Egészségtudatos középiskolások

Budapesti Orvostanhallgatók Egyesülete
megjelent:

Ön tudja, hogy mik a szív- és érrendszeri megbetegedések fő rizikófaktorai? Fel tudja ismerni az agyvérzés tüneteit? Gyakorlatban is tudna elsősegélyt nyújtani a bajba jutottaknak? Hallotta már, hogyan lehet csökkenteni a méhnyakrák kialakulásának kockázatát?

Március 31-én 180 középiskolás diák ilyen és ehhez hasonló témakörökben mérte össze tudását a Budapesti Orvostanhallgatók Egyesülete (BOE) által megrendezett III. Semmelweis Egészségverseny döntőjén, amelynek helyszíne a Semmelweis Egyetem Elméleti Orvostudományi Központja volt. Idén a 4 forduló során összesen 353 csapat, közel 1800 diák mérettette meg magát az ország számos pontjáról.

Cél: a középiskolás diákok egészségnevelése

A már hagyománnyá vált rendezvény - és egyben a BOE fő célkitűzése is - a középiskolás diákok egészségnevelése, egy olyan szintű ismeret átadása, amely birtokában könnyebben eligazodhatnak majd az egészségügyi rendszerben, illetve tudatosan vigyázhatnak önmaguk és környezetük egészségére. A verseny első két online fordulójában az 5 fős csapatoknak segédanyagokból tanulva összesen 14 témában - mint például a szív- és érrendszeri prevenció, a reproduktív egészségügy és helyes gyógyszerhasználat - kellett összemérni tudásukat. A harmadik fordulóba a 100 továbbjutott csapatnak egy prevenciós kampányt, és ehhez kapcsolódva egy egészségnapot kellett szervezni a középiskolájukban, bevonva más intézményeket vagy akár a helyi médiát is. Szervezőként büszkén állíthatjuk, hogy a diákok kiemelkedő lelkesedéssel és kreativitással vitték véghez a feladatot; csak néhány példával élve: sorversenyt rendeztek óvodásoknak, újraélesztést tanítottak iskolatársaiknak vagy éppen mentális egészség témában hívtak szakértőket az osztályuk számára.

Tovább Testi és lelki egészség az iskolában - Megvalósulnak a kitűzött célok?

Díjazták a legügyesebbeket

A döntőn a versenyzőknek 18 állomást végig járva - hol társasjáték formájában, hol orvosokat megszemélyesítve, hol pedig quiz-játékba csöppenve - kellett helytállniuk. Az eredményhirdetés előtt Zacher Gábor tartott előadást meghökkentő, érdekes esetekről egy sürgősségi osztály életéből. Az Általános Orvostudományi Kar dékánja, Dr. Hunyadi László megnyitón intézett szavaival élve, a „döntőn jelen lévők mind nyertesek”, azonban a legjobb 8 csapat jutalomban is részesült, melyeket a dékán úrral együtt Hegedűs Judit az EOK Tömbigazgatóságának vezetője adott át. A verseny első helyezettje a győri Kazinczy Ferenc Gimnázium és Kollégium Not Found csapata lett, akiknek még egyszer szívből gratulálunk.

A Budapesti Orvostanhallgatók Egyesülete hivatásának érzi a fiatalok egészségtudatosságra nevelését, és ennek a tevékenységnek egyik fő motívuma ez a rendezvény, amelyről szeretnénk, ha minél több középiskolás diák és tanár hallana.

Budapesti Orvostanhallgatók Egyesülete

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.