A magnézium kismértékben csökkentheti a vérnyomást

szerző: Szegő Miklós, fordító - WEBBeteg
lektorálta: Dr. Árki Ildikó, háziorvos megjelent:

Az American Heart Association folyóiratában publikált kutatások szerint a magnézium, amely az emberi test számára nélkülözhetetlen elem, mérsékelten csökkentheti a vérnyomást. A magnézium teljes kiőrlésű gabonákban, babokban, diófélékben és zöld leveles zöldségekben található meg.

A kutatók régóta vitatkoznak azon, hogy a magnézium szerepet játszik-e a vérnyomás szabályozásában. A legutóbbi metaanalízis 2028 résztvevő bevonásával, 34 klinikai vizsgálatból gyűjtött adatokat, és kicsi, de nem szignifikáns összefüggést talált a magnéziumbevitel és a csökkenő vérnyomás között.

A kutatók szerint azoknál az embereknél, akik átlagosan három hónapon keresztül átlagban napi 368 milligramm (mg) magnéziumot szedtek, a szisztolés vérnyomás átlagban 2,00 higanymilliméterrel (Hgmm), a diasztolés vérnyomás pedig 1,78 Hgmm-rel csökkent. Még napi 300 mg magnézium bevétele egy hónapig is elegendő volt a vér magnéziumszintjének enyhe emeléséhez és a vérnyomás csökkentéséhez.

A vérben mérhető magas magnéziumszint a véráramlás javulásával függött össze. A magnézium-étrendkiegészítők napi dózisa ebben a vizsgálatban 240 és 960 mg között mozgott, amelyek többsége (82 százalék) megegyezett az USA-ban a felnőtteknek ajánlott napi bevitellel (310-320 mg/nap nőknél és 400-420 mg/nap férfiaknál). A magnézium-étrendkiegészítők viszonylag biztonságosak és olcsók, ezért meg lehet fontolni az alkalmazásukat, mint egy lehetőséget, a vérnyomás csökkentésére a magas kockázatú személyeknél vagy a már magas vérnyomásban szenvedő betegeknél" mondta Yiqing Song egyetemi docens, az Indiana Egyetem munkatársa.

Ugyanakkor az American Heart Association (AHA) szóvivője, Penny Kris-Etherton PhD szerint magnézium-étrendkiegészítőkre nincs szükség, amennyiben egészségesen táplálkozunk. "Fontos, hogy ez a mennyiségű magnézium (368 mg/nap) egészséges étrendből is kinyerhető, amely összhangban áll az AHA étrendi ajánlásaival " – mondta Kris-Etherton, aki egyben a Pennsylvaniai Egyetem táplálkozástudományi professzora is.

Tovább

WEBBeteg logó Forrás: WEBBeteg
Szegő Miklós, fordító;
Magnesium may modestly lower blood pressure (Medical Xpress)
Lektorálta: Dr. Árki Ildikó, háziorvos

Cikkajánló

Elsősegély
Elsősegély

Elsősegély rovarcsípések esetén.

Pajzsmirigy-alulműködés
Pajzsmirigy-alulműködés

A pajzsmirigy-alulműködés tünetei.

WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
WEBBeteg - Dr. Jóna Angelika, Dr. Árki Ildikó, háziorvos
WEBBeteg - Dr. Kovács Anikó, gyógyszerész
WEBBeteg - Dr. Kónya Judit, családorvos
WEBBeteg - Dr. Vincze Dóra, kardiológus
WEBBeteg - Dr. Mélypatakiné Dr. Áfra Júlia, szakgyógyszerész
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.