• A zajterhelés súlyos következménye

    Szerző: MTI

    Sokan mondták már, hogy olyan zajos utcában élnek, hogy a lárma miatt előbb-utóbb megüti őket a guta; most a világ első tudományos tanulmánya is azt bizonyítja, hogy a veszély valódi. Dán kutatók vizsgálatának eredményeit az Európai Szívgyógyász Társaság folyóirata közölte.

    Mette Sorensen és munkacsoportja azt mérte fel, hogy a Dániában lakó embereket milyen mértékben zavarja az utcai lárma úgy, hogy az végül már agyi katasztrófához vezet.

    Az országban évtizedek óta folyik egy hatalmas tanulmány annak tisztázására, hogy a rosszindulatú daganatok és a táplálkozás különböző tényezői milyen mértékben függnek össze. Több százezer dán felnőtt sorsát követik ennek kapcsán és ez más megfigyelésekre is lehetőséget ad: például arra, hogy a közvetlen lakhely és az ottani zajszint között van-e olyan egészségügyi kapcsolat, amely miatt azon a területen ritkább vagy gyakoribb az agyi katasztrófa.

    Hirdetés

    A megnövekedett zaj főleg az idősebbeket veszélyezteti

    Ebbe a résztanulmányba 57 053 felnőttet vontak be, akik valamennyien az országban születtek, 50-64 éves korukban kitöltötték az igen részletes kérdőívet, mely életmódjukról, táplálkozásukról szólt, alapos vizsgálatok történtek és a pontos lakcímüket is megadták. A vizsgálók azt az egész országra vonatkozó zajmérési adatrendszert használták, amely Dániában mindenütt rendszeresen rögzíti a zajszintet.

    A vizsgálók még arra is figyeltek, hogy fülünk és idegrendszerünk másképp érzékeli, értékeli az autók és a repülőgépek zaját, vagy a vonatokét, tehát az átlagos zajszinten kívül a résztvevők lakhelyétől függően ezt is értékelték. Követték az esetleges lakhelyváltoztatások zajbeli következményeit is 1993-2006 között. A vizsgálat résztvevőinek 17 százalékát sújtotta 60 decibelnél nagyobb vonatzaj és egy százalék élt 55 decibelnél nagyobb repülőgéplármában.

    A teljes csoportra vonatkozólag minden tíz decibellel magasabb zajszint 14 százalékkal növelte az agyi katasztrófa gyakoriságát. A 64 évnél idősebbek esetében a zajszint tíz decibelnyi növekedése 24 százalékkal emelte a szélütés kockázatát. A család idősebb tagjait tehát ajánlott a lakás legcsöndesebb részén elhelyezni.

    Mekkora zajterhelésnek van Ön kitéve?


    Ön tudja, hogy egy átlagos napon mekkora zajszintnek van kitéve, és hogy annak milyen élettani hatásai, következményei lehetnek egészségére? Most mindezt megtudhatja! Zajterhelés teszt>>

    (MTI)

    Módosítva: 2011.04.06 18:37, Megjelenés: 2011.04.06 18:37
   • Cikkajánló

    Fáradékonyság

    Fáradékonyság

    Dr. Antalffy Katalin Anita

    A fáradékonyság hátterében különböző okok állhatnak. Mik lehetnek ezek?

    Száraz, hámló bőr

    Száraz, hámló bőr

    Dr. Lesznyák Judit

    Mik lehetnek az okok? Mit tehetünk a bőrszárazság megelőzéséért, kezeléséért?

    Egy az Egészség Program - One Health Commission

    Ki ne tudná, hogy az emberi faj csak egyike a Földön élő számtalan élőlénynek? Az sem vitatható, hogy létünk és fennmaradásunk környezetünk függvénye. Az emberiség története mégis az uralkodásról szól: a népek, civilizációk harcai, a küzdelem a természet erőivel, a környezet gátlástalan átalakítása és kizsákmányolása átmeneti győzelmeket hozhat ugyan, de nagy árat fizetünk érte.

    Mindig fáradt? - A 7 leggyakoribb ok

    Ha sokszor elgondolkozik azon, vajon miért olyan fáradt mindig, nincs egyedül. Felmérések szerint minden öt megkérdezettből kettő érzi magát a hét nagy részében fáradtnak, és minden harmadik ember alváshiánnyal küzd.

    Mekkora zajterhelésnek van Ön kitéve?

    Ön tudja, hogy egy átlagos napon mekkora zajszintnek van kitéve, és hogy annak milyen élettani hatásai, következményei lehetnek egészségére? Most mindezt megtudhatja!

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.