Rákkeltő lehet a túl sok állati fehérje a középkorúaknál egy kutatás szerint

MTI
megjelent:

Ha a kevés állati eredetű fehérjét fogyasztó középkorúakhoz hasonlították a hasonló korú, sok húst és tejterméket evő személyeket, az derült ki, hogy az utóbbiaknál négyszer nagyobb a rák kockázata - idézte a Science Daily tudományos-ismeretterjesztő portál a Cell Metabolism című szaklapban frissen megjelent tanulmányt.

Nemcsak a rák, hanem az idő előtti halál kockázata is megnőtt azoknál a középkorúaknál, akik magas állatifehérje-tartalmú étrenden éltek: 74 százalékkal nagyobb eséllyel haltak meg bármilyen ok következtében, mint a kevés állati eredetű élelmet fogyasztó, hasonló korúak. A cukorbetegség okozta halál esélye is többszöröse volt az első csoportban, mint a másodikban.

Kérdések a hús körül

A minőségi húsok teljes értékű fehérjeforrást jelentenek szervezetünk számára, 100 g hús átlagosan 20 g fehérjét tartalmaz. Ráadásul fontos vitaminokkal, például B-vitaminnal és ásványi anyagokkal, így vassal látják el a szervezetet. Ezek a jó hírek azonban senkit sem hatalmaznak fel arra, hogy húst, hússal egyen. Kérdések a hús körül - Egyem, ne egyem?

Korábban sosem mutattak még ki egyértelmű összefüggést a magas állatifehérje-tartalmú étrend és a halálozás kockázata között. A legfrissebb kutatás azonban a felnőttkort nem egyetlen szakasznak tekintette, mint a korábbi vizsgálatok, hanem azt vette alapul, hogyan változik a szervezet az évek múlásával.

A középkorúaknál ártalmas a sok állati fehérje

Azt az eredményt kapták, hogy ami az egyik életkorban jó, az akár káros is lehet más időszakban. A fehérje befolyásolja az IGF-1 növekedési hormont, mely a szervezet fejlődésében játszik szerepet, azonban összefüggésbe hozták a rákkockázattal is.

Az IGF-1 szintje drámaian zuhan 65 éves kor után, ez pedig gyengeséghez és izomveszteséghez vezet. A tanulmány kimutatta, hogy a középkorúaknál igen ártalmas a sok állati fehérje, 65 év felett azonban védő szerepe van: azokat az időseket, akik fehérjegazdag étrenden éltek, kevésbé sújtották a betegségek.

Eileen Crimmins, a tanulmány egyik szerzője, a Dél-Kaliforniai Egyetem (USC) gerontológusa elmondta: a középkorúaknak a rák és a korai halálozás megelőzésére hasznos a kevés állati fehérjét tartalmazó étrend, melynek szerepe van az IGF-1 hormon és talán az inzulin szintjét szabályozó folyamatban, viszont idősebb korban éppen a sok állati fehérje óv meg a legyengüléstől.

Növényi eredetű fehérjét kellene fogyasztani

A növényi, például a hüvelyesekből származó fehérjének nincs rákkeltő hatása, ugyanakkor a szénhidrát- és a zsírbevitel korlátozása nincs hatással a rák és az idő előtti halál kockázatára, tehát a fő bűnös az állati fehérje - derült ki a tanulmányból.

A kutatás adatai alapján a középkorúaknak naponta testsúlykilogrammonként 0,8 gramm fehérjét, azaz egy 60 kilogrammos személynek napi 45-50 gramm, lehetőség szerint növényi eredetű fehérjét kellene fogyasztania - magyarázta Valter Longo, a kutatás vezetője, az USC gerontológusa.

A magas fehérjetartalmú étrend a kutatás szerint az, amikor a kalóriabevitel legalább 20 százalékát (állati vagy növényi eredetű) fehérje biztosítja. Közepes fehérjetartalmúnak azt tekintik, ha az arány 19-10 százalék közé esik, 10 százalék alatt alacsony fehérjetartalmú az étrend.

A kutatás 6318, 50 év feletti résztvevőjét úgy választották ki, hogy etnikuma, egészégi állapota és iskolázottsága alapján reprezentálják az amerikai népességet. Kalóriabevitelüknek átlagosan 16 százalékát tette ki a fehérje.

A vizsgálat résztvevői közül azoknál, akik közepes mennyiségű fehérjét fogyasztottak, még mindig háromszor akkora volt a rák kockázata, mint a kevés fehérjén élőknél. A fehérjebevitel közepesről alacsonyra váltása 21 százalékkal csökkentette az idő előtti halál esélyét.

Longo így összegezte a kutatás tanulságait: "Élete során szinte mindenkinél megjelennek a rákos vagy rákmegelőző állapotú sejtek, kérdés, hogy elszaporodnak-e. Úgy tűnik, a fehérjebevitel erősen befolyásolja ezt."

(MTI)

Segítség

Orvos válaszol

orvos válaszol piktogram
Belgyógyászati leletértelmezés 24h

Belgyógyászati leletértelmezés 24h

Dr. Szabó Roxana belgyógyász szakorvosjelölt

Orvoskereső

orvoskereső piktogram
Varga Dóra

Varga Dóra

Dietetikus

Budapest

Cikkajánló