A stressz hatása a bélflórára, immunrendszerre - Kutatás

Medipress
megjelent:

A stressz megváltoztathatja a természetes bélbaktériumok egyensúlyát - a Brain, Behavior, and Immunity szaklapban közzétett kutatás szerint.

Ezek a baktériumok befolyásolják az immunműködést, ami megmagyarázhatja, miért akadályozza a stressz az immunválaszt – nyilatkozta a kutatást vezető Michael Bailey.

Az Ohiói Állami Egyetem kutatói szerint a stressz behatása a bélbaktériumok összetételének, sokféleségének és számának változását eredményezi. A bélrendszerben lévő baktérium-közösségek sokfélesége csökken, a káros baktériumok, például a Clostridium baktériumok száma pedig megnő.

A stressz az immunitásunkat is befolyásolja

Ezek a változások jelentősen befolyásolhatják a fiziológiai működést – magyarázta Bailey. Amikor a kísérlet során antibiotikummal csökkentettük a bélbaktériumok számát, kiderült, hogy a stressz az immunrendszerre gyakorolt némely hatását meggátoltuk. Ez arra enged következtetni, hogy a stressz nem csak a bélbaktériumok mennyiségét változtatja meg a bélrendszerben, hanem ezek a változások az immunitásunkra is hatással vannak.

Ez az első arra utaló bizonyíték, hogy a bélrendszer mikroorganizmusai szerepet játszanak a természetes immunológiai stressz-válaszokban – állítja Monika Fleshner, a Colorado Egyetem professzora. A tanulmány azt a dinamikus kölcsönhatást fedi fel, amely a sokszoros fiziológiai rendszerek, így a bélrendszer mikrobiótája és az immunrendszer között zajlik.

Mivel a bélbaktériumokat olyan betegségekkel hozzák összefüggésbe, mint a gyulladásos bélbetegség, sőt az asztma, a kutatás jövőbeli célja annak meghatározása, vajon a bélbaktériumok változásai okozzák-e azt, hogy ezek a betegségek általában a stresszes időszakokban súlyosabbak.

Prebiotikumok, probiotikumok, szinbiotikumok

A bélflóra fő funkciója a kórokozókkal szembeni védelem, valamint az immunrendszer állandó készenléti szinten tartása. Ha a bélflóránk egyensúlya felborul, és a káros baktériumok száma megnő, célszerű probiotikumokat, prebiotikumokat alkamaznunk az egyensúly helyreállítása érdekében. Prebiotikumok, probiotikumok, szinbiotikumok

(Medipress)

Cikkajánló

Hogyan rombol a mindennapi stressz?

Dr. Borsi-Lieber Katalin
Stressz
A stressz különböző ingerek hatására az emberi szervezetben bekövetkező válaszreakció. A stresszbetegséget napjaink népbetegségének tartják, azonban már évezredekkel ezelőtt is ismert volt. Ilyen válaszreakciók alakultak ki őseink mindennapjaiban az élelem megszerzése kapcsán előforduló veszélyhelyzetek esetén.
Térdfájás
Térdfájás

Melyek a térdfájdalom leggyakoribb okai?

A baba neme
A baba neme

Befolyásolható-e a fogantatásnál?

WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta
WEBBeteg - Dr. Mélypatakiné Dr. Áfra Júlia, szakgyógyszerész
WEBBeteg - Dr. Németh Ágnes
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.