• Két hónap a hó alatt: Túl lehet élni?

    WEBBeteg - Dr. Csuth Ágnes, családorvos
    Szerző: WEBBeteg - Dr. Csuth Ágnes, családorvos

    Egy svéd férfi a hírek szerint két hónapot töltött étel nélkül, hó alá ragadva az autójában, de túlélte. A WEBBeteg.hu Dr. Csuth Ágnes családorvost kérdezte, hogy orvosi szemszögből, hogyan lehetséges ez.

    A napokban számos hírt hallottunk arról, hogy az itthon tomboló mínusz 10-15 Celsius fokos hidegben saját házukban halálra fagytak idős emberek, ezzel szemben tegnap a hírek egy autójába szorult svéd férfiról tudósítottak, aki két hónapot élt túl autójába szorulva az Északi-sarkkör közelében.

    Hirdetés

    Egyes vélemények szerint hibernálódott állapotba került, és így élte túl a mínusz harminc fokos hideget autójában. Lehetséges ez? Az emberek nem képesek olyan mértékű hibernálódásra mint egyéb állati szervezetek a tél során. Bár, ha hűl a testhőmérséklet, akkor az anyagcsere is lelassul, de ilyen módon ennyi ideig túlélni a zord körülményeket nem valószínű, hogy lehet.

    Kiváló hőszigetelő a hó

    Két hónapig élt az autóban a férfiInkább az állhat a háttérben, hogy meleg ruhában látott útnak a férfi, ráadásul nála volt egy meleg hálózsák, a hó pedig kiváló hőszigetelőként szolgált, mely az autót befedte. Gondoljunk csak a hő alatt áttelelő növényekre a föld alatt, ilyen esetben nem mínusz fokokról, csak nulla fok körüli hőmérsékletről beszélünk. A hóval fedett autó szigetelve volt a hó által, és mint egy igluban, úgy vészelte át a kritikus két hónapot. A katasztrófát túlélt férfi folyadékszükséglete a hóléből meg volt oldva, étel nélkül pedig több hétig-hónapig is bírja az emberi szervezet, főleg, ha jelentősebb mennyiségű bőr alatti zsírszövetet raktároz energiaforrásként, és nincs komolyabb alapbetegsége.                                        

    Összességében az a véleményem, hogy a svéd férfi esete igen szerencsés eset, mely nagyon ritkán fordul elő. A téli hidegben útnak indulóknak azt tanácsolom, hogy ne csak meleg ruhát, hálózsákot vigyenek magukkal, hanem az utazásról értesítsék ismerőseiket is, így ha elakadnak a téli hidegben, hamarabb a keresésükre indulhatnak - tanácsolta Dr. Csuth Ágnes családorvos, a WEBBeteg.hu orvosszakértője.

    A hideg időjárás egészségügyi veszélyei


    Vajon milyen lesz az idő, figyeljük az időjárás jelentést, és úgy gondoljuk az a legfontosabb, hogy hány fok lesz. Pedig ez csak egy tényező, és sok más dolog is befolyásolja, hogy fázunk vagy sem. A hőindex a páratartalmat és a harmatpontot is figyelembe veszi, a hőérzet tekintettel van a szélsebességre. A hideg időjárás egészségügyi veszélyei >>

    (WEBBeteg - Dr. Csuth Ágnes családorvos)

    Legutóbb frissült: 2012.02.20 14:51
    • WEBBeteg.hu
   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.