Orvosok karácsonya - Dr. Rosivall László kutatóorvos

szerző: Tóth András, újságíró - WEBBeteg
megjelent:

Minden karácsonynak más és más a hangulata - véli dr. Rosivall László kutatóorvos, az MTA doktora, aki kiemelte: még szervezetünk ellenálló képessége is függ attól, milyenek a kötelékeink, a családi viszonyok.

Ez az ünnep sem független a nagyvilágtól, amelynek zaja gyakran bántja a lelkünket - mondja dr. Rosivall László, a Semmelweis Egyetem ÁOK Kórélettani Intézet igazgatója, akinek március 8. egy igen izgalmas nap volt 2012-ben.

A Nemzetközi Nőnapon iker unokája született, egy fiú és egy leány, valamint ezen a napon kapott értesítést arról, hogy elismerik Széchenyi-díjjal. A veseműködés és a vérnyomás-szabályozás élet- és kórélettana terén végzett tudományos munkássága, gyógyító, kutató, oktató és nemzetközi szakmai-közéleti tevékenysége elismeréseként vehette át az elismerést. És még egy kötődés ehhez a különleges márciusi időponthoz: a Világ Vese napja, amely az ő kezdeményezésére született. 2007 óta minden év március második csütörtökén rendezik meg e fontos napot, hogy felhívják a figyelmet a betegségre, a megelőzés fontosságára.

RosivallRosivall professzor elmondta azt is, hogy náluk a szenteste a szűk családé, december 26-án azonban gyermekkora óta összejön a nagycsalád, együtt vannak a rokonok, a testvérek, az unokatestvérek, az unokák és azok a barátok is, akik egyébként egyedül töltenék az ünnepet.

Orvosként is hiszem, hogy szeretet nélkül ugyan lehet élni, de nem érdemes. "Az igazi, az önzetlen, a boldogító szeretetet, amely nem kéri a magáét, amely türelmes és megbocsátó, otthon a családban lehet megtanulni. A boldogulás és boldogság alapja a család, nélküle nehezebben megy minden az életben. Még szervezetünk ellenálló képessége is függ attól, milyenek a kötelékeink, a családi és baráti kapcsolataink, az életmódunk. Ez utóbbi sokkal tágabb értelmű, mint a táplálkozás és a mozgás. Az életünk nagyobb részét a családunkon kívül töltjük, de a társadalmi közeg is családok összessége."

Az egészségünk megőrzésében nem csak az orvos a fontos, hanem az össztársadalmi viselkedés, a szemlélet is – teszi hozzá a professzor.

A nevéhez kapcsolódik

Az alapfokú jelnyelvi kommunikáció elsajátításával az érdeklődő orvostanhallgatók megtanulnak különbséget tenni abban is, hogy a beteg nem értelmileg sérült, hanem siket. Ezzel is hozzá kívánunk járulni a siket és a nem siket betegek ellátása közötti különbség felszámolásához, az esélyegyenlőséghez – hangsúlyozta prof. dr. Rosivall László, a Semmelweis Egyetem Kórélettani Intézet igazgatója, aki elindította az oktatást és annak kreditpontos akkreditációját az intézményben.

Az orvos-siket beteg kommunikáció akadálymentesítése segíti a hatékony együttműködést, a bizalmi kapcsolat kialakulását, a gyógyítást és a gyógyulást. A hallgatók maguk is közreműködhetnek a tananyagfejlesztésben, amelynek célja a különböző orvosi szakterületek speciális jeleinek létrehozása.

(WEBBeteg - Tóth András, újságíró)

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.