A teljes kiőrlésű gabonák és a vérnyomás

MTI
megjelent:

Ha valakinek magas a vérnyomása, és ezért folyamatos gyógyszerszedésre szorul, teljes őrlésű gabonából sült kenyér vagy pattogatott kukorica rendszeres evésével hasonló hatást érhet el - írják skót kutatók az American Journal of Clinical Nutrition folyóiratban.

A fehér liszt kontra teljes kiőrlésű gabona

A magas vérnyomás hatásos kezelése a szívroham vagy az agyi katasztrófa kockázatának csökkentését eredményezheti. Aki kizárólag a fehér finomlisztből sütött kenyér és pékárú kedvelője, az jobban teszi, ha áttér a teljes őrlésű lisztből készült ételek fogyasztására. A barnakenyér, a zabpehely, a salátába morzsolt kukorica és rokonai, akár a pattogatott kukorica a gabonafélék héját, teljes anyagát tartalmazzák és ez jót tesz az egészségnek. Az Aberdeeni Egyetem kutatói Frank Thies vezetésével 233 önkéntes részvételével végezték vizsgálatukat. A tanulmányt ezért indították el, mert világszerte történtek már megfigyelések a teljes gabonafélék fogyasztásának előnyeivel kapcsolatban, de megfelelően tervezett és ellenőrzött tudományos vizsgálatok nem voltak.

Teljes kiőrlésű gabona: Kedvező élettani hatások

Teljes kiőrlésű gabona

A teljes kiőrlésű gabona azt jelenti, hogy a magbél mellett a csírát és a maghéjat is megőrlik, így egy rostban és vitaminokban gazdag lisztet kapunk. A nem teljes kiőrlésű kenyér igazából csak divatból került a képbe, és mire rájöttek, hogy teljes kiőrlésű liszt sokkal egészségesebb, addigra kikerült az étkezési szokások közül.
Teljes kiőrlésű gabona>>

A középkorú, gondos ellenőrzéssel egészségesnek talált önkéntesek először négy hétig finom lisztből készült, fehérkenyeret és pékárút fogyasztottak. Ezt követően a csoport egyharmada, véletlenszerű kiválasztás szerint ugyanezt az étrendet ette, a többiek pedig vagy teljes őrlésű gabonaféléket, illetve barnakenyeret és zabféléket kaptak a következő 12 héten keresztül, miközben saját megszokott diétájukat folytatták. A kutatók arra voltak kíváncsiak, hogy a koszorúér-betegség kockázati tényezői, a vérzsírok, valamint a gyulladást jelző laboratóriumi leletek hogyan változnak a három csoport tagjaiban. A résztvevőkből 27 menetközben kiszállt, így végül 206 vizsgált személy adatait értékelték. "A szisztolés vérnyomás átlag hat higanymillimétert csökkent a teljes őrlésű gabonaféléket és zabot fogyasztó csoportban és ez a változás megfelel annak, amit egy új vérnyomáscsökkentő gyógyszer bevezetése esetén várhatunk" - hangoztatta a vizsgálat vezetője. "Ez a kedvező hatás a szívroham kockázatát 15 százalékkal, az agyi katasztrófa rizikóját 25 százalékkal csökkenti" - tette hozzá Thies professzor.

(MTI)

Segítség

Orvos válaszol

orvos válaszol piktogram
Belgyógyászati leletértelmezés 24h

Belgyógyászati leletértelmezés 24h

Dr. Szabó Roxana belgyógyász szakorvosjelölt

Orvoskereső

orvoskereső piktogram
Varga Dóra

Varga Dóra

Dietetikus

Budapest

Cikkajánló