Alváshiány és anyagcserezavarok

Medipress
megjelent:

Fektessük le időben gyermekeinket! A kevés alvás megnöveli a gyermekkori túlsúly kialakulásának kockázatát. Ám ha hétvégén és ünnepnapokon bepótólják a hiányzó alvásidőt, azzal mérsékelhető a kockázat.

Keveset alaszanak a gyerekek?

„Az amerikai gyermekek nem alszanak eleget” véli a kutatás vezetője, Dr. David Gozal, aki a University of Chicago Gyermekkórházának (Comer Children's Hospital) vezetője. Egy héten át 308 gyermek alvási szokásait mérték fel, majd ezt összevetették a gyerekek BMI-jével (testtömegindexével), amely a gyerekek testsúlyából és testmagasságából számolt érték. A 4 és 10 év közötti gyermekek átlagsan nyolc órát aludtak éjszakánként, kevesebbet, mint az ajánlott átlagos 9,5-10 óra.

„Azok között a gyermekek között, aki eleget aludtak, a túlsúly, cukorbeteség és szív-érrendszeri megbetegedések kockázata alacsony volt. A kevés illetve rendszertelen alvás több, mint négyszeresre emelte a kövérség kockázatát” - írták a kutatók. Ugyanakkor megemelkedett a szív-érrendszeri megbetegedések és a kezdődő cukorbetegség kockázata is. Ha a gyerekek hétvégente pótólták az alvást, a kövérség és anyagcserezavarok kockázata csak 2,8-szeresére emelkedett. Gozal szerint korábbi felmérések már bizonyították a nem megfelelő alvás biológiai hatásait, mint például a magas vércukorszinteket illetve az édesség és magas zsírtartamú ételek utáni vágyat.

Az alvás hiánya és a kevés alvás a kövérségért is felelős

A kevés alvás a testsúlycsökkentést is megnehezíti. „ Az alvás az anyagcsere egyik fontos szabályozója. Ha nem alszunk eleget , nagyobb a kövérség kialakulásának kockázata, a szív-érrendszeri betegségek és más anyagcserebetegségek valószínűsége” - olvasható a cikkben. Különböző okok miatt alszanak keveset a gyermekek. A sűrű családi programok és az elektronikus média - a mobiltelefonok, számítógépek és a tv - mind az értékes alvásidőt rövidítik. Sajnos éjszaka egyre későbben fekszenek, reggel mégis a megszokott időben kell ébredni. A legjobb, ha gyermekeinket pontos alvási rendhez szoktatjuk.

„Korábbi tanulmányok is arra jutottak, hogy a nem megfelelő alvás a gyermekkori kövérség egyik rizikótényezőjének” - ért egyett Frederick J. Zimmerman a Los Angeles-i University of California munkatársa. A tudós szerint a kísérletek ismételten azt igazolták, hogy a nem kellő mennyiségű és minőségű alvásnak különböző anyagcserehatásai vannak. Ugyanakkor nem magyarázza, hogy miért függ össze a kövérség az alvással. Lehet, hogy a kövérség az alvást is zavarja, vagy, hogy a nem megfelelő alvás növeli a kövérség kockázatát. Ugyanakkor az is elképzelhető, hogy az éjszakába nyúló tévénézés egyszerre oka az alváshiánynak és a kövérségnek is.

Alvászavar

Az alvászavar csökkenti az alkalmazkodóképességet, azaz a "túlélést": a reagáló-, tanulási- és tűrőképesség, a figyelem, a munkateljesítmény csökken, egyre kifejezettebb ingerlékenység, fáradtságérzés jelentkezik, sőt, tartósan kimerült állapotban a testi (szomatikus) betegségek és a szellemi leépülés (dementálódás) kockázata is lényegesen fokozódik hatására. A WEBBeteg cikke az alvászavarról

„A szülőknek pontos alvásrendet kell kialakítaniuk, mely rendszeresen megfelelő mennyiségű és pihentető alváshoz segíti gyermekeiket” - véli Zimmerman. "Bár a korai fekvés elérése nem könnyű feladat, ezzel sokat tehetnek gyermekük egészségéért és boldogságáért”. Fontos az órát is figyelni, hiszen a szülők átlagosan 60-90 perccel túlbecsülték gyermekük alvásidejét. Az összefoglaló online jelent meg január 24-én, mielőtt nyomtatásban leközölné a februári Pediatrics.

Horkolás és alvási apnoe

Legtöbbször a tartós horkolás az egyik jele az alvási apnoe-nak, amely során a beteg légzése többször is leáll alvás közben, és akár százszor is felébredhet emiatt egy éjszaka alatt, anélkül, hogy emlékezne rá. A horkolás: komoly betegség tünete is lehet

Medipress

Cikkajánló

Reflux
Reflux

Milyen szövődményei lehetnek, ha nem kezelik?

Penészes élelmiszer
Penészes élelmiszer

Mi bajunk lehet, ha ettünk belőle?

WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta szakorvos
WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
WEBBeteg - Balogh Mária, újságíró
WEBBeteg - Dr. Fáklya Mónika, gyermekgyógyász, endokrinológus
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.