• Útmutató a biztonságos gyógyszerszedéshez

    Szerző: WEBBeteg - Szondi Réka, újságíró

    A gyógyszerek segítenek betegségeket megelőzni és azokból meggyógyulni, ha nem lennének, számos egészségügyi problémával kellene együtt élnünk. A gyógyszereket azonban meg kell tanulnunk felelősséggel használni, csak így nyújthatják számunkra a megfelelő hatást.

    A gyógyszerek típusai

    Hiába van kiváló hatóanyagunk vagy gyógyszerünk, ha nem a megfelelő gyógyszerformát választjuk, akkor nem lesz sikeres a gyógykezelés vagy a megelőzés.

    Ön betartja? A gyógyszerszedés szabályai 

    Nem véletlen, hogy a gyógyszerek nagy része csak orvosi vényre adható ki. Nem mindegy ugyanis, hogy egy adott hatóanyag milyen formában jut be a szervezetbe, illetve nagyon fontos az adagolás módjának szakszerű meghatározása is: az orvos által előírt alkalmakkor, a megadott mennyiséget a megadott módon kell bevenni. A gyógyszerszedés szabályai>>

    A gyógyszer megfelelő formáját elsősorban az határozza meg, hogy milyen úton érvényesül a legjobban az előnyös hatása, hogy hogyan képes a hatóanyag a legrövidebb úton eljutni a szervezetünk megfelelő területére, és hogy milyen módon adagolva fejti ki a lehető legkevesebb mellékhatást.

    A gyerekeknél például kiemelten fontos, hogy a szülők a gyerek fejlettségi fokának és szokásainak ismeretében az orvossal, illetve a gyógyszerésszel együtt ki tudják választani a legideálisabb gyógyszerformát. Míg a kisebbeknél a szirup, csepp, szuszpenzió, illetve 3 éves kor fölött a rágótabletta, valamint a gumicukor-forma, addig a nagyobbaknál a csepp, a tabletta, illetve a kapszula a leggyakoribb.

    Magyar gyógyszer

    Eszméletlen, vagy más okból szájon át történő gyógyszerbevitelre alkalmatlan beteg esetében sem alkalmazhatunk szájon át adható tablettát vagy kapszulát, így maradnak az egyéb lehetőségek: injekció, infúzió vagy éppen a végbélen át adható kúp.

    A gyógyszerformák tehát sokfélék, vannak közöttük folyékonyak (például az oldatok, szirupok, szuszpenziók, emulziók), félszilárdak (a különböző kenőcsök, krémek, gélek) és léteznek szilárd gyógyszerformák is (leggyakoribbak ezek közül a tabletták és a kapszulák).

    Az ideális gyógyszerforma megtalálása a gyógyszertechnológusok feladata, akik egészen újszerűnek tekinthető gyógyszerformákat is kidolgoztak: így például elfogadott gyógyszerforma lett a gumicukor vagy a gyógyszeres rágógumi is.

    Hirdetés

    Vényköteles és nem vényköteles gyógyszerek

    Gyógyszerkereső a WEBBetegen 

    Gyógyszerek betegtájékoztatója és egyéb adatai a WEBBeteg egészségportál gyógyszerkeresőjében. Gyógyszer adatbázis valamennyi vényköteles és vény nélkül kapható gyógyszerről. Gyógyszerkereső>>

    Vénykötelesek azok a gyógyszerek, amelyeket kizárólag orvosi recepttel vásárolhatunk meg. A szigorú ellenőrzésre több okból lehet szükség. Egyfelől azért, mert a gyógyszer rendeltetésszerű használat mellett is veszélyeztetheti a beteg egészségét, ha orvosi kontroll nélkül alkalmazzák. Másrészt azért, mert egyes gyógyszereknél könnyen kialakulhat a gyógyszerfüggőség, vagy különösen körültekintően kell eljárni más gyógyszerekkel történő együttes szedése esetén.

    A betegség jellege is indokolhatja, hogy egy készítmény receptköteles – ide tartoznak többek között a fertőző betegségek kezelésére használatos gyógyszerek. Más esetben az alkalmazási mód (pl. injekciós kiszerelés) igényel orvosi ellenőrzést.

    Nem vénykötelesek csak az olyan betegség kezelésére alkalmas gyógyszerek lehetnek, melynél a beteg egyedül is fel tudja mérni a saját tünetei alapján, hogy milyen betegségben szenved.

    A gyógyszerek egy részénél azt láthatjuk, hogy ugyanaz a gyógyszer lehet vényköteles és vény nélkül is megvásárolható egyszerre. Ilyenkor rendszerint a vény nélküli változatban kisebb hatóanyagú tabletta vagy kapszula található, mint a vénykötelesben

    Alapszabályok

    Húzóágazat a magyar gyógyszeripar 

    Nem véletlenül köt a magyar állam stratégiai megállapodást a legnagyobb magyar gyógyszergyártó vállalatokkal, azok ugyanis jelentős mértékben járulnak hozzá a nemzeti jövedelemhez. A magyar gyógyszergyárak 2012-ben több mint 68 milliárd forintot fizettek be az államnak, és több mint 13 ezer embert foglalkoztattak Magyarországon. Húzóágazat a magyar gyógyszeripar>>

    A legfontosabb, hogy minden gyógyszert az orvosi utasítás, a gyógyszerész tanácsa és a gyógyszer dobozában található betegtájékoztató szerint kell szedni. A gyógyszerek csak akkor hatékonyak és biztonságosak, ha a megfelelő módon használjuk azokat.

    Az orvos az, aki ismeri az egészségügyi problémáinkat, tudja, hogy melyik gyógyszerből mennyit kell bevenni, és mely készítményeket nem szabad egyszerre szedni. Éppen ezért fontos, hogy az utasításait mindenképp betartsuk.

    A gyógyszerész azon kívül, hogy a segít eligazodni, hogy mely recept nélkül is szedhető gyógyszert alkalmazzuk, segít a különböző gyógyszerek együttalkalmazásából eredő esetleges mellékhatások megelőzésében is.

    Ritkán ugyan, de az is előfordulhat, hogy a szabályok betartása mellett is panaszokat, mellékhatásokat tapasztalunk. Ekkor sem szabad önkényesen felülbírálni az orvos vagy a betegtájékoztató utasítását, hanem feltétlenül értesítenünk kell a tapasztaltakról az orvosunkat, gyógyszerészeket. A beteg egyébként önállóan is jelentheti a gyógyszermellékhatást a következő felületen: http://www.ogyi.hu/on_line_mellekhatas_jelentes_betegeknek/.

    Egyetlen gyógyszert sem szabad a szavatossági idő lejárta után alkalmazni. Mint ahogy a lejárt szavatosságú felvágottat vagy tejterméket sem esszük meg, ugyanúgy a gyógyszereket sem vehetjük be a dobozon feltüntetett dátum után. A gyógyszergyártók számára fontos a környezetvédelem: gyógyszerbegyűjtési rendszert működetnek. Így minden olyan helyen, ahol gyógyszer kapható, létezik kis dobozka a gyógyszerhulladék begyűjtésére. A lejárt, vagy nem használt gyógyszernek minden esetben ott a helye!

    Bizonyos gyógyszereket órára pontosan kell szedni, mert így fejtik ki leghatékonyabban hatásukat. Ha egy tabletta kimarad, a gyógyszer szintje a szervezetben olyannyira lecsökkenhet, hogy a már elért hatások visszafejlődnek, a betegség újra fellobbanhat, a kórokozók (pl. antibiotikum esetében) pedig újra szaporodásnak indulhatnak, s ebben az esetben nő a gyógyszerrezisztencia esélye is.

    Ha az előírtnál gyakrabban vagy nagyobb adagot vennénk be, jobb esetben csak a költségeink nőnek, rosszabb esetben a nagy adagok bevétele mérgezést és további súlyos egészségkárosodást okozhat.

    Fontos!

    A gyógyszerek segítenek, hogy minél hamarabb jobban érezhessük magunkat, a gyógyulásért azonban nekünk is tennünk kell: a gyógyszerszedés alapszabályait be kell tartanunk a megfelelő hatás érdekében.

    (WEBBeteg - Szondi Réka, újságíró)

    Módosítva: 2016.03.18 05:21, Megjelenés: 2016.03.18 05:21
   • Cikkajánló

    Ha COVID-os a gyermek

    Ha COVID-os a gyermek

    Fazekas Erzsébet, újságíró

    Hogyan igazolja a szülő a hiányzást? A legfontosabb gyakorlati tudnivalók.

    Fontos tudni!

    Fontos tudni!

    koronavirus.gov.hu

    Péntektől kötelező a maszkviselés a szabadtéri rendezvényeken is.

    Ön betartja? A gyógyszerszedés szabályai

    Nem véletlen, hogy a gyógyszerek nagy része csak orvosi vényre adható ki. Nem mindegy ugyanis, hogy egy adott hatóanyag milyen formában jut be a szervezetbe, illetve nagyon fontos az adagolás módjának szakszerű meghatározása is: az orvos által előírt alkalmakkor, a megadott mennyiséget a megadott módon kell bevenni.

    Az F-vitamin - avagy a telítetlen zsírsavak

    Az F-vitamin a telítetlen zsírsavak csoportját foglalja magába. Az F-vitamin egy régebbi elnevezés, de mai értelemben már nem soroljuk ezeket a vegyületeket a vitaminok csoportjába, ugyanis a szervezetünk egészséges működéséhez nagyobb mennyiség szükséges belőlük, mint a többi vitaminból.

    Gyógyszerszedési szabályok májbetegség esetén

    A máj a gyógyszerek lebontásának egyik helyszíne. A szervezetbe jutott legtöbb gyógyszer olyan átalakuláson megy át, melynek hatására vízoldékonnyá válik. Ezután a vérkeringés tovább viszi a bomlástermékeket, majd a vese kiválasztja azokat, és a vizelettel távoznak a szervezetből.

    Mi a testhőmérséklet normál tartománya?

    A normális testhőmérséklet számos tényezőtől függ, ideértve az adott személy korát, nemét és aktivitási szintjét.

    Az önkényes gyógyszerelhagyás veszélyei

    Életem végéig gyógyszert kell szednem?, Én nem szeretem a gyógyszereket!, Félek a mellékhatásoktól! - Ilyen, és ehhez hasonló kérdésekkel számtalanszor fordulnak hozzám a páciensek.

    A terhesség alatti gyógyszerszedés veszélyei

    Sokáig a tudósok is azt gondolták, hogy az anyaméhben fejlődő embrió védve van mindenfajta külső hatástól. Az 1950-as években azonban megdőlt ez a tévhit, ugyanis a talidomidot szedő kismamák gyermekei sok esetben csökevényes karral vagy lábbal születtek.

    Mi a különbség a gyógyszer és az étrend-kiegészítő között?

    Mind a gyógyszert, mind az étrend-kiegészítőt az egészségünk érdekében alkalmazzuk. A legnagyobb különbség a kettő között, hogy míg az előbbinek igen, az utóbbinak nem tulajdonítható betegséget megelőző vagy gyógyító hatás.

    Mi van egy szem tabletta mögött?

    Egy új gyógyszerfejlesztésre alkalmas gyógyszermolekula-jelölt azonosítása akár 2-10 évet is igénybe vehet. A klinikai vizsgálatok négy fázisból állnak, melyek már a gyógyszer emberekre gyakorolt hatásait vizsgálják.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.