Tanulás téma

Sokaknak az új év új kezdetet is jelent

Több mint TestŐr

Az új év nemcsak a fogadalmak ideje. Sokan komoly terveket indítanak el az év elején. Egyre többen újévkor határozzák el, hogy belefognak valami újba, akár pályát is módosítanak. A felnőttképzések közül pedig a legnépszerűbb a kozmetikus képzés.

Játszva tanulni könnyebb

Több mint TestŐr

A gyerekek 6 éves korukig a játékok által tanulnak meg mindent. Az iskolában a más tematikájú tanulás sok gyereknél problémát okoz. Rájöttek arra, hogy akár felső tagozatig alkalmazhatóak bizonyos fejlesztő játékok, így a gyerekek észre sem veszik a tanulás terhét és az új információk észrevétlenül rögzülnek. Ma már sok iskolában a tantervbe is bevezették ezeket a játékos segédeszközöket.

Az irányított tanulás gátolja a gyerekek kreativitásának a fejlődését!

Több mint TestŐr

A gyerekek kíváncsiságát kell felkelteni, és hagyni, hogy kreatívan maguk megoldják a feladatot. A kreativitás ugyanis a gyerekek intelligenciáját is fejleszti.

A rendszeres alvás a tanulás kulcsa

MTI

Az ember fejlődésének korai szakaszában a hosszú alvás a kulcsa mind a tanulásnak, mind az emlékezésnek - írja a BBC.

Hogyan egyeztethető össze a munka és a tanulás?

drportal.hu

Ha valaki egyidejűleg tanul és dolgozik, akkor rengeteg problémát jelent számára a kettő megfelelő összehangolása. Nem kétséges, hogy például egy másoddiploma megszerzése egy teljes munkaidős állás mellett, már önmagában is komoly kihívást jelent, nem beszélve a családi és egyéb szociális kötelezettségekről.

Életkorok pszichológiája: a kisiskoláskor

WEBBeteg - Kazimir Ágnes, pszichológus

A gyermek a kisiskoláskorba lépéssel megkezdi útját a társadalmi beilleszkedést, a barátok, ismerősök elfogadását. Nagy változások előtt áll, melyek mind a gyermeket és mind a szülőket is megviselheti nem megfelelő odafigyeléssel.

Tanulási zavarok - figyelmezető jelek

WEBBeteg - O.K.T.

Régen lustasággal vagy butasággal vádolták az iskolában rosszul teljesítő diákokat. Időközben kiderült, hogy a lustaság mellett a kamaszok tanulási nehézségei is okolhatók a nem megfelelő teljesítményért.

Az ADHD kezelése csak összefogással sikerülhet

WEBBeteg - Szondi Réka, újságíró

Magyarországon jelenleg körülbelül 70 ezer gyermek szenved ADHD (figyelemhiányos/hiperaktivitás zavar) betegségben. Közülük 50 ezer esetében nem kérik szakember segítségét, és nem keresnek megoldást a problémára. Pedig a betegség igen nagy jelentőséggel bír: ma átlagosan minden magyar osztályban egy ADHD-problémával küzdő gyerek van.

Az óvodáskori matematikai tudás egész életen át elkísér

drportal.hu

A Developmental Science számában publikált tanulmány rámutat, hogy azoknál a gyermekeknél hamarabb kialakul a helyes számfogalom, akiket szüleik már kora gyermekkorban rendszeresen, és megfelelő módon vezetnek be a számok világába.

Már csak alig egy hét van az érettségiig - Tippek a felkészüléshez gimnáziumi tanároktól

Nemzedékek Tudása Akadémia

Vannak, akik már egy éve szisztematikusan készülnek az egy hét múlva kezdődő érettségi vizsgákra, és olyanok is, akik az utolsó pillanatra hagyják a felkészülést.