• Húzóágazat a magyar gyógyszeripar

    Szerző: WEBBeteg - Szondi Réka, újságíró

    Nem véletlenül köt a magyar állam stratégiai megállapodást a legnagyobb magyar gyógyszergyártó vállalatokkal, azok ugyanis jelentős mértékben járulnak hozzá a nemzeti jövedelemhez. A magyar gyógyszergyárak 2012-ben több mint 68 milliárd forintot fizettek be az államnak, és több mint 13 ezer embert foglalkoztattak Magyarországon.

    Gyógyszerkereső a WEBBetegen


    Gyógyszerek betegtájékoztatója és egyéb adatai a WEBBeteg egészségportál gyógyszerkeresőjében. Gyógyszer adatbázis valamennyi vényköteles és vény nélkül kapható gyógyszerről. Gyógyszerkereső>>

    A magyar gyógyszeripar kulcsfontosságú szerepet tölt be az ország nemzeti jövedelmének megteremtésében, exportjában, valamint a hazai egészségügyi ellátásban.

    A gyógyszeripar gazdasági szerepe

    A magyar gazdaság egyik legfontosabb iparágának szereplői 2012-ben összesen több mint 1155 milliárd forintot állítottak elő, ezzel a hazai bruttó hozzáadott érték közel 5 százalékát adták. A bruttó hozzáadott érték (GVA) igen fontos, nemzetközileg elismert mérőszám: az adott ország gazdasági teljesítményét mutatja, és a GDP számításának alapját képezi.

    Hazánkban minden második doboz gyógyszer hazai gyártóhelyekről kerül ki, de még nagyobb sikereket könyvelhetnek el a magyar gyógyszergyárak az export terén. A Magyarországon termelő gyógyszercégek közel száz országba szállítanak termékeket, és bevételeiknek több mint négyötöde külföldről származik. Ráadásul exporttevékenységüket folyamatosan bővítik, aminek köszönhetően évről évre több bevétel érkezik külföldről.

    Hirdetés

    Beruházások

    Ön betartja? A gyógyszerszedés szabályai


    Nem véletlen, hogy a gyógyszerek nagy része csak orvosi vényre adható ki. Nem mindegy ugyanis, hogy egy adott hatóanyag milyen formában jut be a szervezetbe, illetve nagyon fontos az adagolás módjának szakszerű meghatározása is: az orvos által előírt alkalmakkor, a megadott mennyiséget a megadott módon kell bevenni. A gyógyszerszedés szabályai>>

    A magyar gyógyszercégek 2012-ben is igen jelentős összeget, 62 milliárd forintot fordítottak kutatás-fejlesztésre, amely a teljes hazai kutatás-fejlesztés közel 18 százalékát adta. A gyógyszergyárak beruházásai nagymértékben hozzájárulnak a gazdaság élénküléséhez, a főként a környező megyékben, régiókban megvalósított fejlesztésekre a gyógyszeripar több mint 80 milliárd forintot fordított.

    A magyar gyógyszergyárakban több mint 13.600 embert foglalkoztatnak, több mint kétezer embert a kutatás-fejlesztés területén. A közvetlenül a gyógyszercégek alkalmazásában állókon kívül több ezer további munkahely létrejöttéhez és megtartásához járulnak hozzá. Az arányok szemléltetésére: minden 10 olyan munkahelyhez, amely a gyógyszervállalatoknál létesül, 23 további állás kapcsolódik, főként a beszállítás, a kereskedés és az értékesítés területén.

    A magyar gyógyszergyártás történetéről

    A magyar gyógyszergyártás jelene, nemzetgazdasági szerepe és súlya hosszú évtizedek sikereinek eredményeként jött létre. Egészen az 1800-as évek végére, az 1900-as évek elejére nyúlik vissza, amikor azok a mai napig ható, áttörést hozó felfedezések történtek, amelyeknek köszönhetően jó minőségben és nagy mennyiségben lehet létrehozni gyógyszert.

    A magyar gyógyszergyártás sikeréhez olyan nagyhírű tudósokjárultak hozzá, mint Szent-Györgyi Albert és Földi Zoltán, akiknek a C-vitamin felfedezését, illetve gyártásának kidolgozását köszönhetjük. Magyarország az úttörő felfedezéseknek és az újító technológiák alkalmazásának köszönhetően az elsők között kapcsolódott be a gyógyszergyártásba, és vált néhány évtized alatt gyógyszergyártó nagyhatalommá.

    Olyannyira, hogy az 1920-as évekre Magyarország a világon az ötödik legnagyobb gyógyszerelőállító állammá vált. Kiemelkedő szerepét mind a két világháború, mind a szocializmus, mind a rendszerváltás időszakában sikerült megőriznie. A magyar gyógyszergyárak jelenleg a világ közel száz országába szállítják készítményeiket, és betegek tízmilliói gyógyulnak magyar gyógyszerrel.

    Magyar gyógyszer


    (WEBBeteg - Szondi Réka, újságíró )

     

    Módosítva: 2014.02.21 11:17, Megjelenés: 2014.02.21 11:17
   • Nyomtatás
   • Cikkajánló

    Tudásteszt

    Tudásteszt

    WEBBeteg

    Ön mennyit tud a vitaminhiány tüneteiről? Tesztelje tudását!

    Szürkehályog-műtét

    Szürkehályog-műtét

    Szponzorált tartalom

    Fájdalommentesen kezelhető a szürke hályog és visszaállítható a látásélesség. (x)

    Ezért fázékonyabbak a nők, mint a férfiak

    A lakásban hosszú melegítőben és pulóverben lévő hölgy mellett kényelmesen megfér a pólós és rövid nadrágos férfi. Ha ismerős a kép, nem meglepő, már tudományos magyarázat is van arra, hogy miért fáznak jobban a nők.

    A kézmosás fontos: Hogyan mossuk helyesen?

    A rendszeres kézmosással csökkenthetjük az olyan fertőző betegségek esélyét, mint amilyen a nátha, az influenza és a hasmenés. Nem elég azonban a rendszeres kézmosás. Nagyon sokan nem használnak szappant, vagy túl rövid ideg mossák a kezüket.

    Hogyan lesz egy ötletből gyógyszer?

    Gondoljunk csak bele: vajon hogyan kerül egy gyógyszer az asztalunkra? Milyen folyamatokon kell végigmennie, hogy egy ötletből gyógyszer legyen?

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.