Húzóágazat a magyar gyógyszeripar

Szerző: WEBBeteg - Szondi Réka, újságíró

Nem véletlenül köt a magyar állam stratégiai megállapodást a legnagyobb magyar gyógyszergyártó vállalatokkal, azok ugyanis jelentős mértékben járulnak hozzá a nemzeti jövedelemhez. A magyar gyógyszergyárak 2012-ben több mint 68 milliárd forintot fizettek be az államnak, és több mint 13 ezer embert foglalkoztattak Magyarországon.

Gyógyszerkereső a WEBBetegen

Gyógyszerek betegtájékoztatója és egyéb adatai a WEBBeteg egészségportál gyógyszerkeresőjében. Gyógyszer adatbázis valamennyi vényköteles és vény nélkül kapható gyógyszerről. Gyógyszerkereső>>

A magyar gyógyszeripar kulcsfontosságú szerepet tölt be az ország nemzeti jövedelmének megteremtésében, exportjában, valamint a hazai egészségügyi ellátásban.

A gyógyszeripar gazdasági szerepe

A magyar gazdaság egyik legfontosabb iparágának szereplői 2012-ben összesen több mint 1155 milliárd forintot állítottak elő, ezzel a hazai bruttó hozzáadott érték közel 5 százalékát adták. A bruttó hozzáadott érték (GVA) igen fontos, nemzetközileg elismert mérőszám: az adott ország gazdasági teljesítményét mutatja, és a GDP számításának alapját képezi.

Hazánkban minden második doboz gyógyszer hazai gyártóhelyekről kerül ki, de még nagyobb sikereket könyvelhetnek el a magyar gyógyszergyárak az export terén. A Magyarországon termelő gyógyszercégek közel száz országba szállítanak termékeket, és bevételeiknek több mint négyötöde külföldről származik. Ráadásul exporttevékenységüket folyamatosan bővítik, aminek köszönhetően évről évre több bevétel érkezik külföldről.

Beruházások

Ön betartja? A gyógyszerszedés szabályai

Nem véletlen, hogy a gyógyszerek nagy része csak orvosi vényre adható ki. Nem mindegy ugyanis, hogy egy adott hatóanyag milyen formában jut be a szervezetbe, illetve nagyon fontos az adagolás módjának szakszerű meghatározása is: az orvos által előírt alkalmakkor, a megadott mennyiséget a megadott módon kell bevenni. A gyógyszerszedés szabályai>>

A magyar gyógyszercégek 2012-ben is igen jelentős összeget, 62 milliárd forintot fordítottak kutatás-fejlesztésre, amely a teljes hazai kutatás-fejlesztés közel 18 százalékát adta. A gyógyszergyárak beruházásai nagymértékben hozzájárulnak a gazdaság élénküléséhez, a főként a környező megyékben, régiókban megvalósított fejlesztésekre a gyógyszeripar több mint 80 milliárd forintot fordított.

A magyar gyógyszergyárakban több mint 13.600 embert foglalkoztatnak, több mint kétezer embert a kutatás-fejlesztés területén. A közvetlenül a gyógyszercégek alkalmazásában állókon kívül több ezer további munkahely létrejöttéhez és megtartásához járulnak hozzá. Az arányok szemléltetésére: minden 10 olyan munkahelyhez, amely a gyógyszervállalatoknál létesül, 23 további állás kapcsolódik, főként a beszállítás, a kereskedés és az értékesítés területén.

A magyar gyógyszergyártás történetéről

A magyar gyógyszergyártás jelene, nemzetgazdasági szerepe és súlya hosszú évtizedek sikereinek eredményeként jött létre. Egészen az 1800-as évek végére, az 1900-as évek elejére nyúlik vissza, amikor azok a mai napig ható, áttörést hozó felfedezések történtek, amelyeknek köszönhetően jó minőségben és nagy mennyiségben lehet létrehozni gyógyszert.

A magyar gyógyszergyártás sikeréhez olyan nagyhírű tudósokjárultak hozzá, mint Szent-Györgyi Albert és Földi Zoltán, akiknek a C-vitamin felfedezését, illetve gyártásának kidolgozását köszönhetjük. Magyarország az úttörő felfedezéseknek és az újító technológiák alkalmazásának köszönhetően az elsők között kapcsolódott be a gyógyszergyártásba, és vált néhány évtized alatt gyógyszergyártó nagyhatalommá.

Olyannyira, hogy az 1920-as évekre Magyarország a világon az ötödik legnagyobb gyógyszerelőállító állammá vált. Kiemelkedő szerepét mind a két világháború, mind a szocializmus, mind a rendszerváltás időszakában sikerült megőriznie. A magyar gyógyszergyárak jelenleg a világ közel száz országába szállítják készítményeiket, és betegek tízmilliói gyógyulnak magyar gyógyszerrel.

Magyar gyógyszer

(WEBBeteg - Szondi Réka, újságíró )

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Fejfájás Fejfájás

Különböző életkorok jellemző fejfájástípusai.

Diabétesz Diabétesz

Kinek, mikor ajánlott ellenőriztetni a vércukorértékeit?

A Listeria a hűtőben jobban túlél...

A sajtok tárolásával kapcsolatos élelmiszerbiztonsági kutatás szerint a Listeria baktérium alacsony hőmérsékleten jobban túlél, mint...

Megküzdés a krónikus fáradtsággal...

A krónikus fájdalom és a krónikus fáradtság nagymértékben rombolja az életminőséget, ezért fontos önsegítő tippek által is lehetőséget...

Hogyan lesz egy ötletből gyógyszer?

Gondoljunk csak bele: vajon hogyan kerül egy gyógyszer az asztalunkra? Milyen folyamatokon kell végigmennie, hogy egy ötletből gyógyszer legyen?

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.