejlesztett bioreagens-fürdőbe helyezték. A fürdőben forgó idegen légcsővázon megtelepedtek a Bristolban kitenyésztett sejtek. Utána a már megfelelő szövetekkel burkolt idegen légcsőből akkora részletet vágtak ki, amely illett az eltávolítandó hörgő helyére. A beteg károsodott bronchusát eltávolították, és helyére az idegen légcsőből szabott darabot ültették be.

A műtét néhány hónapja történt, a páciens 10 nappal később hazamehetett két gyermekéhez. Azóta jó egészségnek örvend, és újra normális életet él. Ráadásul egyetlen pillanatra sem kellett immunszupresszív gyógyszert szednie, mivel a beültetett légcsődarab a saját szervezetének sejtjeiből áll.

(FH)

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.