Két hónap a hó alatt: Túl lehet élni?

Dr. Csuth Ágnes
szerző: Dr. Csuth Ágnes, családorvos - WEBBeteg
megjelent:

Egy svéd férfi a hírek szerint két hónapot töltött étel nélkül, hó alá rekedve az autójában, de túlélte. A WEBBeteg.hu Dr. Csuth Ágnes családorvost kérdezte, hogy orvosi szemszögből hogyan lehetséges ez.

A napokban számos hírt hallottunk arról, hogy az itthon tomboló mínusz 10-15 Celsius-fokos hidegben saját házukban halálra fagytak idős emberek, ezzel szemben tegnap a hírek egy autójában rekedt svéd férfiról tudósítottak, aki két hónapot élt túl autójába rekedve az Északi-sarkkör közelében.

Egyes vélemények szerint hibernálódott állapotba került, és így élte túl a mínusz harminc fokos hideget autójában. Lehetséges ez? Az emberek nem képesek olyan mértékű hibernálódásra, mint bizonyos állatok a tél során. Bár, ha hűl a testhőmérséklet, akkor az anyagcsere is lelassul, de ilyen módon ennyi ideig túlélni a zord körülményeket nem valószínű, hogy lehet.

Kiváló hőszigetelő a hó

Két hónapig élt az autóban a férfiInkább az állhat a háttérben, hogy meleg ruhában látott útnak a férfi, ráadásul nála volt egy meleg hálózsák, a hó pedig kiváló hőszigetelőként szolgált, mely az autót befedte. Gondoljunk csak a hő alatt áttelelő növényekre a föld alatt, ilyen esetben nem mínusz fokokról, csak nulla fok körüli hőmérsékletről beszélünk. A hóval fedett autó szigetelve volt a hó által, és mint egy igluban, úgy vészelte át a kritikus két hónapot. A katasztrófát túlélt férfi folyadékszükséglete a hóléből meg volt oldva, étel nélkül pedig több hétig-hónapig is bírja az emberi szervezet, főleg, ha jelentősebb mennyiségű bőr alatti zsírszövetet raktároz energiaforrásként, és nincs komolyabb alapbetegsége.

Összességében az a véleményem, hogy a svéd férfi esete igen szerencsés eset, mely nagyon ritkán fordul elő. A téli hidegben útnak indulóknak amellett, hogy meleg ruhát, hálózsákot vigyenek magukkal, még azt is tanácsolom, hogy az utazásról mindenképpen értesítsék ismerőseiket is, így ha elakadnak a téli hidegben, hamarabb a keresésükre indulhatnak - tanácsolta Dr. Csuth Ágnes családorvos, a WEBBeteg.hu orvosszakértője.

A hideg időjárás egészségügyi veszélyei

Vajon milyen lesz az idő, figyeljük az időjárás jelentést, és úgy gondoljuk az a legfontosabb, hogy hány fok lesz. Pedig ez csak egy tényező, és sok más dolog is befolyásolja, hogy fázunk vagy sem. A hőindex a páratartalmat és a harmatpontot is figyelembe veszi, a hőérzet tekintettel van a szélsebességre. A hideg időjárás egészségügyi veszélyei

(WEBBeteg - Dr. Csuth Ágnes családorvos)

Cikkajánló

Szürke hályog
Szürke hályog

A C-vitamin segíthet és árthat is.

Fáradékonyság
Fáradékonyság

Legtöbbször az életmódból fakadó okai vannak.

WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
WEBBeteg - Dr. Szanyi Andrea, belgyógyász, háziorvos, geriáter
WEBBeteg - Dr. Antalffy Katalin Anita
WEBBeteg - Dr. Ács Gábor, oxyológus †
WEBBeteg - Dr. Soltész Annamária, általános orvos, Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.