• Egészségtudatos középiskolások

    Szerző: Budapesti Orvostanhallgatók Egyesülete

    Ön tudja, hogy mik a szív- és érrendszeri megbetegedések fő rizikófaktorai? Fel tudja ismerni az agyvérzés tüneteit? Gyakorlatban is tudna elsősegélyt nyújtani a bajba jutottaknak? Hallotta már, hogyan lehet csökkenteni a méhnyakrák kialakulásának kockázatát?

    Március 31-én 180 középiskolás diák ilyen és ehhez hasonló témakörökben mérte össze tudását a Budapesti Orvostanhallgatók Egyesülete (BOE) által megrendezett III. Semmelweis Egészségverseny döntőjén, amelynek helyszíne a Semmelweis Egyetem Elméleti Orvostudományi Központja volt. Idén a 4 forduló során összesen 353 csapat, közel 1800 diák mérettette meg magát az ország számos pontjáról.

    Hirdetés

    Cél: a középiskolás diákok egészségnevelése

    A már hagyománnyá vált rendezvény - és egyben a BOE fő célkitűzése is - a középiskolás diákok egészségnevelése, egy olyan szintű ismeret átadása, amely birtokában könnyebben eligazodhatnak majd az egészségügyi rendszerben, illetve tudatosan vigyázhatnak önmaguk és környezetük egészségére. A verseny első két online fordulójában az 5 fős csapatoknak segédanyagokból tanulva összesen 14 témában - mint például a szív- és érrendszeri prevenció, a reproduktív egészségügy és helyes gyógyszerhasználat - kellett összemérni tudásukat. A harmadik fordulóba a 100 továbbjutott csapatnak egy prevenciós kampányt, és ehhez kapcsolódva egy egészségnapot kellett szervezni a középiskolájukban, bevonva más intézményeket vagy akár a helyi médiát is. Szervezőként büszkén állíthatjuk, hogy a diákok kiemelkedő lelkesedéssel és kreativitással vitték véghez a feladatot; csak néhány példával élve: sorversenyt rendeztek óvodásoknak, újraélesztést tanítottak iskolatársaiknak vagy éppen mentális egészség témában hívtak szakértőket az osztályuk számára.

    Olvasson tovább! Testi és lelki egészség az iskolában - Megvalósulnak a kitűzött célok?

    Díjazták a legügyesebbeket

    A döntőn a versenyzőknek 18 állomást végig járva - hol társasjáték formájában, hol orvosokat megszemélyesítve, hol pedig quiz-játékba csöppenve - kellett helytállniuk. Az eredményhirdetés előtt Zacher Gábor tartott előadást meghökkentő, érdekes esetekről egy sürgősségi osztály életéből. Az Általános Orvostudományi Kar dékánja, Dr. Hunyadi László megnyitón intézett szavaival élve, a „döntőn jelen lévők mind nyertesek”, azonban a legjobb 8 csapat jutalomban is részesült, melyeket a dékán úrral együtt Hegedűs Judit az EOK Tömbigazgatóságának vezetője adott át. A verseny első helyezettje a győri Kazinczy Ferenc Gimnázium és Kollégium Not Found csapata lett, akiknek még egyszer szívből gratulálunk.

    A Budapesti Orvostanhallgatók Egyesülete hivatásának érzi a fiatalok egészségtudatosságra nevelését, és ennek a tevékenységnek egyik fő motívuma ez a rendezvény, amelyről szeretnénk, ha minél több középiskolás diák és tanár hallana.

    Budapesti Orvostanhallgatók Egyesülete

    Legutóbb frissült: 2018.04.09 14:51
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Mi okozhat viszketést?

    Mi okozhat viszketést?

    Dr. Csuth Ágnes

    A tartós viszketés a kellemetlenségen túl további szövődményeket is okozhat.

    Ízületi fájdalmak

    Ízületi fájdalmak

    B. M., szakfordító

    A reuma összefoglaló név, gyulladásos és degeneratív folyamatokat foglal magába.

    Lakossági szűrővizsgálatok - Mikor? Hol? Hogyan?

    A XXI. században (szemben a XIX. és XX. századdal) már nem a különböző fertőzések jelentik a legnagyobb egészségügyi problémát, hanem az egyre több embert érintő krónikus megbetegedések. A szűrővizsgálatok célja a betegségek és egyes betegségmegelőző állapotok korai felismerése, lehetőleg a tünetmentes szakban, amikor a biológiai elváltozás már kialakult, de klinikai tünetek még nem jelentkeznek, a beteg panaszmentes.

    Ezek a diákok egy egészségesebb Magyarországért dolgoznak

    A Budapesti Orvostanhallgatók Egyesülete (BOE) 2006-os alapítása óta a Semmelweis Egyetem egyik legnagyobb nonprofit, közhasznú diákszervezetévé nőtte ki magát. Az egyesület céljairól, eredményeiről és nemzetközi kapcsolatairól Süli Orsolyával, a szervezet külügyi elnökhelyettesével beszélgettünk.

    1 élet 2 végzet - A döntés az Ön kezében van!

    Éveken keresztül stresszes, túlhajszolt életet éltem, ennek pedig sajnos meglettek a következményei: kimerültem, a legkisebb problémákra is ingerülten reagáltam és kevésbé tudtam koncentrálni. Egyre gyakrabban ébredtem tarkótáji fájdalomra, és az is előfordult, hogy szaporábban dobogott a szívem.

    Újabb és újabb szereket fejlesztünk, de a kórokozók ellenünk dolgoznak

    Szeptember elején a világ minden tájáról érkeztek szakemberek és orvostanhallgatók Magyarországra, hogy az antimikrobiális rezisztenciával kapcsolatban tanácskozzanak. A rendezvény lebonyolításáért felelős szervezet egyik tagjával, Farkas Ferenc Balázzsal beszélgettünk.

    Fejleszteni kell az emberek egészségtudatosságát

    Fejleszteni kell az emberek egészségtudatosságát, mert a megfelelő "egészségműveltség" egyértelműen nemzetgazdasági eredménnyel jár - erről az Emberi Erőforrások Minisztériumának miniszteri biztosa beszélt egy budapesti konferencián.

    II. Semmelweis Egészségverseny

    Idén második alkalommal kerül megrendezésre a Semmelweis Egészségverseny, amely egyedülálló a középiskolás versenyek történetében, hiszen orvostanhallgatók kortárs oktatás segítségével népszerűsítik az egészségtudatos szemléletet és életmódot a fiatalok körében.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.