Éttermi ételek - Ön tudja mit eszik?

Szerző: Medipress
Megjelent: 2011.04.21

Vajon, amikor étterembe megyünk, tisztában vagyunk vele, mit is eszünk valójában? Hiszen a séfek mindent megtesznek annak érdekében, hogy minél ínycsiklandozóbb és minél látványosabb ételkölteményeket tegyenek elénk, de törődnek-e az egészségünkkel is?

Hogy mitől olyan finomak az éttermi ételek? Elsősorban két összetevőtől: a zsírtól és a tól!

Az étteremláncok kötelesek feltüntetni különböző fogásaik kalóriatartalmát, és a legnagyobb meglepetést nem is a közismerten hizlaló ételek okozzák, hanem azok a saláták, amelyekről azt gondolnánk, biztos nem árthatnak. Az alábbiakban néhány jó tanácsot adunk arra nézve, hogyan olvassunk az étlapok sorai között.

Mindenekelőtt, figyeljünk oda, ha az ételek előtt olyan jelzők szerepelnek, mint ropogós, krémes, serpenyőben sült, konfitált, vagy mártással kínált.

Kerüljük a magas zsírtartalmú ételeket, például a kolbászt, disznóhúst, kacsát, vöröst húst, ha pedig steaket rendelünk, lehetőleg T-bone steaket vagy hátszínt válasszunk.

A húsételek közül a grillezett, párolt, főtt vagy roston sült változatot rendeljük. A hal és a tengeri ételek általában jó választások, de köretként sült krumpli helyett zöldséggel fogyasszuk.

Ha gyorsétterembe megyünk, semmi mentségünk nem lehet arra nézve, hogy nem tudjuk, mennyi kalóriát fogyasztunk, mivel ott minden esetben feltüntetik az ételek mellett ezt az adatot is.

Végül, az is hasznos lehet, ha előre eldöntjük, hogy a kihozott adagnak csak a felét esszük meg, a másik felét hazavisszük holnap ebédre vagy kipróbáljuk, hogy csupán előételt vagy köretet rendelünk főételként.

Olajban sült ételek
Az akrilamid nem más, mint egy olyan vegyület, mely bizonyos főzési folyamatok (főként magas hőmérsékleten történő, illetve olajban sütés esetén) során kerül az ételbe. Nagy mennyiségben található a sült krumpliban, chipsekben, egyes süteményekben, és növeli a veserák kockázatát, különösen a dohányosok esetében. Az olajban sült ételek növelik a rák kockázatát>>

Medipress

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Fűtési szezon Fűtési szezon

Évente legalább egyszer mindenki ellenőriztesse a fűtőeszközét!

A túlhajszoltság átka A túlhajszoltság átka

Potenciagondokkal is szembesülhetnek a stresszes életmódú férfiak. (x)

Adj vért a légimentőkkel, hogy...

Immár 2. alkalommal indít rendhagyó közösségi véradókampányát a Magyarországi Légimentésért Alapítvány a Magyar Légimentő Nonprofit Kft.-vel...

Az egészségünknek sem mindegy...

Nem is gondolunk bele, hogy egy falfesték kiválasztása milyen jelentőséggel bír. Azon túl ugyanis, hogy jól fedjen, legyen kopásálló és...

A sófogyasztás és a magas...

A hazánkban népbetegségnek számító magas vérnyomás (hipertónia) kialakulásában nem csupán a genetikának van szerepe, hanem többek között a...

Tévhitek és tények a sóbevitelről...

A nátriumból és kloridból álló só kis mennyiségben elengedhetetlen a folyadék- és ásványianyag-egyensúly fenntartásához. Az ajánlások szerint...

Alkalmazás segíti az éttermeket az...

Az allergia típusai között az ételallergia is azok közé tartozik, amely egyre több embert érint, ezért a probléma megoldásának, kezelésének...

Ne hagyja otthon cukorbetegségét!

Ahhoz, hogy átadhassuk magunkat a nyaralás örömének, néhány dolgot érdemes átgondolni. Az utazásnak nemcsak örömtelinek kell lennie, hanem...

Éttermi táplálkozás...

A boltok polcain egyre több termékkel találkozhatunk ami gluténmentes, cukormentes, illetve laktózmentes jelöléssel van ellátva.

Sófogyasztási szokások: Kóstolás...

Egy kutatás, melyet a Nemzetközi Táplálkozástudományi Szövetség (IUNS) és az Unilever tudósai vezettek, globálisan tekinti át a sófogyasztási...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.