Hogyan egyeztethető össze a munka és a tanulás?

DRportal
megjelent:

Ha valaki egyidejűleg tanul és dolgozik, akkor rengeteg problémát jelent számára a kettő megfelelő összehangolása. Nem kétséges, hogy például egy másoddiploma megszerzése egy teljes munkaidős állás mellett, már önmagában is komoly kihívást jelent, nem beszélve a családi és egyéb szociális kötelezettségekről.

Segítségül felsorolunk néhány tippet, ami megkönnyítheti a munka melletti tanulás zsúfolt napjait.

Állítsuk magunk mellé a családot
Ha komoly tanulmányokat folytatunk, elengedhetetlen, hogy legyen mellettünk közeli segítőtárs, ezért beszéljük meg partnerünkkel és családunkkal mielőtt belevágnánk valamilyen kurzusba. Bizonyosodjunk meg arról, hogy környezetünk megértette, miért olyan fontos ez számunkra, és egy darabig miért nem tudunk majd rájuk annyi időt szakítani, amennyit szeretnénk.

Egyeztessünk a munkáltatónkkal
Amennyiben tanulmányainkat a munkáltató szervezi és finanszírozza, akkor a tanulásból adódó elfoglaltságokat figyelembe is veszik, ám ha a tanulás a saját kezdeményezésünk, akkor ajánlatosabb tájékoztatni munkaadónkat a tanulással kapcsolatos terveinkről és céljainkról. A munkaadók általában jó néven veszik, és támogatják az alkalmazottak ilyen jellegű szándékait.

Használjuk ki hatékonyan a rendelkezésünkre álló időt
Általában úgy érezzük, hogy folyton elfoglaltak vagyunk, holott valójában a nap során többször is adódnak olyan kihasználatlan periódusaink, amiket produktívabban is felhasználhatunk. A munkahelyre történő ingázás közben, például időt szakíthatunk az anyagok átolvasására. A televíziózással érdemes vigyázni, mert nagyon sok időnket elvehet, és bár nem kell teljesen kiiktatnunk, csak azokat a programokat nézzük meg, amelyek érdekesek vagy hasznosak lehetnek számunkra.

Gazdálkodjunk az energiánkkal
Az emberek tanulási módszerei közt óriási különbségek lehetnek, bizonyos metódus valakinél működik, míg másnál totális csődöt mondhat, ezért ha például észreveszi, hogy reggel jobban megy a tanulás, akkor hetente egy-két alkalommal a korai órákra próbálja időzíteni. A tanulók koncentrációs képességének hossza is eltérő, ezért kapacitásának megfelelő hosszabb vagy rövidebb intervallumokra ossza be a tanulás idejét.

Alakítson ki tanuló zónát
Amennyiben lehetősége van rá, a lakásban jelöljön ki egy külön, zavartalan területet a tanulás számára, ám ha jobban szeret házon kívül tanulni, akkor egy csendes bár vagy a könyvtár is megfelelő helyszín lehet. Bárhol is legyen, a lényeg, hogy a tanulás időben és térben elkülönüljön a nap többi részétől, így képesek leszünk hatékonyabban a tanulásra koncentrálni.

Keressünk tanulótársat
A célhoz vezető úton velünk tartó társ nagymértékben hozzájárul a nehézségek leküzdéséhez és a motiváció fenntartásához. A tanulással egyébként is sok új ismeretséget szerzünk, amit a technika fejlődésének köszönhetően még a távtanulás sem zár ki. Az internet segítségével ma már a távoktatás során is tagjai lehetünk egy virtuális tanulóközösségnek, ami helyettesíti a hagyományos oktatási intézmények szociális környezetét.

Mindent összevetve, a munka mellett történő tanulás legfontosabb része maga a döntés meghozatala. Aki eldönti, hogy belevág, az általában képes is a kettő összeegyeztetésére, anélkül hogy napjai csupán a munkáról és a tanulásról szólnának.

(DRportal)

Cikkajánló

Oviból suliba - Felkészülés az iskolakezdésre

Máténé Áfra Viktória, klinikai gyermek- és ifjúsági szakpszichológus
Iskola
Az óvodalátogatás nemcsak a képességek fejlesztésében és a szocializációs folyamatokban játszik nagy szerepet, hanem az iskolás éveket is előkészíti.
Ízületi fájdalmak
Ízületi fájdalmak

Milyen okai lehetnek? Hogyan kezelhető?

Tavasz és fájdalom
Tavasz és fájdalom

Mit tehetünk a fájdalom ellen? (x)

WEBBeteg - Dr. Balogh Andrea, gyermekgyógyász
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Balogh Mária, újságíró
WEBBeteg - Máténé Áfra Viktória, klinikai gyermek- és ifjúsági szakpszichológus
WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.