Hirdetés
   • Az igazi férfi nem sír, nem fél, nem beteg - vagy mégis?

    Szigeti Ildikó
    Szerző: WEBBeteg - Szigeti Ildikó, krízistanácsadó szakpszichológus

    Kampányok ide, mozgalmak oda, a férfiak egészségtudatossága jóval alulmúlja a nőkét. Mostanában azonban valami megmozdult. A teremtés koronái egyre inkább odafigyelnek önmagukra. Ám az igazi férfi e téren is inkább magányos harcos, semmint engedelmes közkatona.

    Miközben társadalmi szinten viszonylag nagy az egyetértés abban, hogy az egészség megőrzése alapvető fontosságú, az egyén szintjén nem, vagy csak nehezen lehet változtatni az ezzel kapcsolatos megkövesedett szemléleten. Jellemzően a nők azok, akik fogékonyabbak a betegségek megelőzését célzó kampányok üzenetére, a férfiak körében minden kreatív mozgalom dacára hatalmas immunitás tapasztalható.

    A hagyományos férfi és női szerepek elfogadása – furcsamód – az egészségtudatosságra is hatással van. Mindaddig, amíg a gyerekek „a fiúk nem sírnak” szellemiségben cseperednek, addig aligha várhatjuk el a férfiaktól, hogy figyeljenek jobban magukra. A klasszikus férfi mentalitásba ugyanis kiradírozhatatlanul beleírták, hogy a betegség a gyengeség jele. Ezt pedig a teremtés magára valamit is adó koronája nem engedheti meg magának. És van még valami, ami még a gyengeségnél is riasztóbb a Férfi számára: a kontroll átadása. Márpedig, ha valaki úgymond „elkezd” egészségtudatosan élni, elkerülhetetlen, hogy előbb vagy utóbb egy orvosra bízza magát.

    Hirdetés

    Gyári beállítás vs. testre szabás

    Az emberi viselkedés sematikus. Mindenkinek megvannak a saját, jól bejáratott működési módjai. Ezek nem jók és nem rosszak, egyszerűen csak megszokottak, mondhatni, a komfortérzetünket szolgálják. Léteznek azonban olyan életszakaszok, helyzetek, amelyekben ezek a viselkedési minták önsorsrontó forgatókönyvbe csapnak át.

    Ilyen helyzet a betegség. Az egészségi állapotunk megváltozását szinte mindenki krízisként éli meg. Nem véletlenül. Ilyenkor hirtelen számot kell vetnünk, újra kell értelmeznünk a saját magunkról, a lehetőségeinkről, a fizikai és mentális teljesítőképességünkről kialakított képet. Nyilvánvaló, hogy ebben a szituációban a megszokott viselkedési mintáink csődöt mondanak, és nem, hogy segítenék, kifejezetten gátolják a váratlanul kialakult helyzethez való alkalmazkodást.

    Mivel a nők – akarva, akaratlan – többet törődnek az egészségükkel, ezért annak megváltozását egyrészt hamarabb észlelik, másrészt könnyebben igazodnak a módosult fizikai állapotukhoz. A férfiaknál más a helyzet. Az erősebbik nem képviselői egyrészt nem is észlelik (időben), ha „porszem került a gépezetbe”, másrészt, ha észlelik is, sem maguknak, sem a külvilágnak nem ismerik be, hogy baj van. Amennyiben el is jutnak odáig, hogy tudatosítják önmagukkal és szűkebb környezetükkel a problémát, azt minden – maradék – erejükkel megpróbálják bagatellizálni. Tetszik, nem tetszik, el kell fogadni, hogy a férfiaknak ez a „gyári beállításuk”.     

    Aki megkísérelte jobb belátásra bírni gyengélkedő férfi családtagját vagy barátját, megtapasztalhatta, hogy nincs az a betegség, ami ezt a sajátos – jobb kifejezés híján – büszkeséget képes volna felülírni. A segítségnyújtást éppen ezért utasítják el oly’ agresszívan. Ha ugyanis elfogadnák, azzal fel kellene adniuk azt, ami a legtöbb férfi számára a legnagyobb kincs: jelesül az önmagukba vetett hitet, és azt, hogy képesek kontrollt gyakorolni a saját testi és lelki egészségük felett.

    Az Affidea For Men Férfiegészségközpont orvosigazgatója elmondta: A nők egészségtudatossá válása 30 éves korban kezdődik, ehhez képest a magyar férfiak mintegy húsz év lemaradásban vannak, és gyakran csak akkor – vagy még akkor sem – fordulnak orvoshoz, amikor konkrét egészségügyi panaszaik vannak. A férfiegészség-központ megnyitásával az a célunk, hogy a prevenciós szemlélet elterjesztésével változtassunk ezen, és a férfiak körében is elfogadottá – sőt trendivé – tegyük az egészség hosszú távú megőrzését.

    El kell fogadnunk, hogy nincs mindenre magyarázat

    Az egészségtudatosság ebből a szempontból nem jelentene kevesebbet, mint azt a szemléletváltást, hogy bizony nem minden felett van hatalmunk, és bizony nem minden kívülről érkező és belülről fakadó hatás tervezhető és kiszámítható. És ami a lényeg: el kell fogadnunk, hogy nincs mindenre magyarázat. Jöhet egy betegség, hirtelen, váratlanul, csak úgy.

    Azok, akik egészségtudatosan kezdenek élni, voltaképpen átírják azokat a sémáikat, amelyek alapvetően meghatározzák az ezzel összefüggő viselkedéseiket. Hogy mit jelent ez a gyakorlatban? Például azt, hogy elmennek olykor szűrővizsgálatokra. Ehhez azonban szakítani kell azzal a sokakban megkövesedett szemlélettel, hogy „a világ kiszámíthatatlan, bármikor, bárhonnan érkezhet a csapás”. Furcsamód ez az amúgy katasztrofizálásnak nevezett hiedelem állandó szorongást okoz, ugyanakkor az embert mégsem sarkallja aktív védekezésre, konkrétan egészségtudatos viselkedésre. A sémáknak ugyanis van egy olyan tulajdonsága, amely arra késztet, hogy folyton-folyvást megerősítést nyerjen. Így, ha valakit letaglóz egy, a „semmiből érkező” betegség, az illető azt gondolhatja magában: „ugye, én megmondtam?!”

    Az önmagukra odafigyelő, egészségtudatos magatartás azonban – némi finomhangolás, testre szabás után – igenis jól összefésülhető a hagyományos férfi mentalitással. Azok ugyanis, akik aktív lépéseket tesznek az egészségük megőrzése, vagyis a betegségek megelőzése érdekében, lényegében fityiszt mutatnak. Úgy a saját, „kiszámíthatatlan a világ” címet viselő, a klasszikus férfi szerepet meghatározó sémájuknak, másrészt paradox módon igenis, kezükbe veszik az irányítást, a kontrollt. Ők azok, akik nem sodródnak az árral, hanem tudatosan eveznek!

    Gyúrunk vazze?

    Miközben a legtöbb felmérés igencsak siralmas képet mutat a férfiak egészségtudatosságát illetően, manapság valami megmozdult e téren. Bármennyire is bizarrnak tűnik, ebben az edzőtermeknek és a kigyúrt férfitest-ideálnak van a legtöbb szerepe. Ahogy a teremtés koronái – leküzdve minden ebbéli szorongásukat – elindultak gyúrni, úgy kezdtek egyre tudatosabban, egészségtudatosabban élni.

    Ám ahogy azt mi, magyarok szoktuk, könnyen és huszárosan átesünk a ló másik oldalára. Egyre több férfi küzd speciális testképzavarral, az úgynevezett orthorexiával, amely már meghaladja az egészségtudatosság szintjét, és egészségmániába csap át. Az ezzel küzdők túlságosan odafigyelnek magukra, a külső megjelenésükre ugyanúgy, mint a szervezetük apró jelzéseire.

    Az egyetlen, amit az erősebbik nem tehet, az nem más, mint hogy betartja az amúgy alkoholfogyasztásra vonatkozó aranyszabályt: „csak mértékkel és tartózkodással!”. És közben figyel arra is, hogy a mérték ne a vödör, a tartózkodás pedig ne az asztal alatt legyen!

    Szigeti IldikóForrás: WEBBeteg
    Orvos szerzőnk: Szigeti Ildikó, krízistanácsadó szakpszichológus

    Módosítva: 2019.08.12 11:06, Megjelenés: 2019.08.12 11:06
   • Cikkajánló

    B12-vitamin

    B12-vitamin

    Dr. Lajtos Melinda

    A B12-vitamin nélkülözhetetlen a szervezet számára. Mit kell tudni róla?

    Lézeres szemműtét

    Lézeres szemműtét

    Szponzorált tartalom

    Vajon miért ilyen népszerű a lézeres szemműtét? Utánajártunk. (x)

    Az alvászavarról keveset szólnak a férfiak, mégis megszenvedik

    Nincs olyan nap, hogy ne hallanánk a környezetünkben valakitől: a fronthatások, a telihold, a túl meleg vagy túlságosan hűvös, esős idő miatt rosszul aludt. Ezzel nagyjából el is intézzük a kialvatlanság témakörét. Csakhogy a háttérben mindig van valamilyen probléma, esetleg betegség, és a tartósan rossz alvás és alvásminőség megoldásához orvosi segítség kell.

    Hogyan óvja heréi egészségét?

    A férfi reprodukciós szervek, azaz a herék a testen kívül találhatóak, hogy 37 Celsius-fok alatti hőmérsékleten legyenek. Az elhelyezkedésük miatt viszont igen sérülékenyek. Ennek ellenére számos módon óvhatja a heréi egészségét.

    Szexuális úton terjedő betegségek férfiaknál

    A legtöbb férfi feltételezi, hogy ha szexuális úton terjedő betegsége (STD) lenne, tudna róla. Noha a legtöbb STD okoz valamilyen tünetet, sok könnyen összetéveszthető valamilyen más állapottal és van, hogy egyáltalán nincsenek tünetek. Ezért is fontos a kockázatok és tünetek ismerete.

    Férfiak figyelem! A legfontosabb szűrővizsgálatok 40 év alatt

    Ön mikor járt legutóbb háziorvosnál? Beteg volt vagy egészséges? Részt vett már komplex szakorvosi szűrésen, vagy más megoldást keresett?

    Kérdések az urológiai rendelésen

    Pár perc kellemetlenség, amivel egy urológiai vizsgálat jár, elenyésző azokhoz a bajokhoz képest, amiket el lehet kerülni, meg lehet gyógyítani a vizsgálatok által. De milyen kérdések merülhetnek fel az urológusnál?

    Férfiak figyelem! A legfontosabb szűrővizsgálatok 60 év felett

    Ön mikor járt legutóbb háziorvosnál? Csak a gyógyszereit íratta fel vagy szűrővizsgálat is történt? Részt vett már komplex szűrésen?

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • Hirdetések
   • Partnereink hírei
    Hirdetések
    Látásjavítás lézeres szemműtéttel
    Ezért választják egyre többen. Utánajártunk a legfontosabb tudnivalóknak.
   • Orvos válaszol
   • Hirdetés
   • Szavazás

    Korábbi szavazások