Ha kávéval indul a nap: Egészségügyi hatások

WEBBeteg
megjelent:

Egy, az American Journal of Clinical Nutrition című szaklapban megjelent kutatás szerint nincs kapcsolat a napi kávéfogyasztás és a magas vérnyomás kialakulása között.

A korábbi kutatások során a tudósok csak nagyon kevés ideig (kevesebb, mint 85 napig) kísérték figyelemmel a résztvevők életvitelét, ezért kapcsolhatták össze a magas vérnyomást a kávéfogyasztással.

Zhenzhen Zhang (Michigan Állami Egyetem) és kollegái szisztematikusan átvizsgálták és meta-analizálták a korábbi kutatási eredményeket. Vizsgálataik során elektronikus adatbázisokat (MEDLINE, EMBASE, Agricola, Cochrane Library) és hat korábbi kutatási anyagot is megvizsgáltak. Egyes kutatások során a tudósok akár 33 éven keresztül is figyelemmel kísérték a kávéfogyasztók egészségi állapotát.

Napi egy-két csésze kávé nem árt

A mostani kutatásban így összesen 172 567 önkéntes adatait vizsgálták meg, akik közül 37 135-nél alakult ki magas vérnyomás betegség. Ezek alapján megállapították, hogy a magas vérnyomás kialakulásának relatív veszélye a napi 1-3 csésze (1 csésze: 237 milliliter) kávét fogyasztóknál 1,09, a 3-5 csészét fogyasztóknál 1,07, az öt csészénél többet fogyasztóknál pedig 1,08. Ezek alapján a magas vérnyomás kialakulásának esélye azoknál a legmagasabb, akik a legkevesebb kávét fogyasztják.

A kutatók szerint a vizsgálatnak természetesen vannak vitatható aspektusai, elsősorban az olyan tényezőknek köszönhetően, mint az elfogyasztott kávé erőssége, a koffeines/koffeinmentes kávé aránya, valamint az adagok eltérő mérete.

(WEBBeteg)

Cikkajánló

Penészes élelmiszer
Penészes élelmiszer

Mi bajunk lehet, ha ettünk belőle?

Alacsony vagyok
Alacsony vagyok

Ha ez zavar, alkalmazható növekedési hormon?

WEBBeteg - Dr. Tóth Sára Rebeka, belgyógyász
WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
WEBBeteg - Dr. Németh Ágnes
WEBBeteg - Dr. Bene Orsolya, kardiológus
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.