A zajterhelés súlyos következménye

MTI
megjelent:

Sokan mondták már, hogy olyan zajos utcában élnek, hogy a lárma miatt előbb-utóbb megüti őket a guta; most a világ első tudományos tanulmánya is azt bizonyítja, hogy a veszély valódi. Dán kutatók vizsgálatának eredményeit az Európai Szívgyógyász Társaság folyóirata közölte.

Mette Sorensen és munkacsoportja azt mérte fel, hogy a Dániában lakó embereket milyen mértékben zavarja az utcai lárma úgy, hogy az végül már agyi katasztrófához vezet.

Az országban évtizedek óta folyik egy hatalmas tanulmány annak tisztázására, hogy a rosszindulatú daganatok és a táplálkozás különböző tényezői milyen mértékben függnek össze. Több százezer dán felnőtt sorsát követik ennek kapcsán és ez más megfigyelésekre is lehetőséget ad: például arra, hogy a közvetlen lakhely és az ottani zajszint között van-e olyan egészségügyi kapcsolat, amely miatt azon a területen ritkább vagy gyakoribb az agyi katasztrófa.

A megnövekedett zaj főleg az idősebbeket veszélyezteti

Ebbe a résztanulmányba 57 053 felnőttet vontak be, akik valamennyien az országban születtek, 50-64 éves korukban kitöltötték az igen részletes kérdőívet, mely életmódjukról, táplálkozásukról szólt, alapos vizsgálatok történtek és a pontos lakcímüket is megadták. A vizsgálók azt az egész országra vonatkozó zajmérési adatrendszert használták, amely Dániában mindenütt rendszeresen rögzíti a zajszintet.

A vizsgálók még arra is figyeltek, hogy fülünk és idegrendszerünk másképp érzékeli, értékeli az autók és a repülőgépek zaját, vagy a vonatokét, tehát az átlagos zajszinten kívül a résztvevők lakhelyétől függően ezt is értékelték. Követték az esetleges lakhelyváltoztatások zajbeli következményeit is 1993-2006 között. A vizsgálat résztvevőinek 17 százalékát sújtotta 60 decibelnél nagyobb vonatzaj és egy százalék élt 55 decibelnél nagyobb repülőgéplármában.

A teljes csoportra vonatkozólag minden tíz decibellel magasabb zajszint 14 százalékkal növelte az agyi katasztrófa gyakoriságát. A 64 évnél idősebbek esetében a zajszint tíz decibelnyi növekedése 24 százalékkal emelte a szélütés kockázatát. A család idősebb tagjait tehát ajánlott a lakás legcsöndesebb részén elhelyezni.

Mekkora zajterhelésnek van Ön kitéve?

Ön tudja, hogy egy átlagos napon mekkora zajszintnek van kitéve, és hogy annak milyen élettani hatásai, következményei lehetnek egészségére? Most mindezt megtudhatja! Zajterhelés teszt>>

(MTI)

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.