Útmutató a biztonságos gyógyszerszedéshez

szerző: Szondi Réka, újságíró - WEBBeteg
megjelent:

A gyógyszerek segítenek betegségeket megelőzni és azokból meggyógyulni, ha nem lennének, számos egészségügyi problémával kellene együtt élnünk. A gyógyszereket azonban meg kell tanulnunk felelősséggel használni, csak így nyújthatják számunkra a megfelelő hatást.

A gyógyszerek típusai

Hiába van kiváló hatóanyagunk vagy gyógyszerünk, ha nem a megfelelő gyógyszerformát választjuk, akkor nem lesz sikeres a gyógykezelés vagy a megelőzés.

A gyógyszer megfelelő formáját elsősorban az határozza meg, hogy milyen úton érvényesül a legjobban az előnyös hatása, hogy hogyan képes a hatóanyag a legrövidebb úton eljutni a szervezetünk megfelelő területére, és hogy milyen módon adagolva fejti ki a lehető legkevesebb mellékhatást.

A gyerekeknél például kiemelten fontos, hogy a szülők a gyerek fejlettségi fokának és szokásainak ismeretében az orvossal, illetve a gyógyszerésszel együtt ki tudják választani a legideálisabb gyógyszerformát. Míg a kisebbeknél a szirup, csepp, szuszpenzió, illetve 3 éves kor fölött a rágótabletta, valamint a gumicukor-forma, addig a nagyobbaknál a csepp, a tabletta, illetve a kapszula a leggyakoribb.

Eszméletlen, vagy más okból szájon át történő gyógyszerbevitelre alkalmatlan beteg esetében sem alkalmazhatunk szájon át adható tablettát vagy kapszulát, így maradnak az egyéb lehetőségek: injekció, infúzió vagy éppen a végbélen át adható kúp.

Ön betartja? A gyógyszerszedés szabályai

Nem véletlen, hogy a gyógyszerek nagy része csak orvosi vényre adható ki. Nem mindegy ugyanis, hogy egy adott hatóanyag milyen formában jut be a szervezetbe, illetve nagyon fontos az adagolás módjának szakszerű meghatározása is: az orvos által előírt alkalmakkor, a megadott mennyiséget a megadott módon kell bevenni. A gyógyszerszedés szabálya

A gyógyszerformák tehát sokfélék, vannak közöttük folyékonyak (például az oldatok, szirupok, szuszpenziók, emulziók), félszilárdak (a különböző kenőcsök, krémek, gélek) és léteznek szilárd gyógyszerformák is (leggyakoribbak ezek közül a tabletták és a kapszulák).

Az ideális gyógyszerforma megtalálása a gyógyszertechnológusok feladata, akik egészen újszerűnek tekinthető gyógyszerformákat is kidolgoztak: így például elfogadott gyógyszerforma lett a gumicukor vagy a gyógyszeres rágógumi is.

Vényköteles és nem vényköteles gyógyszerek

Vénykötelesek azok a gyógyszerek, amelyeket kizárólag orvosi recepttel vásárolhatunk meg. A szigorú ellenőrzésre több okból lehet szükség. Egyfelől azért, mert a gyógyszer rendeltetésszerű használat mellett is veszélyeztetheti a beteg egészségét, ha orvosi kontroll nélkül alkalmazzák. Másrészt azért, mert egyes gyógyszereknél könnyen kialakulhat a gyógyszerfüggőség, vagy különösen körültekintően kell eljárni más gyógyszerekkel történő együttes szedése esetén.

A betegség jellege is indokolhatja, hogy egy készítmény receptköteles – ide tartoznak többek között a fertőző betegségek kezelésére használatos gyógyszerek. Más esetben az alkalmazási mód (pl. injekciós kiszerelés) igényel orvosi ellenőrzést.

Nem vénykötelesek csak az olyan betegség kezelésére alkalmas gyógyszerek lehetnek, melynél a beteg egyedül is fel tudja mérni a saját tünetei alapján, hogy milyen betegségben szenved.

A gyógyszerek egy részénél azt láthatjuk, hogy ugyanaz a gyógyszer lehet vényköteles és vény nélkül is megvásárolható egyszerre. Ilyenkor rendszerint a vény nélküli változatban kisebb hatóanyagú tabletta vagy kapszula található, mint a vénykötelesben.

Gyógyszerkereső a WEBBetegen

Gyógyszerek betegtájékoztatója és egyéb adatai a WEBBeteg egészségportál gyógyszerkeresőjében. Gyógyszer adatbázis valamennyi vényköteles és vény nélkül kapható gyógyszerről. Gyógyszerkereső

Alapszabályok

A legfontosabb, hogy minden gyógyszert az orvosi utasítás, a gyógyszerész tanácsa és a gyógyszer dobozában található betegtájékoztató szerint kell szedni. A gyógyszerek csak akkor hatékonyak és biztonságosak, ha a megfelelő módon használjuk azokat.

Az orvos az, aki ismeri az egészségügyi problémáinkat, tudja, hogy melyik gyógyszerből mennyit kell bevenni, és mely készítményeket nem szabad egyszerre szedni. Éppen ezért fontos, hogy az utasításait mindenképp betartsuk.

A gyógyszerész azon kívül, hogy a segít eligazodni, hogy mely recept nélkül is szedhető gyógyszert alkalmazzuk, segít a különböző gyógyszerek együttalkalmazásából eredő esetleges mellékhatások megelőzésében is.

Ritkán ugyan, de az is előfordulhat, hogy a szabályok betartása mellett is panaszokat, mellékhatásokat tapasztalunk. Ekkor sem szabad önkényesen felülbírálni az orvos vagy a betegtájékoztató utasítását, hanem feltétlenül értesítenünk kell a tapasztaltakról az orvosunkat, gyógyszerészeket. A beteg egyébként önállóan is jelentheti a gyógyszermellékhatást az online felületen.

Egyetlen gyógyszert sem szabad a szavatossági idő lejárta után alkalmazni. Mint ahogy a lejárt szavatosságú felvágottat vagy tejterméket sem esszük meg, ugyanúgy a gyógyszereket sem vehetjük be a dobozon feltüntetett dátum után. A gyógyszergyártók számára fontos a környezetvédelem: gyógyszerbegyűjtési rendszert működetnek. Így minden olyan helyen, ahol gyógyszer kapható, létezik kis dobozka a gyógyszerhulladék begyűjtésére. A lejárt, vagy nem használt gyógyszernek minden esetben ott a helye!

Bizonyos gyógyszereket órára pontosan kell szedni, mert így fejtik ki leghatékonyabban hatásukat. Ha egy tabletta kimarad, a gyógyszer szintje a szervezetben olyannyira lecsökkenhet, hogy a már elért hatások visszafejlődnek, a betegség újra fellobbanhat, a kórokozók (pl. antibiotikum esetében) pedig újra szaporodásnak indulhatnak, s ebben az esetben nő a gyógyszerrezisztencia esélye is.

Ha az előírtnál gyakrabban vagy nagyobb adagot vennénk be, jobb esetben csak a költségeink nőnek, rosszabb esetben a nagy adagok bevétele mérgezést és további súlyos egészségkárosodást okozhat.

Fontos!

A gyógyszerek segítenek, hogy minél hamarabb jobban érezhessük magunkat, a gyógyulásért azonban nekünk is tennünk kell: a gyógyszerszedés alapszabályait be kell tartanunk a megfelelő hatás érdekében.

(WEBBeteg - Szondi Réka, újságíró)

Cikkajánló

Ön betartja? A gyógyszerszedés szabályai

Dr. Kónya Judit, családorvos
Gyógyszerszedés
Nem véletlen, hogy a gyógyszerek nagy része csak orvosi vényre adható ki. Nem mindegy ugyanis, hogy egy adott hatóanyag milyen formában jut be a szervezetbe, illetve nagyon fontos az adagolás módjának szakszerű meghatározása is: az orvos által előírt alkalmakkor, a megadott mennyiséget a megadott módon kell bevenni.
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.