Orvosok karácsonya: Dr. Dank Magdolna onkológus

szerző: Tóth András, újságíró - WEBBeteg
megjelent:

Az idei karácsony még különlegesebb a számára, az év pedig hozott a részére egy igen méltó elismerést, Az év onkológusa lett. Dr. Dank Magdolnával, a Semmelweis Egyetem ÁOK Radiológiai és Onkoterápiás Klinika osztályvezető egyetemi docensével beszélgettem.

Mit jelent az Ön számára a karácsony? Miben más az idei ünnep?

A karácsony a család ünnepe, a legintimebb és a legmeghittebb ünnepe az évnek. A béke és a mindennapos rohanásban a megállás, a megnyugvás időszaka. Az idei még kiemeltebb, még különösebb, hiszen karácsony előtt pár nappal ünnepeltük a mamám 70. születésnapját, együtt voltunk a családdal és a barátokkal. A születésnap megszervezése nagyon izgalmas dolog volt, jó érzés örömöt okozni valakinek, aki nagyon sokat tett és tesz a családjáért.

Mi kerül az ünnepi asztalra?

Dr. Dank Magdolna A szentestét hagyományosan a szüleimmel töltjük. "Szakácsművészetemet” az első napon mutatom be, hagyományosan libacomb, párolt káposzta és krumplipüré kerül az ünnepi asztalra, és mivel nem tudok mákos és diós bejglit sütni, a barátnőm segít nekem - ő nagy mestere a tradicionális sütemények elkészítésének.

Az ünneplés jó alkalom arra is, hogy megálljunk egy picit és visszatekintsünk. Milyen évet zárt?

Az év a nagy változásokat hozta, 2013-at az alkalmazkodás jellemezte az új helyzethez. A Semmelweis Egyetem a Korányi projekt keretében nagyszabású fejlesztésbe kezdett, új betegellátó épületet és központi diagnosztikát hoznak létre. A fejlesztés költözésekkel is járt, így a mi onkológiai egységünk is áttelepült. Nem volt könnyű megszervezni a költözést úgy, hogy közben a betegellátás is folyamatos maradjon. Mára már belaktuk az új helyünket, ahol tágasabb betegváró létesült, átadtak egy nagy étkezőt, ahol betegrendezvényeket is tudunk tartani. Több helyünk van, ami a betegellátás szempontjából is fontos. Itt köszönöm meg minden munkatársamnak azt a sok munkát, amivel az átálláshoz hozzájárultak. Úgy gondolom, a nehézség, az átállás még jobban összehozta a csapatot, akár csapatépítő tréningnek is tekinthetjük ezt az időszakot.

Emellett nagyon büszke vagyok a TDK hallgatóimra és a PhD hallgatóimra is, akik versenyeket nyertek itthon és külföldön egyaránt, valamint a megjelent publikációik is büszkeséggel töltenek el. Jó látni a jövő generáció fejlődését.

Az Év onkológusa

A Magyar Rákellenes Liga minden évben pályázatot hirdet “Az év onkológusa – az én orvosom” címmel. Idén ön kapta a legtöbb szavazatot. Ez nem szakmai elismerés, hanem - ha nevezhetjük így - egy igen fontos közönségdíj.

Pontosan. Mindenféle érdektől mentes elismerés, amely mögött szeretet van. Őszinte örömmel vettem át az emlékérmet, amely az irodámban van kitéve. Mindenki látja, ezt a díjat ugyanis nem én érdemeltem ki egyszemélyben, hanem az a csapat, amely az osztályon dolgozik. 27 munkatárs tagja a stábnak, ebben vannak orvosok, nővérek, PhD hallgatók, adminisztrátorok, valamint takarítónők és karbantartó.

Olvassa el a teljes interjút

(WEBBeteg - Tóth András, újságíró)

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.